Obavijesti

News

Komentari 37

'Država će poticati potrošnju i uvoz, tu je griješio i Sanader'

'Država će poticati potrošnju i uvoz, tu je griješio i Sanader'
1

Smanjuje se izvoz, povećava uvoz. To smo vidjeli u doba Sanadera, ekonomska politika se temeljila na potrošnji i bojim se da ćemo ponoviti greške od prije desetak godina - rekao je Lalovac...

VIDEO

Bivši ministar financija Boris Lalovac gostujući u studiju 24sata komentirao je povećanje proračuna koje planira ova Vlada. Rekao je da je on bio ministar u godinama kad je došlo do rezanja javne potrošnje.

- Raste osobna potrošnja, smanjuje se izvoz, povećava uvoz. To smo vidjeli u doba Sanadera, ekonomska politika tada se temeljila isključivo na potrošnji i bojim se da ćemo ponoviti greške od prije desetak godina - rekao je Lalovac.

POGLEDAJTE VIDEO:

Govoreći o smanjenju poreznog opterećenja koje bi, prema mišljenju Vlade, trebalo potaknuti potrošnju, Lalovac je rekao da rasterećenje pozdravlja, ali:

- Porezni prihodi se povećavaju za 20 milijardi kuna što znači da će te novce uzeti od građana i poduzeća. Moramo zadržati rashode, ne smije se dogoditi eksplozija rashoda. 

Lalovac kaže da smo u najbolja vremena od PDV-a prikupljalo 37 milijardi kuna, a sada država prikuplja 50 milijardi kuna:

- Nek mi netko objasni kakvo je to rasterećenje građana - pita se Lalovac.

Kažu da je proračun socijalan i društveno odgovoran i da potiče gospodarstvo, koliko očekujete da će se povećati mirovine?

- Neće se značajno povećati jer smo u zadnje dvije godine imali deflaciju. Građani i kompanije su preopterećenje porezima. Moramo govoriti o onome koliko građani mogu dati, a ne o onome koliko državi treba.

Je li porezna reforma prevara?

- Marića sam javno podržavao da rashodovnu stranu proračuna drži pod kontrolom. Vjerujem da mu nije bilo lako i da to želi držati pod kontrolom. Brojke i činjenice su da rashodi rastu, a taj dio rashoda se pokriva pretpostavkom rasta prihoda. A što ako prihodi ne budu rasli? Sve se baca na osobnu potrošnju, ali pitaje je do koje razine ona može rasti.

Očekujete li da će se građani opet početi zaduživati?

- Građani su uvijek razumniji od države i pokrivaju se onoliko koliko mogu. Država uvijek svoju neracionalnost prebacuje na građane. Država uvijek može uvesti novi porez..uvodi se porez na nekretnine, a prirez se ne smanjuje. Povećavaju i trošarine, PDV...Trebamo biti racionalni i svakom ministru dati nagradu za uštede. 

Gdje je pogriješio SDP, zašto ste izgubili vlast?

- Loša komunikacija Milanovića sigurno je utjecala na birače SDP-a. Velik dio naših birača nije izašao na izbore. Bili smo i podijeljena stranka, članovi su se podijelili između Milanovića i Komadine. Treća stvar, SDP je u lipnju očekivao da je dobivanje izbora gotova stvar. 

Bernardić je sličniji Plenkoviću, jeste prekasno odlučili mijenjati?

- Ja se više bavim financijama. Bernardić je dugo u stranci i obnašao je važne funkcije. Već na lokalnim izborima u svibnju vidjet ćemo je li se trend okrenuo u korist SDP-a. 

Gdje vi sebe vidite? Hoćete li se kandidirati za stranačka tijela?

- Vidjet ćemo još. Nisam nikad bio za nekakvu funkciju, i kad sam izabran za ministra financija nisam bio prvi izbor. Malo tko je bio voljan preuzeti tu funkciju. 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina