Obavijesti

News

Komentari 289

Potrošili su 87 milijuna kuna, a zgrada u Bruxellesu još prazna

Potrošili su 87 milijuna kuna, a zgrada u Bruxellesu još prazna
3

Bivša vlada je 2013. spiskala novac građana na veleposlanstvo. U zgradu se nitko nije uselio pa već 3 godine plaćamo 16.000 € mjesečno za najam zamjenske zgrade...

VIDEO

Pet do 12 je za osiguranje prostora za našu misiju pri Europskoj uniji! Ona ne može funkcionirati u sadašnjim unajmljenim prostorima.

Nakon tog obrazloženja ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, vlada je odobrila 87 milijuna kuna za kupnju zgrade u Bruxellesu. Tri godine nakon što smo zgradu platili, ona još stoji prazna. A predstavništvo Hrvatske pri EU, kao i veleposlanstvo Hrvatske u Belgiji, još plaća skupi najam u glavnom gradu Belgije.

- Nevjerojatna je ta sporost, kao i to da još plaćamo najam iako imamo u vlasništvu svoju zgradu. Moramo to što prije riješiti i staviti zgradu u funkciju - kaže nam sugovornik iz Ministarstva vanjskih poslova koje je sad preuzeo HDZ-ovac Miro Kovač.

Kvadrat je koštao oko 2800 eura

Zgradu površine veće od 4000 kvadrata i parkiralištima, nedaleko od centra Bruxellesa, hrvatski porezni obveznici platili su oko 2800 eura za svaki kvadrat.

Prvi plan je bio useljenje još prije ulaska u Europsku uniju u srpnju 2013. godine. Kad su novinari pitali krajem te godine što je s useljenjem, odgovoreno je da bi se trebalo useliti sljedeće godine.

Treba uložiti još 27 milijuna kuna

Sad, u 2016. godini, još se ne zna uopće kad će useljenje biti. Iako je pri kupovini zgrada prošla tehnički pregled, ove godine Ministarstvo vanjskih poslova planira uložiti još 27 milijuna kuna za njezinu rekonstrukciju.

- Po ishođenju svih potrebnih dozvola bit će potrebno provesti javni natječaj za izvođača radova. Rok za dozvole ovisi o belgijskim nadležnim tijelima, pa zato nije moguće ni odrediti termine početka i završetka radova - odgovaraju nam na naš upit iz Ministarstva vanjskih poslova.

Za sve je kriva sporost belgijske i hrvatske birokracije?

Službeno obrazloženje za ovakvo veliko razvlačenje i razbacivanje s novcima je sporost belgijske i hrvatske birokracije te zahtjevi za sigurnost zgrade u kojoj će biti hrvatski dipolmatski predstavnici. Projektna dokumentacija za rekonstrukciju je već gotova, ali treba dobiti urbanističke, okolišne i vatrogasne dozvole, odgovaraju nam u ministarstvu. A hrvatski i belgijski propisi za sigurnost su vrlo strogi.

No sve je to bilo poznato i kad je zgrada kupovana u Bruxellesu, ali je unatoč tome najavljivano brzo useljenje. Da je na vladi tada rečeno da će zgrada biti prazna tri godine, teško da bi odluka prošla u javnosti.

Inače, službeni podatak je da čak 90 posto predstavništva članica ima svoje zgrade u Bruxellesu pa je kupovina i zato prošla.

Veleposlanstvo i predstavništvo su još lani za najam mjesečno izdvajali više od 18.000 eura. Trenutačno ministarstvo plaća viši od 16.000 eura najma mjesečno. U tri godine od kupnje i do useljenja Hrvatska će ukupno potrošiti više od pet milijuna kuna za najam. U zgradi je inače zamišljen i prostor za razne kulturne, promotivne i protokolarne aktivnosti. Bivša šefica diplomacije Vesna Pusić nije odgovorila na naše upite o kupovini skupe nekretnine.     

Treba uložiti još 27 milijuna kuna

U zgradu treba uložiti još 27 milijuna kuna za useljenje. Te tri godine smo platili dodatnih 5 mil. kuna za najam drugih lokacija.     

Kostur iz ormara za Kovača

Kad je Kovač preuzeo ministarstvo, bio je iznenađen što još plaćamo najam od 16.000 eura mjesečno iako imamo zgradu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 289
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...