Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

'Povećane kvote za uvoz radne snage dobra su rezrvna mjera'

Prije njenog aktiviranja dobro ćemo 'pretresti' sve mogućnosti za rad u turizmu na domaćem tržištu rada, od prekvalifikacija i drugih, izjavio je u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Kvote za uvoz radne snage za turizam iduće godine, koje uključuju nešto više od 4.600 radnih dozvola, samo je jedna od rezervnih mjera, koja je potrebna, ali prije njenog aktiviranja dobro ćemo 'pretresti' sve mogućnosti za rad u turizmu na domaćem tržištu rada, od prekvalifikacija i drugih, izjavio je u četvrtak ministar turizma Gari Cappelli.

"Trenutno je prekvalifikacijom za turistička zanimanja obuhvaćeno oko dvije tisuće osoba. I dalje ćemo, kao i dosad, nastojati što više radnika za turizam i ugostiteljstvo pronaći na domaćem tržištu rada. Treba vidjeti i što se i tko sve nalazi na popisu nezaposlenih HZZ-a i druge mogućnosti tko bi sve mogao raditi u sektoru", najavio je Cappelli uoči sjednice Vlade na kojoj je prihvaćen prijedlog o povećanim uvoznim kvotama za radnu snagu za 2018.

Cappelli je o toj temi naglasio i da je i "meni kao ministru uvoz radne snage zadnja mjera koju želim, jer smatram da je domaća snaga vrijedna i kvalitetna, ali je bitno i što sada imamo mogućnost uvoza radne snage za turizam ako će zaista biti potrebno".

Na pitanje novinara, dobrim je za turizam ocijenio i mjeru povećanja minimalne plaće za 5 posto, a mjeru rasterećenja poslodavaca koji isplaćuju minimalnu plaću s oko 50 posto manjom osnovicom za zdravstveno osiguranje na plaću, ocijenio još boljom za poslodavce.

"Minimalne plaće rastu za 100-njak i nešto kuna, poslodavci će plaćati i manje poreze ako daju smještaj i hranu sezonskim radnicima, što su uz povećanje kvota za uvoz radnika za sektoru turizma pozitivan pomak", komentirao je Cappelli.

A prema dosadašnjim najavama iz sektora turizma, za iduću godinu tražit će se oko 15 tisuća novih radnika u toj djelatnosti. S ciljem što lakšeg pronalaska radnika, Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom rada za siječanj iduće godine, ranije nego do sada, priprema sajam odnosno Dane poslova u turizmu u par gradova, na kojima će zainteresirani uz ostalo s poslodavcima moći i izravno razgovarati.

Uz to, i sami su se poslodavci iz sektora ranije aktivirali u traženju radnika za iduću godinu, te se, prema najavama, očekuje da bi se do oko početka veljače moglo znati da li će biti potreban uvoz ili ne, odnosno koliko će se potražnja za radnom snagom u turizmu moći zadovoljiti u Hrvatskoj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message