Obavijesti

News

Komentari 5

Poziv kandidatima za suce Ustavnog suda 14. travnja

Poziv kandidatima za suce Ustavnog suda 14. travnja
1

Na pitanje jesu li dogovorene kvote, Podolnjak je rekao da je namjera imati što više kandidata koji nisu percipirani kao kandidati neke političke opcije

VIDEO

Predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak najavio je da će na idućoj sjednici odbora 14. travnja biti raspisani javni poziv kandidatima na suce Ustavnog suda. 

- Već sada želim najaviti taj poziv kako bi svi potencijalni kandidati o tome razmislili i kako bi institucije – pravni fakulteti, akademija, opća sjednica vrhovnog suda i druge institucije mogle predložiti najbolje kandidate. Mi biramo 10 sudaca i činimo cjelovitu rekonstrukciju suda - poručio je. 

Na pitanje jesu li dogovorene kvote, Podolnjak je rekao da je namjera imati što više kandidata koji nisu percipirani kao kandidati neke političke opcije. Naveo je da postoji niz uglednih pojedinaca i vrsnih pravnika koje nitko neće percipirati niti da su lijevi ni desni. 

- Vjerujem da će takvih kandidata biti što više. Kandidate koje će eventualno predlagati stranke vjerojatno će paziti da to bude uravnoteženo, ali vidjet ćemo kad budemo imali konkretne prijedloge - rekao je. 

S obzirom da je ranije najavljivao promjenu procedure postavilo se pitanje hoće li glasovanje biti javno no o tome nije mogao ništa unaprijed reći. 

- Svjesni ste da je postojalo duboko nepovjerenje vodećih političkih snaga prema izboru sudaca. Nekoliko pokušaja završilo je krivo, bez izbora, čak i kad je bila riječ o izuzetno kvalitetnim kandidatima, pogotovo jednoj kandidatkinji koja nažalost nije dobila 2/3 većinu glasova. Nedavno smo spomenuti u negativnom kontekstu u rezoluciji Venecijanske komisije gdje je spomenuto da Hrvatska kasni s izborom sudaca, ali u razgovorima koje smo vodili unutar Odbora za Ustav postoji izražena svijet o odgovornosti da se ovaj puta suci izaberu i da imamo Ustavni sud jer bez toga nema ustavne države i ustavne vladavine - izjavio je Podolnjak. 

Duboko je uvjeren da ćemo suce imati prije ljetne stanke odnosno u lipnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...