Obavijesti

News

Komentari 94

'Povjerenstvo za Agrokor smo spremni osnovati i bez SDP-a'

'Povjerenstvo za Agrokor smo spremni osnovati i bez SDP-a'
2

Ako kolege iz SDP-a nastave s ovakvim igrama, mi ćemo razmisliti o tome da bez njih osnujemo povjerenstvo, rekao je Gordan Jandroković u nedjelju

VIDEO

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u nedjelju kako je osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor jedan od prioriteta ove Vlade, a ukoliko SDP nastavi opstruirati rad Sabora, moguće je da će HDZ to povjerenstvo osnovati sam.

"I to je jedna od opcija. Ako kolege iz SDP-a nastave s ovakvim igrama, mi ćemo razmisliti o tome da bez njih osnujemo povjerenstvo. Ne želimo nositi teret lažnih optužbi koje dolaze od strane SDP-a da mi nešto izbjegavamo i da se bojimo osnivanja povjerenstva. Ne - ako će to trebati dokazati, mi ćemo dokazati i na taj način", rekao je Jandroković odgovarajući na pitanja novinara nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoj u povodu Dana neovisnosti.

"Bit će onako kako mi odlučimo da će biti. Mi smo većina, mi imamo odgovornost, njihove igre i igrice nas ne zanimaju", poručio je.

Istaknuo je kako nije istinita informacija da je na sjednici Sabora u petak na dnevnome redu prvo trebalo biti povjerenstvo za Agrokor a ne, kako je i bilo, izbor sudaca Ustavnog suda.

"Ne znam otkud se pojavila ta informacija, vjerojatno iz redova SDP-a, koji svojom disfunkcinalnošću i međusobnim svađama u stvari drže kao taoca cijeli Hrvatski sabor, cijelu hrvatsku javnost i sve hrvatske građane", ustvrdio je predsjednik Sabora.

"Prošli puta je na dnevnom redu prva točka bila izbor sudaca Ustavnog suda, a nakon toga je trebalo doći povjerenstvo za Agrokor. Mi želimo izabrati suce Ustavnog suda, smatramo da je Ustavni sud iznimno važna institucija i jedan od temeljnih stupova hrvatske države. A isto tako, spremni smo odabrati i članove povjerenstva - prvo osnovati povjerenstvo pa izabrati njegove članove, u skladu s prijedlozima svih političkih stranaka koje će sutra u radu tog povjerenstva sudjelovati", rekao je.

"Međutim, ne možemo pristati na način na koji to radi SDP", napomenuo je te ocijenio kako je SDP "podijeljen između sebe te daje potpuno različite signale i informacije".

Upozorio je također kako je u sabornici u petak bilo svega 22 SDP-ova zastupnika. "Za izbor ustavnih sudaca potreban nam je 101 glas, a kada se zbroje predstavnici vladajuće koalicije, kojih je tada bilo 75, i 22 SDP-ovca, to je 97. Dakle, bilo je neizvjesno da li bi u petak, da smo išli glasovati o ustavnim sucima, uopće imali dvotrećinsku većinu", pojasnio je Jandroković.

"Zato očekujem da sjednemo, da se dogovorimo, da vodimo računa o tome da je izbor ustavnih sudaca zaista iznimno važan za stabilnost države, a što se tiče povjerenstva, HDZ je spreman isto tako izabrati i članove povjerenstva i završiti ovu trakavicu koja nikom ne ide u korist", poručio je.

Kako će izgledati dnevni red saborske sjednice u srijedu, 11. listopada, još nije mogao potvrditi, ali je kazao kako će se u dogovaranju oko njegove dinamike voditi računa o tome da se izaberu i ustavni suci i da se osnuje povjerenstvo te izaberu njegovi članovi.

'Povjerenstvo je moja ideja, a Todorić će morati svjedočiti'

Moja želja je bila da se osnuje Povjerenstvo, ja sam autor zahtjeva za osnivanje Povjerenstva, a SDP je predložio kolegu Miljenića i mene, rekao je SDP-ov Gordan Maras gostujući u nedjelju na N1 televiziji upitan zašto želi biti član Istražnog povjerenstva za Agrokor. 

