News

Komentari 8

Ponos američke vojske je u Lencu: Posao od 120 mil. kuna

Ponos američke vojske je u Lencu: Posao od 120 mil. kuna

Zapovjedni brod američke Šeste flote stigao je na remont u Rijeku. Brodogradilište je pobijedilo na natječaju šest mediteranskih škverova. Počeli su pripremni radovi

Nove strojnice s novim generatorima, 120 prolaza, izmjena 120 tona čelika, 22 kilometra ventilacijskih kanala, bojenje, čišćenje... Sve to odradit će radnici brodogradilišta “Viktor Lenac”.

Njihov “pacijent” je USS Mount Whitney, 195 metara dug zapovjedni brod američke Šeste flote, s bazom u Napulju.

Posao vrijedan čak 120 milijuna kuna Lenac je dobio na međunarodnom natječaju šest mediteranskih škverova.

- Pripremni radovi počeli su u četvrtak, a početak dokovanja planiramo za 19. siječnja. Cijeli remont trebao bi trajati najmanje šest mjeseci, a najveće radove obavljat ćemo na preinakama energetskoga kompleksa - rekao je predsjednik uprave brodogradilišta “Viktor Lenac” Robert Škifić.

Na remontu će raditi od 300 od 480 škverana, uključujući sve smjene, a vrijednost ugovora može i narasti ako se radovi eventualno produlje.

Dio posade bit će smješten na manjem, unajmljenom brodu, koji se nalazi u brodogradilištu, dok će ostali otići kući.

USS Mount Whitney već je bio u Lencu 2011. godine. Na njemu stalno boravi 300 mornara, a porinut je 1971. godine. Na moru bez pristajanja može biti gotovo tri mjeseca, a može primiti i 3000 ljudi evakuiranih u nekoj katastrofi. U Hrvatskoj je bio i 2010. u Splitu te 2011. u Dubrovniku.

Najčitaniji članci