News

Komentari 0

Poznati građani pokrenuli peticiju protiv smjene Dubravke Vrgoč s mjesta intendantice HNK

Poznati građani pokrenuli peticiju protiv smjene Dubravke Vrgoč s mjesta intendantice HNK

Ono što smo u medijima saznali kao motive za imenovanje gospođe Ive Hraste Sočo na mjesto intendantice HNK ne čini nam se dovoljnim za tako važno mjesto u kulturi RH, stoji u peticiji

Grupa građana pokrenula je neformalnu inicijativu protiv smjene intendantice zagrebačkog HNK Dubravke Vrgoč.

- Kao grupa građana zainteresiranih za kazališni život u Zagrebu pokrenuli smo neformalnu građansku inicijativu protiv smjene intendantice Dubravke Vrgoč. Željeli bismo da kao građani za koje se kroji i izvodi kazališni repertoar izrazimo naše zadovoljstvo dosadašnjim radom intendantice Vrgoč koja je po prvi puta u povijesti HNK izašla iz zadanog prostora, proširila kazališne aktivnosti na ulicu, privukla mase mladih i ljudi svih dobi i zanimanja i stvorila magiju očaranosti kazališnim aktivnostima - poručili su.

Skupili su pedesetak potpisa u dva dana, koliko su u tako kratkom roku stigli. Bilo bi ih puno više da se nisu, navode, žurili predati pismo podrške s potpisima ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek u petak 8. listopada kada je bio zadnji dan raspisanog natječaja. Među potpisnicima su istaknuta imena iz javnog i kulturnog života grada Zagreba.

- Kao vjerna publika HNK koja posjećuje sve dramske, operne i baletne predstave smatrali smo važnim da javno podržimo intendanticu Vrgoč iznošenjem argumenata u prilog njezinom kvalitetnom profesionalnom radu. Smatramo da bi se u analizi prispjelih ponuda kandidata za novog intendanta/intendanticu trebalo uzeti u obzir i naše mišljenje. Političare ne vidimo u publici. Od njih očekujemo da štite naše interese.

Također očekujemo da ministrica javnosti podastre čvrste argumente u konačnom izboru. Ono što smo u medijima saznali kao motive za imenovanje gospođe Ive Hraste Sočo na mjesto intendantice HNK ne čini nam se dovoljnim za tako važno mjesto u kulturi RH.

Voditi nacionalni teatar treba netko tko prije svega ima iskustvo u vođenju velike institucije, i u financijskom i u repertoarnom i u ljudskom potencijalu, u čemu se Dubravka Vrgoč potvrdila kroz dva mandata. Pročitali smo da je gospođa Sočo premijerov izbor i da će ju ministrica Obuljen Koržinek podržati. Kao javnost očekujemo prava i kvalitetna obrazloženja za takvu podršku - stoji u pismu.

- Brinuti o narodnim interesima znači odabrati najstručniji tim i to onaj koji je dokazao da Zagreb i Hrvatska ni malo ne zaostaju za najboljim europskim kazališnim centrima. Ne bismo željeli da nam politika tako drastično određuje kvalitetu kulturnog života. Kao građani, sami smo odgovorni za njezinu kvalitetu. Možda i postoje osobni stavovi pojedinaca koji priželjkuju smjenu Dubravke Vrgoč, ali oni nisu dovoljan razlog za njezinu smjenu. Gore navedeni vrhunski rezultati isključivi su razlog za nastavak njezinog rada u HNK na funkciji intendantice - poručili su u pismu.

Najčitaniji članci