News

Komentari 118

Popis novih mjera na Jadranu: Zabrana okupljanja za preko 50 ljudi, s covid potvrdom do 1000

Popis novih mjera na Jadranu: Zabrana okupljanja za preko 50 ljudi, s covid potvrdom do 1000

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici je Vlade upozorio kako raste broj zaraženih i kako je situacija u nekim obalnim županijama zabrinjavajuća, a šef stožer Davor Božinović najavio je i nove mjere za ta područja

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na sjednici Vlade u četvrtak da su najveći brojevi slučajeva u četiri dalmatinske županije koje su sve turističke destinacije.

- Zbog toga će Stožer u tom djelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitirala mogućnost širenja zaraze, kako bismo tako kontrolirali događaje s većim brojem ljudi, dakle veća okupljanja, izbjegli rizike, smanjili dinamiku zaraze i omogućili održavanje turističke sezone - najavio je premijer Andrej Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je na sjednici Vlade upozorio kako raste broj zaraženih i kako je situacija u nekim obalnim županijama zabrinjavajuća, a šef stožer Davor Božinović najavio je i nove mjere za ta područja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nove mjere uvode se za šest priobalnih županija te Grad Senj i Karlobag u Ličko-senjskoj županiji.

- Uvodi se zabrana okupljanja više od 50 ljudi osim ako se radi o osobama s covid potvrdama i to ne više od 1000 osoba te ako su lokalni i županijski stožeri dali suglasnost. Okupljanje ne može trajati dulje od ponoći - rekao je Božinović.

Mjere i covid potvrde vrijede za svadbe na kojima je prisutno više od 15 ljudi. Ako se lokalni i županijski stožeri ne mogu dogovoriti oko neke mjere sve se prosljeđuje Nacionalnom stožeru. Nove mjere vrijede do 15. kolovoza, a stupaju na snagu u ponedjeljak 26. srpnja.

Najviši broj dozvoljenih gostiju u barovima je 1000 ljudi. Sajmovi i slični događaji održavaju se samo uz dopuštenje lokalnih i županijskih stožera uz suglasnost Nacionalnog stožera.

Sportski događaji mogu se održavati samo ako svi prisutni imaju covid potvrde. Organizatori događanja dužni su 7 dana prije poslati zahtjev lokalnom stožeru koji ga onda prosljeđuje županijskom.

Iznimno će se dopuštati okupljanja više od 1000 ljudi, ali samo s posebnom dozvolom Nacionalnog stožera.

- Podcjenjivanje epidemioloških mjera je put u crveno - upozorio je Beroš.

Božinović kaže kako se nakon sezone ne razmišlja još o potpunom ukidanju mjera.

- Cijeli Jadran pleše između crvenog i narančastog. Ove mjere su donesene da se spriječe uvođenje novih kriterija diljem Europe. Hrvatska je prepoznata kao država koja nije niti u jednom trenutku gubila kontrolu nad epidemijom i zato nam dolaze turisti u velikom broju i prihvaćaju naše mjere koje su ciljane više od onih koje su tamo odakle su došli - rekao je Božinović.

Više pročitajte OVDJE.

Najčitaniji članci