Obavijesti

News

Komentari 3

Povjerenstvo: BiH ima uvjete za uspostavu svih razina vlasti

Povjerenstvo: BiH ima uvjete za uspostavu svih razina vlasti
1

Članovi SIP-a su, većinom od 5:2 glasa, u utorak donijeli odluku o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, koja je temeljena na rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine

VIDEO

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP) Branko Petrić izjavio je u utorak u Sarajevu kako su napokon stvoreni svi uvjeti za nastavak procesa uspostave vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu, jer je rješeno pitanje konstituiranja Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

- Napokon smo donijeli uputu o konstituiranju Doma naroda koristeći se svim načelima Ustava BiH, Ustava Federacije BiH i izbornog zakona, čime su stvoreni uvjeti za uspostavu Doma naroda parlamenta Federacije BiH i vlasti u cijeloj državi. To smo uradili unatoč prijeporima o tome tko to treba uraditi. Tako je, kako je i koristili smo sva načela kako bi pronašli najmanji zajednički imenitelj - kazao je Petrić novinarima nakon sjednice SIP-a.

Pojasnio je kako će odluka o načinu konstituiranja Doma naroda stupiti na snagu najkasnije za dva dana i odmah nakon toga županijske skupštine mogu početi s izborom izaslanika za Dom naroda.

Po njegovim riječima, na ovu odluku nije moguće podnositi žalbu Sudu BiH, ali jest Ustavnom sudu BiH pa će se tamo i raspravljati o eventualnim prigovorima na zakonitost i ustavnost ovakve odluke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naša je odluka formirana na postojećim propisima - kazao je Petrić.

Članovi SIP-a su, većinom od 5:2 glasa, u utorak donijeli odluku o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, koja je temeljena na rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine i uz odrednicu kako će iz svake od deset županija unutar entiteta biti delegiran barem po jedan pripadnik svakog konstititutivnog naroda.

Sukladno odluci SIP-a najveći broj hrvatskih izaslanika u Dom naroda, odnosno po tri, delegirat će županije Središnja Bosna, Hercegovačko-neretvanska te Zapadno-hercegovačka. Dva izaslasnika delegirat će Livanjska županija, dok će se iz preostalih šest županija delegirati po jedan hrvatski zastupnik.

Uz takav izračun izvjesno je kako bi HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima mogao osigurati najmanje 12 od 17 mjesta u Hrvatskom klubu unutar Doma naroda i time bitno utjecati na proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...