Obavijesti

News

Komentari 63

Poziv nije dovoljan: Bez naloga policije pauk po auto ne dolazi

Ako vam je nečiji automobil zagradio ulaz u garažu, Zagrebparking će auto skloniti tek kad im to narede komunalni redari ili policija

VIDEO

Svako malo netko parkira automobil pred ulazom u garažu zgrade pa mi ne možemo ući, ili pred smetlarnik pa ga radnici Čistoće ne mogu isprazniti, požalio se Zagrepčanin.

- U više navrata smo zvali Zagrebparking i tražili da dođe pauk i makne evidentno nepropisno parkirane automobile, no odgovorili su nam da ne mogu čak i ako sami želimo platiti premještanje tuđeg auta - ispričao je i zatražio pomoć.

A nije bilo jednostavno pomoći mu. Prvi odgovor Zagrebparkinga na konkretna pitanja bio je poprilično nejasan.

Može, ali ne može

- U situacijama uočenih nepropisno parkiranih vozila građani se 24 sata dnevno mogu obratiti Pozivnom centru Zagrebačkog holdinga, čija podružnica Zagrebparking će u najkraćem mogućem roku uputiti vozilo “pauk” na prijavljenu lokaciju - bio je odgovor koji je davao nadu u rješenje problema. No, u nastavku je pisalo da “Zagrebparking” premješta nepropisno parkirana vozila isključivo po pisanoj naredbi komunalnog ili prometnog redarstva te nadležne postaje prometne policije”. Obraćanje Pozivnom centru, dakle, vrijedi kao u staroj zagrebačkoj uzrečici “žali se gradskom vodovodu”, koja se koristila ako se problem ne može riješiti.

Ni policija nije puno pomogla. Pisani odgovor nismo dobili, no rekli su kako će dati nalog za uklanjanje automobila na javnoj površini ili nepropisno parkiranog, ali u priču o automobilima na privatnom posjedu “nisu se htjeli miješati”. Za to je, rekli su, nadležan Zagrebparking koji je na ponovljeno pitanje odgovorio kako je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da će policajac ili službenik jedinice lokalne samouprave narediti premještanje parkiranog vozila “koje onemogućava pristup drugom vozilu radi parkiranja ili izlazak već parkiranom vozilu i ispred ulaza u zgradu, garažu, dvorište...”

Gradski ured kaže: Vozi

Ponovili su da nemaju ovlasti premještati vozilo parkirano na javnoj površini bez naloga.

- Usluga premještanja vozila s privatnog posjeda definirana je pojedinačnim ugovorima o pružanju usluge premještanja vozila, u kojima je određen odnos vlasnika posjeda i Zagrebparkinga. Ako nije sklopljen ugovor, a vlasnik parcele naruči premještanje vozila s privatnog posjeda, on plaća i uslugu. Daljnje radnje između vlasnika, odnosno korisnika nepropisno parkiranog vozila i vlasnika posjeda nije u nadležnosti Zagrebparkinga - rekli su.

Gradski ured za promet branio je Zagrebparking tvrdnjom kako je samo izvršitelj naloga, ali i potvrdio da će prometni redari naložiti micanje auta pred garažom.

- Ako je netko parkiran tako da sprječava nesmetan protok prometa, a to se odnosi na sve prometne površine, uključujući i ulaze u garažu ili stan, vozilo će biti premješteno, a trošak će snositi korisnik vozila, odnosno onaj tko je nepropisno parkirao - napisao je pročelnik Ureda mr. Dinko Bilić.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava