Obavijesti

News

Komentari 19

Poslovanje Agrokorovih tvrtki: Evo tko su dobitnici i gubitnici

Poslovanje Agrokorovih tvrtki: Evo tko su dobitnici i gubitnici
1

Zvijezda je prvo polugodište završila s gubitkom 69,7 milijuna kuna, dok Tisak bilježi gubitak od 47,5 milijuna kuna. Belje je park polugodište završilo s dobiti od 11 milijuna kuna...

VIDEO

Financijska izvješća tvrtki iz sastava Agrokora izlistanih na burzi objavljena su u utorak poslijepodne. Objavu kvartalnih financijskih izvješća kompanije iz sastava Agrokora čije dionice kotiraju na burzi odgađale su u dva navrata. U četvrtak su najavile objavu polugodišnjih izvješća, dok će o datumu objave poslovnih rezultata za treće tromjesečje naknadno obavijestiti.

Zvijezda prvo polugodište završila s gubitkom 69,7 milijuna kuna

Tvrtka Zvijezda iz sastava koncerna Agrokor u prvih je šest mjeseci ove godine zabilježila neto gubitak od 69,7 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je poslovala s dobiti od 28,8 milijuna kuna.

Ukupni su prihodi Zvijezde u tom razdoblju iznosili 323,01 milijun kuna i manji su 12,6 posto prema istom razdoblju lani. Prihodi od prodaje u prvih su šest mjeseci ostvareni u iznosu od 305,3 milijuna kuna i manji su za 14,8 posto. Ukupni rashodi Zvijezde iznosili su 387,42 milijuna kuna i veći su za 14,4 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U izvješću se navodi da je u drugom kvartalu Zvijezda investirala ukupno 1,5 milijuna kuna, a od toga najviše u završavanje projekta linije ketchupa i rekonstrukciju linije majoneze.

Grupa Zvijezda, koju osim zagrebačke kompanije čine i Zvijezda Sarajevo, Zvijezda Ljubljana i zadarska Sojara, u prvih šest mjeseci ove godine bilježi gubitak od 74,3 milijuna kuna.

Žitnjak u prvom polugodištu ostvario 677 tisuća kuna dobiti

Trgovačka tvrtka Žitnjak, u većinskom vlasništvu Konzuma, prvo je ovogodišnje polugodište završila s neto dobiti u iznosu od 677 ,1 tisuće kuna, dvostruko nižom u odnosu na 1,22 milijuna kuna dobiti iz prvog polugodišta 2016. godine.

Podaci iz nerevidiranog i nekonsolidiranog financijskog izvješća za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da su ukupni prihodi Žitnjaka smanjeni na godišnjoj razini za 16,7 posto, na 20,23 milijuna kuna. Istodobno, ukupni rashodi smanjeni za 15,4 posto, na 19,5 milijuna kuna.

Gubitak PIK-a Vinkovci u prvom polugodištu znatno smanjen

PIK Vinkovci u prvoj je polovini ove godine poslovao s 2,7 milijuna kuna gubitka, što je znatno manje u odnosu na 8,7 milijuna kuna gubitka iz istog razdoblja lani, pokazuju podaci iz nerevidiranog, konsolidiranog izvješća objavljenog u utorak.

Prihodi PIK-a Vinkovci od prodaje u prvom su ovogodišnjem polugodištu iznosili 145 milijuna kuna i za 32 posto su manji od prihoda iz prvih šest prošlogodišnjih mjeseci, ali na razini rebalansa plana za 2017.

Istodobno, ukupni su prihodi pali za 27,5 posto, na 162,1 milijun kuna, dok su ukupni rashoda smanjeni za više od 29 posto, na 164,8 milijuna kuna.

Iz PIK-a Vinkovci navode i kako su u prvoj polovini ove godine ostvarili investicije u iznosu od 5,56 milijuna kuna, i to u poljoprivrednu opremu, nazimice za svinjogojske farme, pripreme za izgradnju staklenika i dr.

Vupik u prvom polugodištu s 1,1 milijun kuna dobiti

Vukovarski Vupik, tvrtka u sastavu koncerna Agrokor, u prvom je polugodištu ove godine poslovao s dobiti u iznosu od 1,1 milijun kuna, dok je u istom razdoblju lani bilježio gubitak od 3,3 milijuna kuna.

Vupik je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode od 164,6 milijuna kuna, što je 10,9 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.  Istodobno su ukupni rashodi pali za 13 posto, na 163,55 milijuna kuna.

Poslovni prihodi Vupika u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lani smanjeni su za 10,7 posto i iznosili su 164,5 milijuna kuna, što iz te tvrtke objašnjavaju nižim prodajnim cijenama poljoprivrednih i stočarskih proizvoda.  

Poslovni, pak, rashodi smanjeni su za 10,1 posto, na 155,8 milijuna kuna. Rezultat smanjenja poslovnih rashoda su optimalizacija materijalnih ulaganja u ratarsku, povrtlarsku i stočarsku proizvodnju, kao i proizvodnju vina, navodi Uprava Vupika u obrazloženju izvješća. 

Iz Vupika ističu kako su u ovoj godini nastavljena ulaganja u proizvodnju, ponajviše u stočarsku, ratarsku i povrtlarsku, u cilju povećanja proizvodnih kapaciteta te poboljšanja i održavanja efikasnosti postojećih proizvodnji. 

