Obavijesti

News

Komentari 2

Povećana trgovina djecom na Zapadnom Balkanu

Povećana trgovina djecom na Zapadnom Balkanu

Na konferenciji je rečeno da se s područja Zapadnog Balkana djecom trguje u različite svrhe od seksualnog iskorištavanja, prisilnog sklapanja brakova, radnog iskorištavanja, prosjačenja ili kriminala.

VIDEO

Trgovina djecom na području Zapadnog Balkana povećala se u vrijeme krize covida-19, a u suzbijanju ove pojave nisu pomogla nova zakonska rješenja niti praktično poduzete mjere, upozoreno je u srijedu na konferenciji koju su zajednički organizirali EU i Vijeće Europe.

- Pandemija covid-19 učinila je djecu još osjetljivijom u trgovini ljudima, zbog rastuće ekonomske nesigurnosti, nezaposlenosti i ograničenja kretanja -, navedeno je prvog dana dvodnevne regionalne konferencije 'Zajedničko djelovanje u susret krizi: Zaštita djece od trgovine i eksploatacije na zapadnom Balkanu' u Sarajevu koja je okupila više od 130 sudionika iz regije.

Pritom je istaknuto da trgovina djecom u regiji zapadnog Balkana i dalje raste unatoč brojnim zakonodavnim i praktičnim mjerama poduzetim tijekom godina.

Zamjenica voditelja Odjela za politiku organiziranog kriminala i droga iz Europske komisije naglasila je da je sprječavanje i suzbijanje trgovine djecom jedan od prioriteta Europske komisije.

- Tisuće pojedinaca su žrtve trgovine ljudima godišnje, a pandemija covida dodatno je pojačala rizik od viktimizacije i eksploatacije. Unatoč svim našim naporima, još uvijek postoje značajni nedostaci - rekla je ona.

Navela je da je Europska komisija usvojila novu strategiju protiv trgovine ljudima utvrđujući širok spektar akcija kojima se osigurava da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde a da žrtve dobiju potrebnu zaštitu i potporu.

Na konferenciji je rečeno da se s područja Zapadnog Balkana djecom trguje u različite svrhe od seksualnog iskorištavanja, uključujući proizvodnju i distribuciju materijala za seksualno zlostavljanje djece, zatim prisilnog sklapanja brakova, radnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja ili prisilnog uključivanja u kriminalne poslove.

Izvršna tajnica Konvencije Vijeća Europe o borbi protiv trgovine ljudima Petya Nestorova rekla je da bi mjere za suzbijanje trgovine ljudima trebale biti 'integrirane u opći sustav zaštite djece, okupljajući socijalne, zdravstvene i obrazovne službe'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk