Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
68 komentara

Potpora HDZ-u nastavlja rasti, Kolinda više nije najpozitivnija

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop RTL Danas otkriva koje političke stranke počinju padati, a koje rasti, ima li iznenađenja u poretku kao i treba li se vladajući HDZ zabrinuti...

Foto: Pixsell/RTL
68 komentara

Istraživanje RTL-a i Promocije plus donosi CRO Demoskop za listopad

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop RTL Danas otkriva koje političke stranke počinju padati, a koje rasti, ima li iznenađenja u poretku kao i treba li se vladajući HDZ zabrinuti? Istraživanje o preferencijama birača za listopad donosi i analizira Damira Gregoret.

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL, da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada, HDZ bi bio relativni izborni pobjednik. Podrška vodećem HDZ-u blago raste dok je SDP zaustavio petomjesečni rast, no prednost je i dalje tek nešto iznad statističke pogreške.

HDZ blago raste, SDP zaustavio rast

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 27,4 posto, pola postotnog poena više nego u rujnu ( 27,0 posto iz rujna).

SDP je na 24,3 posto, nešto manje nego u rujnu (24,4 posto u rujnu), čime je zaustavljen petomjesečni rast. U listopadu prošle godine HDZ je imao sličnu potporu, a SDP je bio na manje od 18 posto potpore. Treći izbor i dalje je lista Mislava Kolakušića. Bivši sudac, sada europarlamentarac koji izbjegava medije i oglašava se na društvenim mrežama, a želi biti i predsjednik i premijer i ministar, bilježi rast potpore – sada je na 6,1 posto (u odnosu na 5,9 posto u rujnu). Nakon fijaska na Europskim izborima, a onda i nedavne potpore Miroslavu Škori MOST nastavlja rasti, sada je na 5,5 posto potpore (u rujnu 5,0 posto).

Blagi rast bilježi i HSS koji je sada na 3,5 posto (u rujnu 3,3 posto). Neovisni za Hrvatsku, nakon raspada, nastavljaju padati, Bira ih 2,2 posto ispitanika (u rujnu 2,6 posto). Nešto manje ima stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića – 2 posto (1,9 posto u rujnu), dok stranku bivšega člana Živog zida Ivana Pernara, sada predsjednika stranke koja nosi njegovo ime, bira 1,9 posto ispitanika (1,7 u rujnu).

Grabar-Kitarović više nije prvi izbor za najpozitivnijeg političara

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović više nije vodeća na ljestvici najpozitivnijih političara. S te pozicije, kao i prije dva mjeseca, smijenio ju je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković.

Promjene i na listi najnegativnijih političara

Premda je premijer Andrej Plenković najpozitivniji, on i dalje drži vrh i ljestvice najnegativnijeg političara. Da je on najnegativniji političar, misli nešto više ispitanika nego u rujnu, njih 19,7 posto (19 posto u rujnu). Njegov partner Milorad Pupovac i dalje je drugi izbor s 12,5 posto (12,7 posto u rujnu). Zorana Milanovića najnegativnijim vidi 9 posto ispitanika; gotovo dvostruko više nego u rujnu. (5,0 posto u rujnu). Više negativnih glasova ima i Kolinda Grabar Kitarović, takvom ju vidi 7 posto ispitanika (4,8 posto u rujnu).

Više je i onih koji šefa oporbe Davora Bernardića negativno ocjenjuju - 4,6 posto (2,7 posto u rujnu), dok je nakon smjene, unatoč početku istrage i aktiviranju saborskog mandata ispitanicima Lovro Kuščević ispao iz fokusa, dvostruko manje ispitanika ga negativno ocjenjuje (3,1 posto u listopadu u odnosu na rujanskih 6,7 posto). Pada negativni doživljaj i Milana Bandića (3,0 posto), a u top 10 je, godinama politički neaktivan, i bivši premijer Ivo Sanader (2,1 posto).

Da su svi političari negativni, poručuje gotovo deset posto ispitanika (9,8 posto). Ostalih je 1,9 posto, a ne zna 12,8 posto.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 1. listopada do 4. listopada 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message