News

Komentari 15

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva: 'Bilo je kršenja izborne šutnje'

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva: 'Bilo je kršenja izborne šutnje'

DIP nije nadležan za odobravanje javnih skupova niti akcija poput Hoda za život. Je li bilo ili nije kršenja izborne šutnje, o tome će odlučiti gradsko izborno povjerenstvo, ako je imalo prijava, rekla je Vesna Fabijančić-Križanić

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić, gostovala je u RTL-u Danas i komentirala situaciju, odnosno kako teku pripreme uoči drugog kruga lokalnih izbora te koliko su prijava primili vezano za kršenje izborne šutnje. 

- Bilo je prijava kršenja, ali ne možemo reći da je to više nego na prethodnim izborima. Za kršenje su nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva i sve prijave smo im proslijedili - rekla je Fabijaničić-Križanić. 

Komentirala je i Hod za život na kojem su sudjelovali i političari u kontekstu kršenja izborne šutnje. 

- DIP nije nadležan za odobravanje javnih skupova niti akcija poput Hoda za život. Je li bilo ili nije kršenja izborne šutnje, o tome će odlučiti gradsko izborno povjerenstvo, ako je imalo prijava - kazala je. 

S obzirom da je u drugom krugu manji broj kandidata, rekla je kako će to sigurno ubrzati objavu rezultata.

- Puno je manje kandidata nego u prvom krugu, sada ima 317 kandidata, 158 vrsta listića, za razliku od 1232 listića u prvom krugu i naravno da svaki birački odbor ima manje posla jer najviše može imati dvije kutije i dvije vrste izbora. Mi ćemo prve rezultate objaviti u 20 sati, tada je već za očekivati obrađeno 50 posto biračkih mjesta. Oko 21 sat bi to moglo biti 90 posto i osvježavat ćemo rezultate svakih 10 minuta - rekla je potpredsjednica DIP-a te dodala kako u prvom krugu, kao i na parlamentarnim izborima nije bilo zaraze koronavirusom. 

 

Najčitaniji članci