News

Komentari 0

Portugal je ugasio posljednju termoelektranu na ugljen

Portugal je ugasio posljednju termoelektranu na ugljen

Portugal je tijekom vikenda ugasio posljednju termoelektranu na ugljen, isključivši to fosilno gorivo iz proizvodnje struje puno prije zacrtanog roka

Termoelektrana Pego u središnjem dijelu zemlje bila je drugi najveći emiter ugljičnog dioksida u Portugalu, objavila je ekološka udruga Zero u priopćenju, naglasivši da je gašenje najvećeg izvora stakleničkih plinova značajan dan za Portugal.

Ugljen je tako izbačen iz proizvodnje struje devet godina prije ciljanog datuma, budući da je Portugal kao službeni rok za prestanak uporabe fosilnih goriva odredio 2030. godinu.

Belgija, Austrija i Švedska već su prestale koristiti ugljen u proizvodnji električne energije, podsjeća Reuters.

Iako golemih 60 do 70 posto struje dobiva iz obnovljivih izvora, Portugal se i dalje u velikoj mjeri oslanja na uvoz fosilnih goriva kako bi podmirio ukupne potrebe za energijom.

Neki sada strahuju da će pogon u Pegu, kojim upravlja privatna skupina Tejo Energia, sada biti prenamijenjen za spaljivanje drvenih peleta.

Sada se moramo pobrinuti da elektroenergetske tvrtke ne zamijene ugljen zamijene fosilnim plinom ili neodrživom biomasom, objasnila je Kathrin Gutmann, direktorica kampanje u Europe Beyond Coal.

"Očito nije rješenje odbaciti ugljen pa prijeći na tek nešto manje loše gorivo", izjavio je predsjednik Zeroa Francisco Ferreira.

"Umjesto toga, fokus bi trebao biti na brzom proširenju naših kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra i Sunca”, dodaje Ferreira.

Nacrt dokumenta koji je Reuters u lipnju dobio na uvid pokazao je da EU razmatra stroža pravila o svrstavanju drvne mase u kategoriju obnovljivih izvora energije.

Najčitaniji članci