News

Komentari 2

Povećana trgovina djecom na Zapadnom Balkanu

Povećana trgovina djecom na Zapadnom Balkanu

Na konferenciji je rečeno da se s područja Zapadnog Balkana djecom trguje u različite svrhe od seksualnog iskorištavanja, prisilnog sklapanja brakova, radnog iskorištavanja, prosjačenja ili kriminala.

Trgovina djecom na području Zapadnog Balkana povećala se u vrijeme krize covida-19, a u suzbijanju ove pojave nisu pomogla nova zakonska rješenja niti praktično poduzete mjere, upozoreno je u srijedu na konferenciji koju su zajednički organizirali EU i Vijeće Europe.

- Pandemija covid-19 učinila je djecu još osjetljivijom u trgovini ljudima, zbog rastuće ekonomske nesigurnosti, nezaposlenosti i ograničenja kretanja -, navedeno je prvog dana dvodnevne regionalne konferencije 'Zajedničko djelovanje u susret krizi: Zaštita djece od trgovine i eksploatacije na zapadnom Balkanu' u Sarajevu koja je okupila više od 130 sudionika iz regije.

Pritom je istaknuto da trgovina djecom u regiji zapadnog Balkana i dalje raste unatoč brojnim zakonodavnim i praktičnim mjerama poduzetim tijekom godina.

Zamjenica voditelja Odjela za politiku organiziranog kriminala i droga iz Europske komisije naglasila je da je sprječavanje i suzbijanje trgovine djecom jedan od prioriteta Europske komisije.

- Tisuće pojedinaca su žrtve trgovine ljudima godišnje, a pandemija covida dodatno je pojačala rizik od viktimizacije i eksploatacije. Unatoč svim našim naporima, još uvijek postoje značajni nedostaci - rekla je ona.

Navela je da je Europska komisija usvojila novu strategiju protiv trgovine ljudima utvrđujući širok spektar akcija kojima se osigurava da počinitelji budu izvedeni pred lice pravde a da žrtve dobiju potrebnu zaštitu i potporu.

Na konferenciji je rečeno da se s područja Zapadnog Balkana djecom trguje u različite svrhe od seksualnog iskorištavanja, uključujući proizvodnju i distribuciju materijala za seksualno zlostavljanje djece, zatim prisilnog sklapanja brakova, radnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja ili prisilnog uključivanja u kriminalne poslove.

Izvršna tajnica Konvencije Vijeća Europe o borbi protiv trgovine ljudima Petya Nestorova rekla je da bi mjere za suzbijanje trgovine ljudima trebale biti 'integrirane u opći sustav zaštite djece, okupljajući socijalne, zdravstvene i obrazovne službe'.

Najčitaniji članci