News

Komentari 10

Pozdravili nabavku borbenog aviona: Od posebnog značaja je modernizacija kopnene vojske

Pozdravili nabavku borbenog aviona: Od posebnog značaja je modernizacija kopnene vojske

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović pozdravlja nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA)

Iz Ureda predsjednika oglasili su se povodm nabavke borbenog aviona. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović pozdravlja nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA) koja predstavlja značajan doprinos sposobnostima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u zaštiti zračnog prostora Republike Hrvatske.

Obzirom na zastarjelost aviona koje trenutno operativno koriste OS RH (Mig-21), opremanjem HRZ-a višenamjenskim borbenim avionom novije generacije, „Rafale“, značajno se povećava sigurnost zračnog prostora Republike Hrvatske. Novi VBA moraju osigurati potporu Hrvatskoj ratnoj mornarici u zaštiti hrvatskog Jadrana, kao i Hrvatskoj kopnenoj vojsci u provođenju njezinih obrambenih zadaća. Nabava VBA je od strateškog značaja za ukupne operativne sposobnosti OS RH.

Istovremeno, to je i veliki financijski izazov za obrambeni proračun RH koji mora biti odrađen transparentno, a njegovo izvršenje ne smije ugroziti razvoj operativnih sposobnosti ostalih grana OS RH. Predsjednik Republike smatra kako je nužan ravnomjeran razvoj svih grana i sastavnica Oružanih snaga, prvenstveno usmjeren na dostizanje zahtijevanih operativnih sposobnosti namijenjenih nacionalnoj obrani, a potom i kao doprinos kolektivnoj obrani te sudjelovanju OS RH u mirovnim operacijama i misijama NATO saveza. To podrazumijeva razvoj i usvajanje novih tehnologija u području nacionalne obrane, kontinuirano ulaganje u poboljšanje uvjeta života i rada vojnika te podizanje kvalitete vojne infrastrukture.

Od strateškog je značaja za RH modernizacija Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kao najveće i najvažnije grane u sustavu obrane. Bez opremanja i modernizacije postrojbi HKoV-a nema dugoročnog povećanja obrambenih sposobnosti. Pri tome se posebno nameće zahtjev za nabavom borbenog vozila pješaštva na gusjenicama novije generacije za opremanje gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Nabava borbenog vozila te vrste bila je planirana pa je neprihvatljiva činjenica što se u međuvremenu, bez obrazloženja, odustalo od nje. Pogotovo što se po pitanju ukupne cijene projekta i vremena realizacije nabave i opremanja OS RH navedenim sredstvom, projekt „Bradley“ izdvojio kao najpovoljnija i najprihvatljivija opcija, a o čemu su u više navrata javno govorili predsjednik Vlade RH i ministar obrane.

Nabavu borbenog vozila tipa „Bradley“ potrebno je promatrati ne samo kao projekt kojim će se podići borbene sposobnosti HKoV, uz sudjelovanje hrvatske industrije, već i kao potvrdu kontinuiteta dugogodišnje i uspješne suradnje između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

 

Najčitaniji članci