Obavijesti

News

Komentari 99

Posebnosti izbora: Ovo će biti glasački listić za Guinnessa

Posebnosti izbora: Ovo će biti glasački listić za Guinnessa
4

Građani će moći glasati i u drugim gradovima, zbog koalicija će listići biti najveći do sada, a mali mrse račune velikima. Birači će imati i konkretna imena političara

VIDEO

Začepit ću nos i glasati za bilo koga drugoga, samo da se ovi maknu s vlasti.

Taj stav je bio prevladavajući kod hrvatskih birača još početkom godine. Bili su siti neispunjenih obećanja i gospodarskog propadanja zemlje pod Kukuriku koalicijom. I nije to ništa čudno, bilo koja vlada u bilo kojoj zemlji koja je ukinula olakšice, povećala poreze, smanjila plaće, stranački kadrovirala, a nije uspjela podići standard i gospodarstvo, redovito je kažnjavana na izborima.

To glasanje protiv je opasnost za svaku vlast. Posljednje ankete pokazuju da se u Hrvatskoj događa svojevrsni politički fenomen. U zadnja tri mjeseca popularnost vladajuće koalicije predvođene SDP-om konstantno raste. Porast potpore tom lijevom bloku ne dolazi samo zbog političkih darova koje su dali pred izbore, nego i zato što većina birača smatra da bi desna koalicija predvođena HDZ-om bila još gori izbor.

Iako nije reprezentativan uzorak, i anketa koju smo proveli kod čitatelja 24sata pokazuje da će dio birača u biti glasati protiv oporbenog HDZ-a. Čak 42 posto je odgovorilo da će za lijevu koaliciju glasati ne zato što su to zaslužili svojim radom, nego samo zato što ne žele vidjeti HDZ na vlasti.

Jedan je to od većih fenomena kojima možemo svjedočiti u ovim izborima koji će po mnogočemu biti specifični i razlikovati se od ostalih.

Rijetko je kad zabilježeno da se stranke na vlasti ne fokusiraju na ono odrađeno i što nude za budućnost, nego napadaju oporbu, kao što to čine redom svi ministri predvođeni premijerom Zoranom Milanovićem. HDZ se sve češće mora braniti i opravdavati, a to je redovito uvijek rezervirano za vladajuće, dok se Tomislav Karamarko mora izmotavati zašto ne želi javno sučeljavanje s premijerom.

Ovakva polarizacija, ali i izborni sustav, pokazuje da ipak neće biti previše mjesta za neke treće stranke iako se još prije godinu i pol činilo da era izmjene vlasti HDZ-a i SDP-a polagano prestaje. Vlada je zakonom otežala bilo kakav ulazak treće opcije propisavši kako nema više jednog nositelja liste za sve izborne jedinice.

Time je značajno otežala prolaz ORaH-a Mirele Holy, MOST-a Bože Petrova, Naprijed Hrvatske Ive Josipovića, Živog zida i sličnih manjih stranaka. Svi oni bi bolje prošli da svog najpoznatijeg člana imaju na plakatima po cijeloj Hrvatskoj, ali sada su ograničeni samo na jednu izbornu jedinicu. Izborni sustav je također potaknuo i dosad neviđeno velike koalicije.

Sve opcije žele što više partnera kako se glasovi ne bi rasipali. Vjerojatno ćemo dobiti i vladu u kojoj će sudjelovati najviše stranaka dosad. Kombinacija zabrane nositelja lista, koalicija i novine preferencijalnog glasa dovela je do toga da se na Čačićevoj listi nalazi Jadranka Kosor, a Damir Kajin ili Ljubo Jurčić idu s Milanom Bandićem.

Svi se nadaju da će birači zaokružiti baš njihovo ime i tako ih pogurati u Sabor. Prvi puta će se vidjeti tko koliko vrijedi za razliku od dosadašnjih parlamentarnih izbora kada su liste krojili stranački šefovi.

