Obavijesti

News

Komentari 22

Posljedice Brexita tek dolaze: Hrvatskoj manje novca iz EU

Posljedice Brexita  tek dolaze: Hrvatskoj manje novca iz EU
1

Nakon što su građani Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu odlučili napustiti EU, London će uskoro početi pregovore o razdruživanju koji bi mogli trajati dvije godine

VIDEO

Europski odbor regija, tijelo koje predstavlja regije i gradove u Europskoj uniji, upozorilo je u petak da će zbog Brexita biti manje novca na raspolaganju za politike smanjivanja nejednakosti između zemalja članica pa će one, uključujući Hrvatsku, morati djelotvornije povlačiti sredstva iz europskih fondova.

- Bit će puno promjena no jasno je da će u proračunu biti manje novca. Investicije u koje će ići novac morat će biti kvalitetnije - rekao je Markku Markkula, predsjednik Odbora regija u Bratislavi gdje je počeo dvodnevni Summit regija i gradova.

Prije osam mjeseci usvojen je program "Kohezija i konkurentnost" iz kojeg je Hrvatskoj na raspolaganju 6,8 milijardi eura za projekte koji bi smanjili razliku u odnosu na razvijene dijelove EU-a u razdoblju od 2014. do 2020. godine. Nakon što su građani Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu odlučili napustiti EU, London će uskoro početi pregovore o razdruživanju koji bi mogli trajati dvije godine.

- Ukoliko ti pregovori završe prije isteka programa, odnosno prije 2020. godine, izgledno je da britanska vlada neće htjeti uplaćivati novac do kraja dogovorenog razdoblja čime bi i Hrvatskoj ostalo manje novca na raspolaganju - rekla je Hini osoba iz Odbora regija.

- No to će biti dio pregovora s Londonom oko izlaska iz EU-a te će ostalih 27 zemalja vjerojatno ustrajati da Britanci uplate sve - rekao je izvor.

Ujedinjeno Kraljevstvo prošle je godine u sklopu kohezijske politike, koje je svrha smanjivanje nejednakosti medu regijama EU-a, uplatilo izmedu 5 i 6 milijardi eura više nego je povuklo iz zajedničkog proračuna, podatak je Odbora regija.

U budućem sedmogodišnjem razdoblju od 2021. godine Britanci više neće sudjelovati u programu čime će biti manje novca za zemlje koje su uglavnom zbog fondova ulazile u EU.

- Osim toga, zbog izlaska bogatog Ujedinjenog Kraljevstva pomaknut će se rang regija diljem EU-a pa će neke time postati bogatije i vjerojatno ostati bez novca - napominje osoba iz Odbora regija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.