Obavijesti

News

Komentari 45

Od ponedjeljka će cigarete i duhan biti skuplji za dvije kune

Od ponedjeljka će cigarete i duhan biti skuplji  za dvije kune
3

Uredba se primjenjuje 3. prosinca. Kako je najavljeno na sjednici Vlade u petak, u proračunu se od većih trošarina očekuje dodatnih 355 milijuna kuna godišnje

VIDEO

Vlada je povećala trošarine na cigarete i sitno rezani duhan, a u maloprodaji će cigarete poskupiti do dvije kune.U proračunu se od većih trošarina očekuje dodatnih 355 milijuna kuna godišnje.

- Pravilnik o porezu na dohodak i Uredba o trošarinama na duhan i duhanske prerađevine danas ide u objavu u Narodne novine. Pravilnik o porezu stupa na snagu sutra, a Uredba u ponedjeljak - rekao je Zdravko Marić i dodao kako cigarete ne bi trebale poskupiti više od dvije kune.

U proračun će se na godišnjoj razini zbog tog povećanja sliti malo više od 300 milijuna kuna, rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Izjava ministra financija Zdravka Marića Reporter: Snježana Krnetić

Posted by 24sata Politiko on Friday, 30 November 2018

Mirovinska reforma poslana je u Sabor.

- Reforma je važna za sve. Za sugrađane koji su u mirovini, za koje je važno da je mirovinski sustav dugoročno održiv, da im je isplata mirovina sigurna ali i da se nastavlja s daljnjim povećanjem mirovina. Važna je za sadašnje zaposlenike da su u ostvarivanju mirovine jednakopravni sa sadašnjim umirovljenicima, ali važno je i za mlađe generacije koji ulaskom u svijet rada i štednjom u drugom mirovinskom stupu mogu osigurati povoljne mirovine za starije dane - kazao je. 

Premijer je poručio da je cilj reforme imati uravnotežen sustav s većim mirovinama te osiguranim prosperitetom budućih generacija. Smatra da je model koji predlažu optimalan. 

'Mirovine su sigurne. Nastavit ćemo njihovo daljnje povećanje'
'Mirovine su sigurne. Nastavit ćemo  njihovo daljnje povećanje'

- Jedan od najvećih izazova mirovinskog sustava je da nam umirovljenik u prosjeku ima 30 godina radnog staža. Jedna od posljedica je da nam je deficit oko 17 milijardi kuna i što je samo 19 posto umirovljenika s odrađenih 40 godina staža. Manje od petine ljudi je radilo puni radni staž - kazao je. 

Premijer je naglasio i da reforma ima i mjeru demografskog karaktera.

- Svim majkama kada ispune uvjete za mirovinu, za svako rođeno i posvojeno dijete dodali šest mjeseci stvarno navršenog staža. Time se njihove mirovine povećavaju u prosjeku za 2 posto. Ovo pravo može ostvariti i otac, ako je koristio pretežni dio dodanog porodiljnog dopusta, dakle više od dva mjeseca - poručio je premijer. 

Rasprava o mirovinskoj reformi u Saboru trebala bi biti idući utorak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...