Obavijesti

News

Komentari 46

Porezna se oglasila oko pljačke: Ukradeno 848.053.098 kuna, isplaćivali novac kroz pozajmice

Porezna se oglasila oko pljačke: Ukradeno 848.053.098 kuna, isplaćivali novac kroz pozajmice

Osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, u razdoblju od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u transakcijama s prirodnim plinom na štetu trgovačkih društava pribavile imovinsku korist za sebe i druge

VIDEO

Porezna uprava je na svojim internet stranicama objavila priopćenje vezano uz kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje u štetne transakcije s plinom i pranje novca. U njemu navode kako se osnovano sumnja da su prijavljene osobe, u razdoblju od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u transakcijama s prirodnim plinom na štetu trgovačkih društava pribavile imovinsku korist za sebe i druge u ukupnom iznosu od 848.053.098,12 kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Velika pljačka plina: Oštetili Inu za više od sto milijuna kuna, novac sjedao na račun penzioneru VIDEO

Prenosimo ga u cijelosti.

- ​​Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PN USKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih djela iz područja gospodarstva. Naime, osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, osobno ili kao pomagači, počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kazneno djelo pranja novca (čl. 246. i čl. 38. u vezi s čl. 329. i čl. 265. Kaznenog zakona).

Detalji velike krađe plina: Našli mu 482 milijuna kn na računu, kupovali su nekretnine, vozila...
Detalji velike krađe plina: Našli mu 482 milijuna kn na računu, kupovali su nekretnine, vozila...

Osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, u razdoblju od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u transakcijama s prirodnim plinom na štetu trgovačkih društava pribavile imovinsku korist za sebe i druge u ukupnom iznosu od 848.053.098,12 kuna. Organiziranim djelovanjem kod društava prodavatelja plina, prijavljenom trgovačkom društvu kao kupcu neosnovano su osigurali povoljnu, fiksnu cijenu plina neovisno o promjenama cijene na energetskom tržištu. Tako kupljeni prirodni plin kontinuirano su prodavali inozemnom kupcu po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, na koji način je nastala šteta za trgovačka društva koja su plin prodavala u iznosu od 1.046.462.795,52 kuna - navodi se u priopćenju Porezne uprave.

'Korist se isplaćivala u obliku dohotka od kapitala i pozajmica'

- Kako bi se stvorio privid zakonitog izvora sredstava, nepripadno stečena imovinska  korist isplaćivala se u obliku dohotka od kapitala i pozajmica, a također se, putem bankovnog računa rodbinski povezane osobe, prikriveno isplaćivala osobi koja je imala ključnu ulogu u organizaciji i omogućavanju štetne prodaje plina. Potom se dio nezakonito stečenog novca ulagao u nekretnine i vozila čime su ostvareni elementi pranja novca od najmanje 15.499.635,38 kn.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije - navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Uhićeni Škugor u HDZ-u je od 2006., sad protiv njega pokreću postupak pred sudom časti...
Uhićeni Škugor  u HDZ-u je od 2006., sad protiv njega pokreću postupak pred sudom časti...

Podsjetimo, od petero uhićenih zbog sumnje u pranje novca i zlouporabe u trgovini prirodnim plinom blokirano je oko 800 milijuna kuna, a šteta koju su pritom počinili Ini navodno se procjenjuje i na više od toga. U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. 

Damir Škugor, direktor u Ini koji je, kako vjeruju istražitelji, omogućio je prodaju plina Josipu Šurjaku i Goranu Husiću ispod svake cijene da bi ga oni potom preprodali višestruko skuplje, čime je nastala šteta od oko milijardu kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa