Obavijesti

News

Komentari 42

U Sisačko - moslavačkoj županiji pregledano je 20.643 objekta, neuporabljivo je 2.809 objekata

U Sisačko - moslavačkoj županiji pregledano je 20.643 objekta, neuporabljivo je 2.809 objekata

Vatrogasci su i dalje angažirani na uklanjanju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji te su petak među 185 intervencija imali i jednu zahtjevniju - uklonili su zvonik s mjesne kapelice u Nebojanu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21:11

Srpsko narodno vijeće (SNV) i splitska udruga VeDRA (Veterani Domovinskog rata i antifašisti) u sklopu humanitarne akcije „Banija je naša kuća“, u subotu su organizirali dostavu humanitarne pomoći građevinskog materijala na potresom ugroženo područje Banovine. 

 

Generali HV-a Luka Džanko i Veselko Gabričević ispred splitske VeDRA-e dostavili su pomoć u vidu građevinskog materijala obitelji Prišić u selo Veliki Šušnjar pokraj Petrinje, priopćeno je večeras iz SNV-a.

Gospodarski objekti obitelj Prišić su tijekom potresa doživjeli velika oštećenja, što je ozbiljno ugrozilo njihovu egzistenciju s obzirom da se unutar vlastitog OPG bave uzgojem svinja i goveda. Obitelj Prišić s troje djece i domaćinstvom koje je u potpunosti okrenuto poljoprivredi i stočarstvu, u ovom trenutku ovisi o donacijama, a aktivisti SNV-a i paroh petrinjski Saša Umičević svakodnevnim obilaskom potresom pogođenog područja usmjeravaju pomoć i detektiraju obitelji u potrebi, priopćio je glasnogovornik SNV-a Eugen Jakovčić.

U današnjoj akciji sudjelovali su i paroh petrinjski Umičević te koordinatorica humanitarnih aktivnosti SNV-a za područje Petrinje Milijana Nožinić.

Za potrebe humanitarne akcije "Banija je naša kuća", a u suradnji s Općinom Vrginmost i načelnikom Milanom Vrgom, u Vrginmostu je otvoreno centralno skladište za donacije Srpskog narodnog vijeća, podsjećaju iz SNV-a.

Jelena Nestorović, koordinatorica volontera i vijeća SNV-a na terenu, te Tatjana Dragičević, koja pokriva humanitarna i socijalna pitanja u akciji SNV-a, naglasile su da koordinacija humanitarnu pomoć donatora iz Hrvatske i susjednih zemalja usmjerava ciljano prema središnjem skladištu SNV-a u Vrginmostu, a svi podaci o donacijama će biti centralizirani i povezani sa središnjim uredom u Zagrebu.

Nestorović kaže da centralni skladišni prostor u Vrginmostu raspolaže kapacitetima za skladištenje hrane koja bi se u razdoblju  obnove, sljedećih mjeseci, nastavila dijeliti stanovništvu, navodi se u priopćenju SNV-a.

19:20

Na 23. siječnja u Sisačko - moslavačkoj županiji prijavljeno je oštećenje na 35 586 objekata. Pregledano je 20.643 objekta, od čega je 248 neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja, privremeno neuporabljivo 2.120 uz potreban detaljan pregled, a 2.498 privremeno neuporabljivih objekata treba hitnu intervenciju. Bez oštećenja je 530 objekata, dok je 4.809 objekata uporabljivo bez ograničenja. 7.877 uporabljivih objekata je dobilo preporuke o postupanju. 

12.00

Vatrogasci su i dalje angažirani na uklanjanju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji te su petak među 185 intervencija imali i jednu zahtjevniju - uklonili su zvonik s mjesne kapelice u Nebojanu, izvijestila je u subotu Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ). 

Ukupno su u ispomoći Sisačko-moslavačkoj županiji angažirani vatrogasci iz šest vatrogasnih zajednica županija te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik. Ukupno je bilo angažirano 122 vatrogasca s 51 vatrogasnim vozilom, a evidentirano je 185 vatrogasnih intervencija.

Na području Gline angažirano je 26 vatrogasaca s 12 vozila s područja dvije županije - Krapinsko-zagorske i Karlovačke, te Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Zadar i Dubrovnik i domicilne snage doborovoljnih vatrogasnih društava. Zabilježeno je 13 intervencija.

Na sisačkom području angažirano je 59 vatrogasaca s 26 vatrogasnih vozila lokalnih DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Sisak koji su imali 128 intervencija. 
Na petrinjskom području angažirano je 37 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila s područja Primorsko-goranske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske te domicilne snage DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe Petrinja. Zabilježene su 44 intervencije.

Prema trenutno obrađenim podacima, od 28. prosinca 2020. do 22. siječnja 2021. na intervencijama uklanjanja posljedica razornog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo je 9792 vatrogasca s 2552 vatrogasnih vozila, a odrađeno je 11269 intervencija, priopćio je HVZ. 

Vatrogasci su imali i 25 intervencija i u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji gdje su uklanjali dimnjake, sanirali krovišta, uklanjali oštećene crjepove, zidove i fasada te provodili izvide vezane za procjenu stanja navedenih dijelova objekata i mogućnosti interveniranja vatrogasaca. Na navedenim intervencijama sudjelovala su ukupno 93 vatrogasca s 27 vatrogasnih vozila, a saniranje posljedica ovog potresa vatrogasne snage Grada Zagreba nastavljaju i dalje.

Vatrogasci iz JVP-a i DVD-a s područja Zagrebačke županije bili su angažirani na novih 18 tehničkih intervencija na kojima je sudjelovao ukupno 50 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila, dodaje se u priopćenju.

9.22

Branka Bakšić Mitić, dogradonačelnica Gline, pozitivna je na korona virus.

- Jučer smo muž i ja bili u Dubravi i testirali smo se. Bole me leđa, malo kašljem, ali nemam temperaturu - kaže nam Branka.

Dodaje kako je svejedno aktivna, odgovara na mailove i rješava sve iz kreveta.

8.14

Potpredsjednik Vlade RH i predsjednik Stožera Civilne zaštite Tomo Medved sa suradnicima obišao je u petak, 22.siječnja 2021. godine općinu Donji Kukuruzari i sela Pecki i Sibić. S tamošnjim je mještanima i volonterima razgovarao o dosadašnjem tijeku pružene pomoći te o onomu što eventualno nedostaje.

24sata

Obišao je i mjesta na kojima se prikuplja i distribuira pomoć u hrani i ostalim potrepštinama. U Donjim Kukuruzarima Tomo Medved je sa stručnjacima razgovarao o posljedicama potresa i naknadnom otvaranju rupa u tlu na području Mečenčana.

Dosad je uočen 51 otvor, od čega je posljednih dana detektirano 13 novih i to uglavnom na poljoprivrednim površinama. Najdublja poslijepotresna rupa, dubine oko 15 metara, međutim, nalazi se u neposrednoj blizini obiteljske kuće, izvijestili su stručnjaci sa zagrebačkog Geološkog instituta i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. Stručnjaci stoga naglašavaju da je bitno u idućih šest mjeseci ne poduzimati nikakve aktivnosti u pogledu saniranja otvora u tlu, osobito onih u blizini kuća. „Pratit ćemo stanje i ako se uoči opasnost, a posebno u slučaju ugroze života ljudi, reagirat ćemo pravovremeno,“ istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i čelnik Stožera cilvilne zaštite Medved.

Komentari 42