Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
85 komentara

'Povećanje od 6% maksimum je koji Vlada nudi sindikatima'

Prezentirani su okviri. Ideja je da idući tjedan na sjednici Vlade budu svi ti akti i da se u prvoj polovici idućeg mjeseca krene sa saborskom procedurom, rekao je Marić

85 komentara

Zdravko Marić nakon sastanka vladajuće većine u Banskim dvorima kazao je da se razgovaralo o rebalansu proračuna te o proračunu i porezima za sljedeću godinu.

- Imali smo nekoliko sati rasprave, dijalog će se idućih dana nastaviti u nešto užim, operativnijim krugovima, ali ponovno i na ovakvoj razini - rekao je Marić. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Prezentirani su okviri. Ideja je da idući tjedan na sjednici Vlade budu svi ti akti i da se u prvoj polovici idućeg mjeseca krene sa saborskom procedurom - rekao je. 

Na pitanje je li bilo primjedbi od strane koalicijskih partnera, rekao je: 

- U pravilu, svi se slažemo da je okvir proračuna i javnih financija dobar i da ga treba nastaviti. A što se tiče pojedinih dijelova samog proračuna - još prije ljeta donijeli smo smjernice ekonomske i fiskalne politike koji definiraju okvir i po pojedinim ministarstvima, ali iz općih izvora. Sada u to treba uklopiti momente koji su se u međuvremenu dogodili, ali i planirati sredstva iz europskih fondova - rekao je. 

Na pitanje slaže li se HNS s prijedlozima, rekao je da vjeruje da da. 

PLENKOVIĆ: 'Povećanje plaća za 6,12 posto će riješiti zahtjeve sindikata'

- Kao što je novac ograničen, tako je i vremenski okvir još ograničeniji. Suzdržavam se od imputiranja, najbolje je pitati njih. Stekao sam dojam da se, što se tiče samog okvira i smjera javnih financija - tu slažemo - objasnio je Marić. 

Jedno od pitanja je bilo i o ranijim izjavama Milana Bandića o poreznoj reformi. 

- Imali smo malu raspravu o tome. Sutra ćemo nastaviti dijalog s većim fokusom na porezni dio. Kao što smo već najavili, prva predložena mjera za mlade, u smislu poreza na dohodak - rekli smo da tu nije predložena kompenzacija. S druge strane, rekli smo da će za povećanje osnovnog osobnog dobitka s 3.800 na 4.000 kuna, biti kompenzacijska mjera. U ovom trenutku razmatrali smo načine kako to provesti u djelo. Ono što je najvažnije za lokalne čelnike, načelnike, gradonačelnike i župane - taj dio će biti kompenziran. Ali kad gledamo ukupnu politiku plaća, ako netko negdje gubi ili smatra da ne dobiva dovoljno - ako uzmete ovaj prijedlog povećanja osnovice u tri navrata iduće godine po dva posto, lokalna zajednica će od toga imati koristi - objasnio je Marić i potvrdio da se od mjera za mlade ne odustaje. 

Boris Šćitar/Pixsell U BANSKIM DVORIMA Misteriozni sastanak u Vladi: 'Tu smo, ali ne znamo zašto'

Na pitanje ima li prostora još povećanje osnovice plaća, s obzirom na zahtjeve nekih sindikata da plaće rastu 18 posto, Marić odgovara:

- Znate kakvi su nam limiti državnog proračuna za iduću godinu, njih se držimo. Ta je mjera usko vezana uz prihodnu stranu i na neki način odgovor je vrlo jasan - sve u skladu s mogućnostima - objasnio je. 

Na ponovljeno pitanje znači li to da je 6 posto maksimum koji Vlada nudi, odgovara: "Tako je."

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message