Obavijesti

News

Komentari 38

Poplavljeno deset kuća, rijeka Lika raste, ugroženo 600 ljudi

Poplavljeno deset kuća, rijeka Lika raste, ugroženo 600 ljudi
1

Zbog najavljene kiše ovoga vikenda stanovnici strahuju da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2010. godine kada je na tom području poplavljeno 150 kuća...

VIDEO

Oko 600 ljudi ugroženo je poplavom u Kosinjskoj dolini. Vodostaj rijeke Like raste, a vodeni val očekuje se tijekom vikenda. Stanovnicima je isključena struja zbog blizine dalekovoda i vode

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:51
Najgore tek stiže: Rijeke rastu, a za vikend puno kiše i snijega
Najgore tek stiže: Rijeke rastu, a za vikend puno kiše i snijega

Zbog najavljene kiše stanovnici strahuju da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2010. godine kada je na tom području poplavljeno 150 kuća. Posebno su ogorčeni jer smatraju da se voda namjerno zadržava u dolini kako ne bi ugrozila Gospić i Otočac. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:01
Izlila se Lika i poplavila Kosinj: U Jasenovcu se grade nasipi...
Izlila se Lika i poplavila Kosinj: U Jasenovcu se grade nasipi...

- Pravdaju se na sistem da je to zaštita većih gradova, i da je trenutno ovo bazen koji drži vodu. Manje je stanovnika na ovom području nego u gradovima, i isto tako ima jako puno objekata praznih. Iako to nije razlog da se na taj način postupa - rekao je načelnik stožera Civilne zaštite općine Perušić Mihael Kurteš, piše HRT

HGSS-ovci iz Gospića u petak je dronom snimili poplavljeno područje. Na Facebook stranici objavili su dramatičan video koji pokazuje razmjere poplave. 

HGSS: Spremni smo

bog poplava koje i dalje stvaraju velike probleme diljem kontinentalne Hrvatske te najavljenog povećanja vodostaja rijeka, iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestili su kako su sve njihove stanice na ugroženim područjima u stanju pripravnosti.

Interventni timovi za spašavanje na vodi pomno prate stanje na terenu i spremni su odgovoriti na pozive u najkraćem roku. Po potrebi će se angažirati i ostale stanice HGSS-a sa svim raspoloživim resursima za što efikasnije pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, priopćili su iz HGSS-a.

Iz HGSS-a ocjenjuju kako im je najteže na području HGSS Stanice Novska.

Već četvrti dan spasioci dežuraju 24 sata dnevno, interveniraju po pozivima građana te djeluju kao potpora i produžena ruka ostalih službi u situacijama kada se do potrebitih ne može pristupiti cestom.

Čamcima se probija do obitelji koje su odsječene u selima prema Dvoru. U Hrvatskoj Kostajnici raspoređena su dva tima s dva plovila i dva terenska vozila dok je u Jasenovcu jedan interventni tim s plovilom i vozilom.

Iako je na karlovačkom području stanje je pod kontrolom, i Stanica Karlovac je u stanju pripravnosti. Na području Stanice Gospić izlila se rijeka Lika u Kosinju ali za sada nije bilo potrebe za intervencijom, izvijestili su iz HGSS-a.

Vojska pomaže na Karlovačkom području

Na zamolbu karlovačkog Stožera civilne zaštite i Hrvatskih voda, u subotu je na ugroženo područje stiglo 50 vojnika kako bi pomogli pojačati nasipe u karlovačkim naseljima, jer se zbog obilnih kiša ponovno očekuje povećanje vodostaja.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, u svojstvu zapovjednika Stožera, rekao je na konferenciji za novinare kako se zbog obilnih kiša, nakon nekoliko dana opadanja, ponovno očekuje povećanje vodostaja karlovačkih rijeka.

Uz vojnike, tu su i dobrovoljna vatrogasna društva koja su u punoj pripravnosti, pojačano se pune vreće s pijeskom i dijele stanovnicima uz obalu Kupe, rekao je Mandić te pozvao građane koji žive na mjestima plavljenja da učine sve što mogu kako bi i sami zaštitili svoje objekte.

Najugroženija karlovačka naselja uz Koranu i Mrežnicu brane se od poplave boks barijerama i prepumpavanjem vode, pod vodom su i naselja uz Kupu, a zbog vode na kolnicima cesta neke građane već danima s najnužnijim namirnicama i lijekovima opskrbljuju čamcima karlovački vatrogasci.

Zbog vode na kolniku zatvorena je za sav promet državna cesta D36 između Blatnice Pokupske i Šišljavića, županijska cesta 3149 Donje Mekušje – Kobilić, te lokalne ceste Brođani - Brežani, Utinja – Slunjski Moravci, cesta u Karasima, te nerazvrstane ceste Turanjski Lug – Otok, Cerovac Vukmanički – Rilj, Gornje Mekušje – Kamensko i u naselju Gradac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina