Obavijesti

News

Komentari 28

Naši stočari neutješni: Poskoci napadaju ranije nego ikad prije

Poskoci 'operiraju' ranije nego ikad: Opasni za stoku, ali i nas
3

Cijeli svijet bori se s koronavirusom, a zadarski stočari muku muče sa zmijama. Ovce i koze na meti su poskoka.

VIDEO

Samo u ovoj godinu od poskoka su stradale stradale su 22 životinje. Stočarima poskoci predstavljaju ozbiljne probleme, a samo u ovoj godini od tih otrovnica stradala su 22 životinje. Ove godine napadaju ranije no ikad.

- Iznenađujuće, prvi štetni događaj od poskoka je prijavljen 1. ožujka - objašnjava za Dnevnik.hr mr. sc. Ana Grgas, ovlaštena vještakinja Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Triput je stoka napadnuta u travnju, a u svibnju čak šest puta. Srećom, ove godine u Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan napad na ljude.

Država će platiti odštetu i ako vam poskok ugrize ovcu i kozu
Država će platiti odštetu i ako vam poskok ugrize ovcu i kozu

Gospođi Iki Čulini iz Pridrage bilo je jasno kad je čula da jare cijuče.

- I ja san odmah rekla, to je zmija, dok je on cijuknija. Vidin tu odmah počne oticati, odmah - kazala je Čulina i dodaje da se jare javilo čim je bilo ugrizeno.

'Što mi vrijedi 600 kn kad mi je mogla dati još 10 janjaca'

Obitelj Čulina se čudi kako poskoci već napadaju njihovu stoku i ove godine  Lani im je od ugriza otrovnice, uginula koza. I kažu – naknade za štetu koje dobiju, mizerne su.

- Trebalo bi doći 600 kuna ako ugine. Ako ostane živa – 250. Za nas je to uvijek malo, za nas uzgajivače - kazao je Marko Čulina iz Prigrade za Novu TV.

Zagreb: U centru Kaptol otvorena je izložba otrovnih zmija "Čudesan svijet zmija"

Draginja Oluić u Bilišanama godinama bije bitku s poskocima. Palila je i vatru da se poskoci vrate u suhozide.

- Ujede kozu, ovcu, ti vidiš da je nju ujelo, mi odmah iglom sasjeckamo, i uzmem pločicu. I istrljamo. Spasimo životinju - objašnjava Oluić.

Ipak, spasa nije bilo za dvije ovce iz njezinog stada.  Dvije su uginule, a treću je spasila. Odštetu od 600 kuna dobila je za jednu ovcu, a da se nada kako će je dobiti i za drugu.

- Šesto kuna svaka ovca, a što meni vrijedi kad je ona meni mogla još 10 janjaca dati - pita se.

Ne ubijajte zmije, ali čuvajte se visoke trave

Ipak, Grgas upozorava kako se poskoka ne smije ubijati. Upozorila je sve građane da zmija otrovnica neće napadati ukoliko se ona sam ne osjeti ugroženom. Struka stočarima za borbu sa zmijama sugerira električne pastire, pastirske pse, i obvezno štapove.

Ugriz ove zaštićene zmije koja može narasti i do jednoga metra, u pravilu za čovjeka nije smrtonosan. Ako vas ugrize poskok, ostanite mirni i nazovite hitnu. No, moguće je i ugriz izbjeći, izbjegavajte visoku travu, ne gazite po žbunju bez adekvatne obuće i ne izazivajte zmije.

U Hrvatsku se serum uvozi iz Njemačke, a bočica stoji čak 18.000 kuna. Novih pedesetak bočica u Hrvatsku stiže tijekom idućih desetak dana, kažu iz Ministarstva zdravstva. Seruma još uvijek ima.

- Postoje još zalihe iz Imunološkog zavoda, a u tijeku je nabavka novih količina iz Europske unije. S obzirom na to da naš Imunološki zavod više ne radi, onda nabavljamo cjepiva iz EU-a po određenim cijenama - rekao je gost dr. Vlatko Grković, zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"