Obavijesti

News

Komentari 289

Potrošili su 87 milijuna kuna, a zgrada u Bruxellesu još prazna

Potrošili su 87 milijuna kuna, a zgrada u Bruxellesu još prazna
3

Bivša vlada je 2013. spiskala novac građana na veleposlanstvo. U zgradu se nitko nije uselio pa već 3 godine plaćamo 16.000 € mjesečno za najam zamjenske zgrade...

VIDEO

Pet do 12 je za osiguranje prostora za našu misiju pri Europskoj uniji! Ona ne može funkcionirati u sadašnjim unajmljenim prostorima.

Nakon tog obrazloženja ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, vlada je odobrila 87 milijuna kuna za kupnju zgrade u Bruxellesu. Tri godine nakon što smo zgradu platili, ona još stoji prazna. A predstavništvo Hrvatske pri EU, kao i veleposlanstvo Hrvatske u Belgiji, još plaća skupi najam u glavnom gradu Belgije.

- Nevjerojatna je ta sporost, kao i to da još plaćamo najam iako imamo u vlasništvu svoju zgradu. Moramo to što prije riješiti i staviti zgradu u funkciju - kaže nam sugovornik iz Ministarstva vanjskih poslova koje je sad preuzeo HDZ-ovac Miro Kovač.

Kvadrat je koštao oko 2800 eura

Zgradu površine veće od 4000 kvadrata i parkiralištima, nedaleko od centra Bruxellesa, hrvatski porezni obveznici platili su oko 2800 eura za svaki kvadrat.

Prvi plan je bio useljenje još prije ulaska u Europsku uniju u srpnju 2013. godine. Kad su novinari pitali krajem te godine što je s useljenjem, odgovoreno je da bi se trebalo useliti sljedeće godine.

Treba uložiti još 27 milijuna kuna

Sad, u 2016. godini, još se ne zna uopće kad će useljenje biti. Iako je pri kupovini zgrada prošla tehnički pregled, ove godine Ministarstvo vanjskih poslova planira uložiti još 27 milijuna kuna za njezinu rekonstrukciju.

- Po ishođenju svih potrebnih dozvola bit će potrebno provesti javni natječaj za izvođača radova. Rok za dozvole ovisi o belgijskim nadležnim tijelima, pa zato nije moguće ni odrediti termine početka i završetka radova - odgovaraju nam na naš upit iz Ministarstva vanjskih poslova.

Za sve je kriva sporost belgijske i hrvatske birokracije?

Službeno obrazloženje za ovakvo veliko razvlačenje i razbacivanje s novcima je sporost belgijske i hrvatske birokracije te zahtjevi za sigurnost zgrade u kojoj će biti hrvatski dipolmatski predstavnici. Projektna dokumentacija za rekonstrukciju je već gotova, ali treba dobiti urbanističke, okolišne i vatrogasne dozvole, odgovaraju nam u ministarstvu. A hrvatski i belgijski propisi za sigurnost su vrlo strogi.

No sve je to bilo poznato i kad je zgrada kupovana u Bruxellesu, ali je unatoč tome najavljivano brzo useljenje. Da je na vladi tada rečeno da će zgrada biti prazna tri godine, teško da bi odluka prošla u javnosti.

Inače, službeni podatak je da čak 90 posto predstavništva članica ima svoje zgrade u Bruxellesu pa je kupovina i zato prošla.

Veleposlanstvo i predstavništvo su još lani za najam mjesečno izdvajali više od 18.000 eura. Trenutačno ministarstvo plaća viši od 16.000 eura najma mjesečno. U tri godine od kupnje i do useljenja Hrvatska će ukupno potrošiti više od pet milijuna kuna za najam. U zgradi je inače zamišljen i prostor za razne kulturne, promotivne i protokolarne aktivnosti. Bivša šefica diplomacije Vesna Pusić nije odgovorila na naše upite o kupovini skupe nekretnine.     

Treba uložiti još 27 milijuna kuna

U zgradu treba uložiti još 27 milijuna kuna za useljenje. Te tri godine smo platili dodatnih 5 mil. kuna za najam drugih lokacija.     

Kostur iz ormara za Kovača

Kad je Kovač preuzeo ministarstvo, bio je iznenađen što još plaćamo najam od 16.000 eura mjesečno iako imamo zgradu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 289

VIDEO

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.
VIDEO Tutnjava iznad Zagreba! 'Zatresla mi se zgrada': Rafalei vježbaju za sutrašnji praznik!
POGLEDAJTE NOVE AVIONE

VIDEO Tutnjava iznad Zagreba! 'Zatresla mi se zgrada': Rafalei vježbaju za sutrašnji praznik!

ZAGREB 'Zgrada mi se zatresla, dosta nisko su proletjeli', rekao nam je čitatelj. Dan Hrvatske vojske obilježava se do 30. svibnja, a središnja svečanost je u četvrtak na Jarunu za Dan državnosti. Tamo će biti i letački program. Dan prije iznad Zagreba grmjeli su Rafalei koji su se pripremali za sutrašnji program