Naglasio je kako SDP može odlučiti o svojim članovima ili članicama neovisno o željama HDZ-a. Istaknuo je da, kad se Povjerenstvo osnuje, vlasnik Agrokora Ivica Todorić mora doći svjedočiti.

- Takav je Zakon. Pa i bivši premijer Sanader se odazvao pozivu Povjerenstva. Ako ne dođe, mislim da postoji postupak kao na sudu, da mu se šalje ponovno poziv i na kraju će morati doći. Tu je HDZ-u najveći problem, na kraju će do toga doći. Ja vjerujem da će se on pojaviti jer je tako rekao i u blogu - istaknuo je Maras.

Osim Todorića, na Povjerenstvo će morati doći, ističe Maras, i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak, ali i mnogi drugi.

- Ključna stvar na kojoj će HDZ bazirati svoju strategiju je bacanje magle i usmjeravanje i pokazivanje prstom da su svi isti, a ljudi će vidjeti da nismo svi isti - rekao je Maras.

Naglasio je kako je već svima u Hrvatskoj, osim premijeru Andreju Plenkoviću, jasno da ministar financija Zdravko Marić više ne može biti ministar.

- Sigurno se postavlja pitanje, kad nam Todorić i on budu govorili o tome. Doći će do zahtjeva kad će ponovno doći do pitanja opoziva Zdravka Marića. Nije istina da se on izuzimao. To što je on rekao da se izuzimao, to je laž. On ne bi trebao biti ministar niti minute. Mi ćemo inzistirati na tome, a kad dobijemo još informacija, bit će još više potkrijepljeno - rekao je.

Podsjetimo, trakavica oko osnivanja Istražnog povjerenstva traje već mjesecima. U srpnju, prije nego je Sabor otišao na ljetnu stanku, činilo se kako su SDP i HDZ sve riješili. No, onda se odluka o glasanju za Povjerenstvo odgodila do jeseni kad je šef SDP-a Davor Bernardić uvjetovao izglasavanje Povjerenstva s izborom tri ustavna suca koja su već dogovorili. No, HDZ na to nije pristao. 
Iako se prije dva dana, u petak, činilo da će zastupnici konačno izglasati osnivanje Povjerenstva nakon izjava HDZ-ovaca i SDP-ovaca da su sve dogovorili, i taj dogovor je ponovno pao u vodu, a glasanje je opet odgođeno do ove srijede.
Maras ističe da je HDZ za Istražno povjerenstvo, ono bi postojalo već tri mjeseca. Nada se da će se ono ipak izglasati ovu srijedu.

- Ako ćete napraviti retrospektivu događanja, taj prijedlog čekao je skoro mjesec dana da se raspravi. U raspravi je HDZ bio za osnivanje Povjerenstva, a onda se preko noći nešto promijenilo. Naš jedini način da natjeramo HDZ na Istražno povjerenstvo o Agrokoru je bio da uvjetujemo izglasavanje ustavnih sudaca - rekao je Maras dodavši kako SDP neće odustati od svojih uvjeta. 
- Uvjet o ustavnim sucima će biti do kraja. Nikakve ove cirkusarije. Postavili smo uvjet zbog vas, gospodo iz HDZ-a. Što je tu čudno? Zbog čega se onda SDP ponaša čudno? HDZ je nama izašao u susret da se o tome raspravlja u Saboru. Jako su velikodušni. Ne vidim zbog čega bismo građane opterećivali cirkusom koji se sad radi. Bačić kreativno izlazi svako malo s nekim prijedlogom, a toga ne bi bilo da su osnovali Povjerenstvo - poručio je Maras.

Cijela javnost čeka i revidirano konsolidirano financijsko izvješće koje će konačno biti prezentirano u Agrokoru sutra, u ponedjeljak. 
Podsjetimo još, u Istražnom povjerenstvu za Agrokor sjedit će devet članova. Četiri iz reda HDZ-a, dva iz SDP-a, i po jedan član iz Mosta, HNS-a i Promijenimo Hrvatsku, a na njegovu čelu bit će SDP-ov Orsat Miljenić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca