Povećana trgovina djecom na Zapadnom Balkanu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Povećana trgovina djecom na Zapadnom Balkanu

Povećana trgovina djecom na Zapadnom Balkanu

Na konferenciji je rečeno da se s područja Zapadnog Balkana djecom trguje u različite svrhe od seksualnog iskorištavanja, prisilnog sklapanja brakova, radnog iskorištavanja, prosjačenja ili kriminala.

VIDEO

Trgovina djecom na području Zapadnog Balkana povećala se u vrijeme krize covida-19, a u suzbijanju ove pojave nisu pomogla nova zakonska rješenja niti praktično poduzete mjere, upozoreno je u srijedu na konferenciji koju su zajednički organizirali EU i Vijeće Europe.

- Pandemija covid-19 učinila je djecu još osjetljivijom u trgovini ljudima, zbog rastuće ekonomske nesigurnosti, nezaposlenosti i ograničenja kretanja -, navedeno je prvog dana dvodnevne regionalne konferencije 'Zajedničko djelovanje u susret krizi: Zaštita djece od trgovine i eksploatacije na zapadnom Balkanu' u Sarajevu koja je okupila više od 130 sudionika iz regije.

Pritom je istaknuto da trgovina djecom u regiji zapadnog Balkana i dalje raste unatoč brojnim zakonodavnim i praktičnim mjerama poduzetim tijekom godina.

Zamjenica voditelja Odjela za politiku organiziranog kriminala i droga iz Europske komisije naglasila je da je sprječavanje i suzbijanje trgovine djecom jedan od prioriteta Europske komisije.

- Tisuće pojedinaca su žrtve trgovine ljudima godišnje, a pandemija covida dodatno je pojačala rizik od viktimizacije i eksploatacije. Unatoč svim našim naporima, još uvijek postoje značajni nedostaci - rekla je ona.

Navela je da je Europska komisija usvojila novu strategiju protiv trgovine ljudima utvrđujući širok spektar akcija kojima se osigurava da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde a da žrtve dobiju potrebnu zaštitu i potporu.

Na konferenciji je rečeno da se s područja Zapadnog Balkana djecom trguje u različite svrhe od seksualnog iskorištavanja, uključujući proizvodnju i distribuciju materijala za seksualno zlostavljanje djece, zatim prisilnog sklapanja brakova, radnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja ili prisilnog uključivanja u kriminalne poslove.

Izvršna tajnica Konvencije Vijeća Europe o borbi protiv trgovine ljudima Petya Nestorova rekla je da bi mjere za suzbijanje trgovine ljudima trebale biti 'integrirane u opći sustav zaštite djece, okupljajući socijalne, zdravstvene i obrazovne službe'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Užas u Dalmaciji: Jedan mrtav u sudaru dva auta u Kaštelima. Nakon nesreće izbio incident
TEŠKA PROMETNA NESREĆA

Užas u Dalmaciji: Jedan mrtav u sudaru dva auta u Kaštelima. Nakon nesreće izbio incident

Na mjestu nesreće došlo je i do narušavanja javnog reda i mira te je čovjek doveden u prostorije policije

Na smetlištu kraj Vukovara našli masovnu grobnicu: 'Gledali smo sin i ja kako tu dovoze mrtve...'
POTRAGA ZA NESTALIMA

Na smetlištu kraj Vukovara našli masovnu grobnicu: 'Gledali smo sin i ja kako tu dovoze mrtve...'

Na smetlištu Petrovačka dola našli posmrtne ostatke najmanje desetero ljudi. Ministar: 'Možda ih je i više'. Obitelji se nadaju da će pronaći svoje najmilije. Među njima i Mate koji 33 godine traga za sinom...
Pala je odluka: Jahta Royal Romance se zamrzava! Utvrdili da je Medvedčuk stvarni vlasnik
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Pala je odluka: Jahta Royal Romance se zamrzava! Utvrdili da je Medvedčuk stvarni vlasnik

Stalna skupina u Hrvatskoj, na temelju američkih dokaza, donijela je odluku kojom se zamrzava luksuzna megajahta usidrena u Trogiru