Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
126 komentara

Povjerenstvo ne priznaju, samo sud svoje partije: Opet smjena?

INSTITUCIJA KOJA ŽULJA Vladajući su likovali kad su se riješili Dalije Orešković. Sad im smeta i Nataša Novaković koja smatra da je realno da Vlada smjeni Povjerenstvo

Foto: Pixsell
126 komentara

Prema onome što sam vidio, mogu reći da ću se pripremiti te poduzeti pravne radnje kako i na koji način osporiti tu odluku jer smatram da nisam povrijedio načela djelovanja.

Rekao je to ministar Zdravko Marić, kojega je odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dočekala u Bruxellesu. Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić nije krila razočaranje.

- Mogu podnijeti tužbu Upravnom sudu kao što je to svojevremeno napravio Tomislav Karamarko. Ako to ministar i napravi, rekla bih: ‘Sretno mu s tim’. Time bi omogućio da se još više piše o ovom slučaju i da se postave još mnoga neodgovorena pitanja - kaže bivša šefica Povjerenstva Dalija Orešković. Prema njezinoj procjeni, odluka o Dalić i Mariću je dosta ublažena.

'Vlada mora dati ostavku' 

- Potvrđeno je da nisu u sukobu interesa i da nema povrede integriteta, a ona vrišti iz aviona. Sam način kršenja procedure koja se može smatrati Vladinom radnom skupinom po meni je zloupotreba prava, za što se može izreći i novčana kazna - pojašnjava Orešković. Nakon svega što se do sada doznalo o takozvanoj Borg skupini, Hotmailovima i ostalim činjenicama o “lex Agrokoru”, Orešković smatra da je Vlada za to odgovorna.

- Oporba griješi kad zaziva Marićevu smjenu. Tu priču je pregazilo vrijeme. Cijela Vlada treba otići - rekla je.

Nakon Nove godine i Plenković dolazi pred Povjerenstvo.

- U postupku protiv Plenkovića sve je izvrsno napisano. Ako je Dalić znala da je Ramljak sudjelovao u kreiranju zakona, znali su i Marić te Plenković. Ako je to znala cijela Vlada, u čemu je razlika odgovornosti - pita se Orešković.

Premijera Plenkovića prozvali su i iz udruge GONG.

- Premijer opasno relativizira odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost. Prijezir koji iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego što je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka - priopćili su iz GONG-a.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković dan nakon zaključka o Dalić i Mariću rekla je da postoji mogućnost da Vlada smijeni Povjerenstvo.

- Realna mogućnost je da novim zakonom Povjerenstvo bude smijenjeno - rekla je te pojasnila da se u završne odredbe može staviti odredba da s novim zakonom ide i novo povjerenstvo.

Bačić kaže da nema smjene 

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je da ne zna otkud predsjednici Povjerenstva informacija o mogućoj smjeni.

Zbog prijedloga novog Zakona o odlučivanju o sukobu interesa koji došlo je do razilaženja na relaciji ministar Lovro Kuščević - Povjerenstvo. Orešković nas je uputila na dio spomenutog zakona s kojim javnost još nije upoznata, a to je da Povjerenstvo prvo mora obavijestiti dužnosnika o prijavi i da se podnositelj prijave mora izjasniti želi li ostati tajan. “To je sramota”, kaže Dalija Orešković.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message