Belje prvo polugodište završilo s dobiti od 11 milijuna kuna

Belje d.d. je u prvom polugodištu ove godine poslovalo s dobiti od 11 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego u istom razdoblju lani, kada je ostvarilo gubitak od 46,9 milijuna kuna, pokazuje nekonsolidirano, nerevidirano financijsko izvješće objavljeno u utorak.

Ukupni prihodi Belja bili su u tome razdoblju 677,5 milijuna kuna odnosno 8,7 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno, ukupni rashodi smanjeni su za 15,56 posto, na 666,52 milijuna kuna.

Gubitak Tiska 47,5 milijuna kuna

Gubitak Tiska d. d., trgovačke kompanije iz sastava Agrokora, u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 47,5 milijuna kuna, što predstavlja njegovo povećanje s obzirom da je u istom lanjskom razdoblju iznosio 8,8 milijuna kuna, pokazuje nerevidirano, nekonsolidirano financijsko izvješće.

Ukupni prihodi Tiska u prvih šest mjeseci iznosili su 998,5 milijuna kuna i bili su 20 posto manji od onih ostvarenih u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno su ukupni rashodi smanjeni za 16,3 posto, na 1,04 milijarde kuna.

Konsolidirano financijsko izvješće za Tisak Grupu pokazuje gubitak u prvih šest mjeseci od 104,1 milijuna kuna. U grupu uz Tisak ulaze i tvrtke Tisak usluge, Tisak Backstage i e-Kolektor.

Ledo ostvario 51,3 milijuna kuna neto dobiti

Tvrtka Ledo iz sastava koncerna Agrokor u prvom je polugodištu ostvarila neto dobit od 51,3 milijuna kuna, što je smanjenje dobiti u odnosu na isto razdoblje lani za 44 posto, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Leda objavljenog u utorak.

Ukupni su prihodi Leda u prvih šest mjeseci ove godine iznosili 509,2 milijuna kuna i smanjeni su za 15,5 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 11 posto, na 441,8 milijuna kuna. 

Po podacima iz izvješća, poslovni su prihodi Leda u prvom polugodištu iznosili 491,5 milijuna kuna. Pritom su prihodi od prodaje iznosili 487,5 milijuna kuna, što je 14,6 posto manje nego u prvom polugodištu prošle godine.

Ledo grupa, u čijem su sastavu uz matičnu kompaniju i beogradski Frikom, Ledo Čitluk, Ledo Podgorica, Ledo Ljubljana, Ledo Budimpešta, Ledo Priština i Irida Daruvar, u prvih je šest mjeseci poslovala s dobiti od 147,1 milijun kuna, što je 21,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. 

Prema podacima iz konsolidiranog izvješća, ukupni prihodi Ledo grupe iznosili su 1,1 milijardu kuna, što je na u odnosu na prvo polugodište prošle godine smanjenje za 4,5 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 1,3 posto, na 902,6 milijuna kuna. 

Uprava u međuizvještaju navodi kako ostvarena operativna dobit iz poslovanja u prvom polugodištu, ukoliko se izuzme utjecaj jednokratnih troškova, a koja je iznosila 197,3 milijuna kuna, bilježi rast od 3,8 posto unatoč padu poslovnih prihoda za 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Dobit Jamnice 42,8 milijuna kuna

Jamnica je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila dobit od 42,8 milijuna kuna, koja je gotovo dvostruko manja od 83,5 milijuna kuna dobiti iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, pokazuje financijski izvještaj koji je ta tvrtka iz sastava Agrokor Grupe objavila u utorak.

Ukupni prihodi Jamnice u prvom polugodištu iznosili su 641,3 milijuna kuna i na godišnjoj razini smanjeni su za 4,6 posto.

Istovremeno su ukupni rashodi povećani za 1,3 posto, na 578,1 milijun kuna, a na povećanje je, kako se navodi, utjecao ispravak vrijednosti potraživanja od povezanih društava koji je proveden u prvom tromjesečju. Kad se to uzme u obzir, rashodi padaju za pet posto.

Dobit prije oporezivanja iznosila je 63,2 milijuna kuna, u odnosu na 101,7 milijuna kuna godinu ranije, a to je smanjenje posljedica ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava u iznosu od 69,2 milijuna kuna.

Taj ispravak je, kako se navodi, proveden zbog neizvjesnosti naplate koja će ovisiti o ishodu nagodbe i restrukturiranju Agrokor Grupe u procesu izvanredne uprave.

Dobit prije oporezivanja normalizirana za utjecaj jednokratnog efekta ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava iznosi 132,4 milijuna kuna i veća je za 30,7 milijuna kuna u odnosu na 2016. godinu, navodi Uprava Jamnice u izvješću. 

Podaci iz konsolidiranog izvješća, koje uz matičnu kompaniju obuhvaća i tvrtke tvrtke Mladina, Fonyodi, Jamnica mineralna voda  (Slovenija), Mivela (Srbija), Sarajevski kiseljak (BiH), Roto Dinamic, Agrokor-Zagreb d.o.o i Kantun Veleprodaja, pokazuju da je konsolidirana neto dobit u prvom polugodištu iznosila 58,8 milijuna kuna, a u istom lanjskom razdoblju 127,8 milijuna kuna.

Jamnica grupa je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode u iznosu od 1,23 milijarde kuna, što je 1,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno ukupni rashodi porasli za gotovo 8 posto, na 1,15 milijardi kuna. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su