Ankete pokazuju izjednačenost i upućuju na neizvjesnost izbora, ali one na nacionalnoj razini ne moraju mnogo značiti u hrvatskom izbornom sustavu. U svakoj od 10 domaćih izbornih jedinica, svaka koalicija mora dobiti više od pet posto glasova da uđe u Sabor. Ankete koje im daju 30 ili dva posto na nacionalnoj razini ne moraju mnogo značiti. Jer primjerice IDS u Istri, HDSSB u Slavoniji, Reformisti u Međimurju, mogu biti u Saboru, pa čak i na vlasti iako dobiju na nacionalnoj razini puno manje glasova od konkurenata. Važno je imati svoju “utvrdu” u kojoj se sigurno prolazi. Uz 10 domaćih jedinica, HDZ je uvijek mogao računati i na zastupnike u dijaspori. Ovaj puta bi im zbog velikog udjela glasova iz Hercegovine na toj listi, račune mogao pomrsti Milan Bandić.

1. Na plahtama ćemo tražiti za koga ćemo glasovati

Zbog većeg broja stranaka i koalicija te 14 imena koja svaka od njih mora predložiti, imat ćemo najveće glasačke listiće u povijesti. Veće čak i od onih koji su bili za EU izbore. Slova ne smiju biti presitna kako bi i stariji mogli jasno vidjeti imena. 

2. Preferencijalni glas, poguranac za osobu koju želite

Prvi put na parlamentarnim izborima moći ćete dati i glas jednoj osobi koju želite da vas zastupa u Saboru. Ona prolazi bez obzira na to koja bila na listi uz dva uvjeta: lista mora dobiti više od 5 posto glasova, a ona barem 10 posto glasova liste.     

3. Megakoalicije i vjerojatno vlada s najviše stranka

Izbori su neizvjesni, a da glasovi ne bi propali, kao nikad dosad formirane su velike koalicije. Ali možda će dva najjača bloka morati ići i u nove ako žele formirati vladu. Takve vlade pomiješanih interesa i politika su redovito manje učinkovite.

4. Glas i protiv oporbe, ne samo protiv vlasti

Vlast koja nije bila uspješna kažnjava se smjenom i glasanjem za bilo koju alternativu. Izborne ankete i stav birača sugeriraju fenomen da će brojni birači dati glas vladajućoj koaliciji jer HDZ-ovu smatraju lošom. Glasat će protiv oporbe.   

5. Nema jednog vođe koji kupi glasove u svim jedinicama

Šef stranke ili koalicije, koliko god popularan bio, ne može nositi svih 10 lista u svim jedinicama kao dosad. Stranke se moraju potruditi naći ljude koje će ponuditi u svakoj jedinici. Holy ili Josipović moći će biti samo u jednoj jedinici.     

6. Vlast napada oporbu, umjesto da je obrnuto

U kampanji je pravilo da oporba napada vlast i traži im slabe točke kako bi se pokazali bolji. Svi ministri sada više napadaju HDZ, a čelnici Domoljubne koalicije su se prisiljene braniti zbog plagiranja i objašnjavati što su točno mislili.     

7. Politička stranka koja se borit protiv politike

Živi zid je svoj program koncipirao s velikim prezirom prema politici i svim institucijama. Obećavaju sve to radikalno promijeniti ili srušiti. Računaju pokupiti glasove onih kojima se politički sustav gadi i koji dosad nisu ni htjeli glasovati.     

8. Izazivač premijer, a šef oporbe ne želi na sučeljavanje

Sučeljavanja kandidata za premijera su normalna i poželjna. I u Hrvatskoj je Sanader izazvao Račana. Milanović je izazivao i Sanadera i Kosor koji su odbijali sučeljavanje. Potpuno je neobično da Karamarko kao šef oporbe odbija sučeljavanje.     

9. Gdje god bili u svojoj jedinici, možete glasati

Gdje je točno moje biračko mjesto? To pitanje odlazi u povijest. U cijeloj izbornoj jedinici, dakle i u drugom gradu, udaljenom kilometrima od mjesta boravka, ovaj će put birač moći glasati s važećom osobnom. Treba naučiti granice jedinica.     

10. HDZ izgubio monopol na domoljublje

Ne dopustite da oni koji ne vole Hrvatsku dođu na vlast. Ta krilatica HDZ-a se razvodnila otkako ljevicu nije strah pozivati se na domoljublje i mahati zastavama. Osim toga, prvi puta se HDZ mora braniti od optužbi da “šuruje” s Beogradom.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca