News

Komentari 84

Povijesni referendum: Država poznata po snažnoj katoličkoj tradiciji legalizirala pobačaj

Povijesni referendum: Država poznata po snažnoj katoličkoj tradiciji legalizirala pobačaj

Čak 77 posto glasača odobrilo je pobačaj do 12. tjedna trudnoće. Ženama koje pobace dosad su prijetile tri godine zatvora, a onima koji izvrše zahvat dvostruko više

Malena republika San Marino, enklava u središtu Italije, na referendumu održanom u nedjelju velikom je većinom glasovala za legalizaciju pobačaja, pokazuju privremeni podatci ministarstva unutarnjih poslova.

Ukupno 77 posto glasača te državice sa snažnom katoličkom tradicijom odobrilo je pobačaj do 12. tjedna trudnoće, a nakon tog roka pobačaj bi bio moguć ako je ugrožen život majke ili ako postoje malformacije ploda, pokazuju rezultati sa 33 od 37 biračkih mjesta.

Aktivisti za pravo na pobačaj nadali su se da će tu pitoresknu republiku, smještenu na obroncima planina u središtu Italije, uskladiti s većinom Europe ukidanjem potpune zabrane prekida trudnoće. Međutim, utjecaj Katoličke Crkve je snažan a papa Franjo prošli tjedan je ponovio da je abortus "ubojstvo".

Zajedno s Maltom, Andorom i Vatikanom, San Marino je bio jedno od posljednjih mjesta u Europi koje ima potpunu zabranu pobačaja, čak i u slučajevima silovanja ili incesta, teške malformacije ploda ili opasnosti za život majke.

Na referendumu, koji je pokrenuo Sindikat žena San Marina (UDS), pravo glasa imalo je 35.411 ljudi - od koji trećina živi u inozemstvu.

Ženama koje pobace dosad su prijetile tri godine zatvora, a onima koji izvrše zahvat dvostruko više. Međutim, dosad nitko nije bio osuđen. Žene koje se odluče za abortus obično ga obave u Italiji gdje je legalan već više od 40 godina.

Najčitaniji članci