News

Komentari 140

Popis novih mjera koje vrijede od petka: Dulje radno vrijeme kafića, okupljanje do sto ljudi

Popis novih mjera koje vrijede od  petka: Dulje radno vrijeme kafića, okupljanje do sto ljudi

Na današnjoj konferenciji stožer je predstavio ublažavanje mjera. Odnose se ponajviše na broja ljudi na svadbama, otvaranje zatvorenih dijelova restorana, dulje radno vrijeme ugostiteljskih objekata

Stožer je i službeno predstavio novo ublažavanje mjera, a koje se, među ostalim, odnosi na povećanje broja ljudi na svadbama, javnim okupljanjima, otvaranje zatvorenih dijelova restorana i onih lokala koji poslužuju jelo ili slastice, dulje radno vrijeme ugostiteljskih objekata... Novost će biti i otvaranje sajmova na otvorenom. Ublažene mjere vrijedit će od petka.

Ukidanje zabrane privatnih okupljanja

Kad su u pitanju javna okupljanja, na jednom mjestu može biti do 100 osoba, umjesto dosadašnjih 25. Javna događanja i svečanosti mogu trajati do 23 sata, a ne do 22 kao dosad. Isto vrijedi i za casina, automat klubove i kladionice. A ukida se zabrana privatnih okupljanja.

Restorani i oni ugostiteljski objekti koji imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane ili slastica mogu raditi i unutra. Svi oni koji goste uslužuju samo pićima, i dalje mogu goste primati samo na terasama.

- Razlog zašto je u prvom koraku napravljena razlika između ugostiteljskih objekata koji imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje gostiju toplim i hladnim jelima ili slasticama od onih koji poslužuju samo piće je u tome što objekti koji su dobili minimalne tehničke uvjete za hranu i slastice moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete te prolaze posebne sustavne kontrole, što je bitno s epidemiološke točke gledišta - pojasnio je načelnik Stožera Davor Božinović.

Svadbe sa 120 uzvanika, svi prisutni moraju imati jednu od tri potvrde, koje će se provjeravati

Obustava održavanja svadbenih svečanosti bi i dalje bila na snazi, ali bi se iznimno mogle održavati s najviše 120 uzvanika uz obvezu dostave obavijesti s vremenom i mjestom održavanja te okvirnim brojem gostiju nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite, najkasnije pet dana prije održavanja. No, svi gosti moraju imati jednu od tri potvrde - da je ili preboljela Covid, da je potpuno cijepljena prije više od 14 dana ili da je negativna na brzom ili PCR testu, koji ne smije biti stariji od 48 sati.

- Organizator svadbene svečanosti obvezan je prije ulaska u prostor provjeriti ispunjavaju li sve osobe koje će biti prisutne uvjete i osigurati da budu informirane da se njihovi podaci mogu koristiti u svrhu provjere. Popis svih uzvanika uz imena i prezimena te OIB-om moraju biti dostavljeni civilnoj zaštiti u roku od 48 sati nakon svečanosti - poručio je Božinović.

Neće biti ograničenja radnog vremena na svadbama.

- Organizator je taj koji treba voditi brigu o tome imaju li svi nazočni, i uzvanici i osoblje, pjevači, jednu od ove tri potvrde koju trebaju imati - rekao je Božinović dodavši kako mladenci moraju goste informirati da je jedna od te tri potvrde uvjet za dolazak na svadbu.

- Mi ćemo uvijek u svakom trenutku moći provjeriti je li osoba preboljela, je li se potpuno cijepila ili ima negativan test. Dakle, dane bi bilo zabune, to je nešto što se može provjeriti vrlo brzo jer su svi ti podaci dostupni HZZO-u, HZJZ-u i želimo poručiti da će se ti podaci stvarno provjeravati i ukoliko dođe do spoznaje da se netko nije pridržavao, onda ćemo, nažalost, biti primorani primjenjivati one sankcije koje su propisane, a kao što znate, one su vrlo visoke - naglasio je.

Zabrana treninga u školskim dvoranama, u svim ostalim je dopušteno

Na sahranama nema više ograničenja broja osoba koje mogu prisustvovati, ali mora se pridržavati epidemioloških mjera i nema izražavanja sućuti bliskim kontaktom.

Produženo je i radno vrijeme pekarnica, ugostiteljskih objekata i obiteljskim gospodarstvima, do 23 sata, umjesto dosadašnjih 22. 

