Obavijesti

News

Komentari 16

'Dere jugo, želimo spriječiti da požar dođe do spomenika'

'Dere jugo, želimo spriječiti da požar dođe do spomenika'
4

Inače, splitsko-dalmatinski vatrogasci stavili su u subotu kasno popodne pod nadzor veliki požar na minski sumnjivom području u Otišiću, u kojem je dosad izgorjelo oko 350 hektara terena

VIDEO

Požar na planini Svilaji iznad Vrlike u Dalmatinskoj zagori zahvatio je 50 hektara trave i niskog raslinja na nepristupačnom i dijelom miniranom području, u gašenju sudjeluje 40-ak vatrogasca te po jedan kanader i airtraktor, a vatra ne ugrožava stambene objekte.

"Radi se o teško pristupačnom terenu ispod Troglava i na predjelu Velika Duvjakuša, a vatrena stihija ne ugrožava stambene objekte", izjavio je Hini u ponedjeljak Ante Tarle, zapovjednik DVD-a Vrlika.

'Da smo imali 20 kanadera, ne bi požare stavili pod kontrolu'
'Da smo imali 20 kanadera, ne bi požare stavili pod kontrolu'

Dodao je kako je vatrom uglavnom zahvaćena trava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tarle je napomenuo kako je požar prije nekoliko dana na područje Šibensko-kninske županije stigao iz smjera Bosanskog Grahova u BiH, a u subotu se proširio i na područje Svilaje iznad Vrlike.

"Ovaj požar je zahvatio ogroman prostor, čija je ukupna dužina iznosila i do 20 kilometra", istaknuo je.

Požar se vidi iz svemira: 'Gori moja Zagora, uništit će se sve'
Požar se vidi iz svemira: 'Gori moja Zagora, uništit će se sve'

Inače, splitsko-dalmatinski vatrogasci stavili su u subotu kasno popodne pod nadzor veliki požar na minski sumnjivom području u Otišiću, u kojem je dosad izgorjelo oko 350 hektara terena.

Osim što se radi o miniranom području, vatrogasci iz Vrlike, Sinja i Ružića koji se požarom bore još od srijede ističu kako je riječ o jako nepristupačnom terenu.

Dalmacija gori: Veliki požari aktivni su u čak tri županije
Dalmacija gori: Veliki požari aktivni su u čak tri županije

Drugi požar izbio je na potezu od Vrlike i Ježevića, koji se u subotu ujutro iz BiH proširio na predjelu Crvene Grede i ušao na hrvatski teritorij te se nastavio širiti nepristupačnim terenom.

Pomažu i volonteri

Požar na vrhu Dinare uz granicu s Bosnom i Hercegovinom sinoć je došao do Planinarskog skloništa Pume.
Uz vatrogasce, pomažu i osposobljeni volonteri, a među njima su Dalibor Cvitković i Anton Vuko. Sinoć su došli na vrh Velika Duvjakuša gdje su do četiri sata ujutro branili sklonište.
Kad smo danas oko podneva razgovarali s Antonom, jedva ga dobivši na telefon zbog lošeg signala i upornog šuškanja vjetra, kazao je da su još na istom mjestu. Idu gdje treba, gase brentačama, javljaju informacije HGSS-u i tako pomažu usmjeravati kanader.

- Došli smo pomoći koliko se može. Vatra je buknula blizu skloništa. Sad je otišla dalje, istočno. Sinoć smo je spriječili. Tu smo s dvije brentače, srećom imamo bunar pa stalno punimo, uz pomoć njega smo riješili da se ne širi. Gasili smo od sedam navečer do četiri ujutro. Dan prije bili su vatrogasci, očistili teren okolo - javlja Vuko. Kaže da kanader trenutno gasi prema šumovitom dijelu, ka Troglavu.

- Puše, dere jugo. Pokušavamo spriječiti da vatra dođe do spomenika Pumama - dodaje naš čovjek na terenu. I nekolicina vatrogasca iz BiH dali su ruke. Svi se nadaju kiši. Situacija nije pod kontrolom.

 - Ako nam probije s druge strane prema Troglavu, onda ne možemo ni mi odavde nigdi - govori Vuko uz neprekidne šumove. Kaže da je dobro da smo ga ikako dobili. Dodaje da pristižu volonteri i gase na noge, s brentačama.

- Sad je njih pet, šest otišlo, pokušavaju naći kraj vatre i spriječiti je - čujemo pred kraj razgovora s članom planinarskog društva Dinaridi.

Kad se gleda iz obližnjih sela, čini se da je vatra nedaleko zaseoka i ne djeluje baš bespomoćno. Neki od mještana s kojima smo se čuli najavili su otići gore pomoći u slučaju da ne padne kiša. Podsjećamo da su cijelo vrijeme i vatrogasci na terenu te da nema potrebe za prevelikim izlaganjem ako niste stručnjak na ovom području.

MORH: Zračne snage gase požar na Dinari

Protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u ponedjeljak gasi požar koji se teško pristupačnim i dijelom miniranim terenom proširio na Dinari, a na gašenju požara angažirana je već deseti dan zaredom.

 Iz Ministarstva obrane priopćili su da po jedan kanader i airtraktor iz sastava 855. protupožarne eskadrile 93. krila HRZ-a iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku od jutra sudjeluju u gašenju požara na lokaciji Ježević-Crvene grede u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 Napominju kako je ovo već deseti dan zaredom da zračne snage sudjeluju u gašenju požara, a sukladno prioritetima i stanju na požarštima i danas će raspoređivati resurse i djelovanja.

 Od početka godine zračne protupožarne snage su zaključno s jučerašnjim danom sudjelovale u gašenju 51 požara (18 u Šibensko-kninskoj, 16 u Splitsko-dalmatinskoj, 12 u Zadarskoj, četiri u Dubrovačko-neretvanskoj i jednog u Primorsko-goranskoj županiji).

 U ovogodišnjim akcijama gašenja požara sveukupno su ostvarile oko od 140 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 5500 tona vode, zaključuju u MORH-u.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer