Obavijesti

News

Komentari 126

Povjerenstvo ne priznaju, samo sud svoje partije: Opet smjena?

Povjerenstvo ne priznaju, samo sud svoje partije: Opet smjena?
1

INSTITUCIJA KOJA ŽULJA Vladajući su likovali kad su se riješili Dalije Orešković. Sad im smeta i Nataša Novaković koja smatra da je realno da Vlada smjeni Povjerenstvo

VIDEO

Prema onome što sam vidio, mogu reći da ću se pripremiti te poduzeti pravne radnje kako i na koji način osporiti tu odluku jer smatram da nisam povrijedio načela djelovanja.

Rekao je to ministar Zdravko Marić, kojega je odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dočekala u Bruxellesu. Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić nije krila razočaranje.

- Mogu podnijeti tužbu Upravnom sudu kao što je to svojevremeno napravio Tomislav Karamarko. Ako to ministar i napravi, rekla bih: ‘Sretno mu s tim’. Time bi omogućio da se još više piše o ovom slučaju i da se postave još mnoga neodgovorena pitanja - kaže bivša šefica Povjerenstva Dalija Orešković. Prema njezinoj procjeni, odluka o Dalić i Mariću je dosta ublažena.

'Vlada mora dati ostavku' 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Potvrđeno je da nisu u sukobu interesa i da nema povrede integriteta, a ona vrišti iz aviona. Sam način kršenja procedure koja se može smatrati Vladinom radnom skupinom po meni je zloupotreba prava, za što se može izreći i novčana kazna - pojašnjava Orešković. Nakon svega što se do sada doznalo o takozvanoj Borg skupini, Hotmailovima i ostalim činjenicama o “lex Agrokoru”, Orešković smatra da je Vlada za to odgovorna.

- Oporba griješi kad zaziva Marićevu smjenu. Tu priču je pregazilo vrijeme. Cijela Vlada treba otići - rekla je.

Nakon Nove godine i Plenković dolazi pred Povjerenstvo.

- U postupku protiv Plenkovića sve je izvrsno napisano. Ako je Dalić znala da je Ramljak sudjelovao u kreiranju zakona, znali su i Marić te Plenković. Ako je to znala cijela Vlada, u čemu je razlika odgovornosti - pita se Orešković.

Premijera Plenkovića prozvali su i iz udruge GONG.

- Premijer opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost. Prijezir koji iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego što je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka - priopćili su iz GONG-a.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković dan nakon zaključka o Dalić i Mariću rekla je da postoji mogućnost da Vlada smijeni Povjerenstvo.

- Realna mogućnost je da novim zakonom Povjerenstvo bude smijenjeno - rekla je te pojasnila da se u završne odredbe može staviti odredba da s novim zakonom ide i novo povjerenstvo.

Bačić kaže da nema smjene 

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je da ne zna otkud predsjednici Povjerenstva informacija o mogućoj smjeni.

Zbog prijedloga novog Zakona o odlučivanju o sukobu interesa koji došlo je do razilaženja na relaciji ministar Lovro Kuščević - Povjerenstvo. Orešković nas je uputila na dio spomenutog zakona s kojim javnost još nije upoznata, a to je da Povjerenstvo prvo mora obavijestiti dužnosnika o prijavi i da se podnositelj prijave mora izjasniti želi li ostati tajan. “To je sramota”, kaže Dalija Orešković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...