Nadalje, ukida se obustava organiziranih plesnih škola, dječjih igraonica, zabavnih i rekreacijskih usluga u u zatvorenim prostorima, ali uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Zabrana treninga u zatvorenim prostorima ostaje za školske dvorane, dok je moguće treniranje u ostalim dvorana, balonima i slično.

Kulturne i zabavne manifestacije mogu se održavati vani, a probe i u zatvorenim prostorima. Za vjerske obrede se, kao i za profesionalne umjetničke izvedbe, kino projekcije i izložbe, ne primjenjuje se ograničenje od 100 osoba, nego se broj osoba određuje prema veličini prostora, a to je četiri kvadratna metra po osobi.

Dopušta se rad sajmova na otvorenom, ali uz obvezu nošenja maske bez obzira na fizičku distancu.

Ukida se ograničenje od 40 posto popunjenosti raspoloživih mjesta za putnike u javnom prijevozu, ali se tijekom prijevoza moraju nositi maske.

Kad su u pitanju granični prijelazi, djeca do 12 godina starosti koji putuju sa roditeljima ili skrbnicima koji su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test, ne moraju imati negativan test niti ići u samoizolaciju. Do sad se to odnosilo na djecu do sedam godina. 

- Ostaje generalna odredba da su maske potrebne ako se ne može održavati fizička distanca. Mjere su na snazi do sredine lipnja. Pratit ćemo razvoj situacije. U svakom sljedećem koraku ići ćemo s dodatnim popuštanjima - rekao je Božinović dodavši da ohrabruje i sve veći broj cijepljenih građana.

Upitali smo koja je sa epidemiološke strane razlika između, primjerice, slastičarne koji može usluživati hranu i slastice, a sada može raditi i u zatvorenom dijelu i onog koji poslužuje samo piće i ne smije raditi unutra nego samo na terasi, a iste su veličine. Božinović je uvodnom obrazloženju istaknuo kako oni koji poslužuju hranu i slastice prolaze strože sanitarne kontrole, no kakve veze to ima sa sjedenjem ljudi i epidemiologijom? I koja je razlika između školskih dvorana, u kojima se ne smije trenirati i svih ostalih, i balona, u kojima se smije?

- Školske dvorane još nismo otvorili da ne dolazi do nepotrebnog miješanja školske djece sa svima koji će koristiti te dvorane izvana. A što se tiče ugostiteljski objekata, mislim da je ova logika po kojoj ti objekti imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje hranom i slasticama, prema tumačenju ljudi koji se time bave, moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete te prolaze posebne sustave kontrole, a to su upravo oni elementi koji zanimaju i epidemiologe kad promišljaju o tome koji su objekti rizičniji, a koji manje - rekao je Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, dodao je kako će nakon završetka školske godine dopustiti treninge i u školskim dvoranama.

- Što se tiče kafića, opet je tu princip postupnosti. Idemo od najmanjeg rizika prema najvećem. U kafiće u koje dolazite najčešće s
ljudima koje sretnete na ulici i provodite vrijeme najčešće s ljudima koje ne poznajete je jedna sasvim drugačija epidemiološka
situacija nego što je kad ulazite u restoran sa svojom obitelji ili prijateljima s kojima se zadržavate duže i poznat vam je njihov
epidemiloški status - rekao je.

No i dalje je ostala nejasna razlika kako je s epidemiološke strane dopušteno sjedenje u kafiću koji poslužuje kolače ili kroasane, a
nije u onom koji to na svom meniju nema.

Na pitanje razmatra li se ulazak u zatvorene prostore ugostiteljskih objekata u budućnosti s jednom od tri potvrde, kao što će sada
biti sa svadbenim svečanostima, Božinović je istaknuo kako razmišljaju o svemu.

Vrlo važno je da nastavljamo sa svojim pristupom postepenog popuštanja. Moramo biti svjesni da nam brojevi moraju padati jer je
Hrvatska turistička zemlja i kad putnici budu odlučivali hoće li doći u Hrvatsku ili neku drugu zemlju, jedna od glavnih stvari koje će
ih zanimati, a njihove vlade, kolika je incidencija, koliko je ljudi zaraženo - rekao je i podsjetio na prošlu ljetnu sezonu koja je
naprasno prekinuta zbog brojki novozaraženih.

Capak je potvrdio kako će za veća događanja to sigurno biti uvjet, kao i otvaranje noćnih klubova na otvorenom.
 

Najčitaniji članci