Obavijesti

News

Komentari 181

Njemačka priznala Holodomor kao genocid: Žena poginula u napadima na Herson

Njemačka priznala Holodomor kao genocid: Žena poginula u napadima na Herson

Ušli smo u 280. dan rata u Ukrajini. Zemlje Europske unije nisu se uspjele dogovoriti o ograničenju cijena ruske nafte Teške bitke oko Bahkmuta..

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23:00

Njemačka i Norveška traže od NATO-a da zaštiti europske podmorske infrastrukture

Čelnici Njemačke i Norveške rekli su u srijedu da će zajednički zatražiti od NATO-a da koordinira zaštitu europske podmorske infrastrukture u svjetlu navodnih napada na mrežu plinovoda Sjeverni tok. Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je pored norveškog premijera Jonasa Gahra Stoerea na briefingu da bi se uključivanjem NATO-a u zaštitu pomorske instrastrukture poslao signal.

- Zaštitu naše kritične infrastrukture shvaćamo vrlo ozbiljno i nitko ne bi trebao misliti da će napadi ostati bez posljedica - rekao je Scholz.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

22:30

Ruski oligarh Jevgenij Prigožin, čija je grupa Wagner igrala istaknutu ulogu u agresiji na Ukrajinu, zatražio je da ruske tvrtke zaposlenicima omoguće vrijeme za obuku u privatnim kampovima ruske vojne grupe, piše CNN. U izjavi Prigožin, koji je također poznat kao "kuhar" ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da "mnogi dobrovoljci, posebno iz regija Belgorod i Kursk, trenutno prolaze vojnu obuku u bazama PMC-a Wagner."

- Nažalost, neke tvrtke u kojima rade ti dobrovoljci sprječavaju ih da uzmu kratkoročni dopust u svrhu obuke - istaknuo je.

22:00

Njemačka izgladnjivanje Ukrajinaca proglasila genocidom

Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag u srijedu je velikom većinom prihvatio rezoluciju u kojoj se "genocidom" proglašava gladomor ili holodomor u Ukrajini koji je prije 90 godina prouzročio Staljinov režim. O ishodu glasanja o rezoluciji, objavljenoj prošlog tjedna, nije bilo nikakve sumnje: za nju je bila koalicija na vlasti koju čine SPD, Zeleni i liberali FDP-a, a pridružila im se i konzervativna oporba CDU-CSU. Dvije stranke, Die Linke, krajnja ljevica i Alternativa za Njemačku (AfD), krajnja desnica, bile su suzdržane.

- Zahvaljujem zastupnicima Bundestaga na ovoj povijesnoj odluci. Istina uvijek pobjeđuje - reagirao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u objavi na Twitteru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "uklapa se u okrutnu i zločinačku Staljinovu tradiciju", rekao je zastupnik zelenih Robin Wagener, jedan od inicijatora teksta. Ukrajina se godinama bori da se holodomor proglasi genocidom. Rusija odlučno odbija takvu klasifikaciju, pod izlikom da od gladi koja je početkom 30-ih harala u Sovjetskom Savezu nisu umirali samo Ukrajinci, nego i Rusi, Kazasi, Nijemci uz Volgu i pripadnici drugih naroda.

21:30

Duhovni poglavar Anglikanske crkve u posjetu Ukrajini

Canterburyjski nadbiskup, duhovni poglavar Anglikanske crkve, stigao je u srijedu u trodnevni posjet Kijevu kako bi izrazio "solidarnost" s Ukrajincima sučeljenim s ruskom invazijom koju je nazvao "nezakonitom, nepravednom i brutalnom".

- Ukrajinski narod pokazuje iznimnu hrabrost pred nezakonitom, nepravednom i brutalnom ruskom invazijom.Ovim posjetom želimo pokazati solidarnost s njima dok se bore s veoma teškom zimom - rekao je nadbiskup Justin Welby nakon dolaska u ukrajinski glavni grad.

Kako piše britanski list The Times, ovo je prvi posjet jednog poglavara Anglikanske crkve području aktivnog sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata.

21:00

Ukrajina pozdravlja prijedlog Europske komisije o novom sudu koji bi procesuirao Rusiju zbog agresije

Ured ukrajinskog predsjednika pozdravio je prijedlog predsjednice Europske komisije o osnivanju specijaliziranog suda za procesuiranje Rusije za agresiju na Ukrajinu.

- To je upravo ono što nudimo već duže vrijeme. Rusija će platiti za zločine i razaranje - poručio je Zelenski.

Komentari 181