Obavijesti

News

Komentari 2

Poreč ima prvi urbani pčelinjak

Poreč ima prvi urbani pčelinjak
3

U porečkom naselju Mate Balota, u blizini boćališta, na zelenoj površini okruženoj bršljanom i stablima graba, otvoren je prvi urbani pčelinjak, inicijativa koju je, na prijedlog Udruge pčelara „Nektar“, podržao i Grad Poreč.

VIDEO

Predsjednik udruge pčelara 'Nektar' Petar Banko, kazao je na otvorenju da bez pčela nema života, a osnovna ideja urbanog pčelinjaka postoji kako bi pčelama pomogli u njihovom razvitku, a kod građana osvijestili važnost njihove uloge u funkcioniranju prirode.

Tajnik udruge Ivan Kovač dodao je kako se radi o doista iznimnim životinjama.

- Pčele su bolji tragači od pasa, a njihov je mozak manji od zrna sezama razlikuju čak 130 različitih mirisa. Kolika je važnost ovih malih kukaca najbolje znaju oni koji su s njima svaki dan. Pčelari, kojih u porečkoj udruzi ima ukupno 55, što je 20 posto svih pčelara Istre. Njihov se broj u posljednje tri godine povećao za 30 posto,  te ukupno imaju 2000 košnica - kazao je Kovač

Već pet godina aktivno rade s učenicima porečke poljoprivredne škole, a koji pod vodstvom profesorice Ćanić, u sklopu predmeta pčelarstvom, uspješno vode školski pčelinjak.

U tijeku je i akcija pod motom ˝Od srca, tvoj pčelar s potpisom˝ kojom porečki pčelari prikupljaju med za korisnike Doma za starije i nemoćne, kao i osoba u potrebi, a nakon što je u Baderni već otvoren Centar za edukaciju i prodaju pčelinjih proizvoda uz kušaonu meda, i uz postojanje pčelarske farme u Radošima, sve je spremno i za projekt „Hiža porečkih pčelara“, za koju se čeka otvorenje javnog poziva za sredstva iz EU fondova.

Pčelarima kojima su ubili pčele pomaže EU, ali oni su neutješni
Pčelarima kojima su ubili pčele pomaže EU, ali oni su neutješni


 - Procjenjuje se kako trećina hrane za ljude i životinje ovisi o oprašivanju koje pretežno provode pčele. Kako svi mi možemo pomoći pčelama da opstanu? Vrlo jednostavno, samo preskočite jednu košnju na proljeće i jednu na jesen, i već ste puno učinili - rekao je Kovač.
Brojne aktivnosti pčelarske udruge – pčelarsku školu, osnivanje školskog pčelinjaka, nabavku zaštitne opreme i košnica, pomoć kod izrade projekata, akcije i slično svake godine podržava Grad Poreč.

Pčelarima je, na predanom poslu u očuvanju bio raznolikosti i zdravlja cijele zajednice, zahvalio gradonačelnik Loris Peršurić. 

Dvije košnice van standarda u Urbanom pčelinjaku bit će prvim rojevima napućene sljedećeg proljeća, a u njima će pčelice same izraditi saće. Predstavljanje rada porečkih pčelara jedna je od aktivnosti u sklopu programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču koju organizira Grad s ciljem promicanja poduzetništva.

'Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje oko četiri godine života'
'Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje oko četiri godine života'

U okviru manifestacije tijekom listopada se na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima osim Grada Poreča sudjeluju gradske ustanove i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk