Obavijesti

News

Komentari 103

Vijence u Okučanima položili Zoran Milanović, Jandroković i premijer Andrej Plenković

Vijence u Okučanima položili Zoran Milanović, Jandroković i premijer Andrej Plenković
16

U Okučanima je na obljetnici Bljeska prvo vijenac položio predsjednik RH Zoran Milanović, a nakon njega su isto učinili Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković. Nitko nije htio govoriti o političkim sukobima

Pratite uživo, obljetnica Bljeska:

  • MILANOVIĆ, JANDROKOVIĆ PA PLENKOVIĆ: Protokol polaganja vijenaca počinje u 9 sati s razmacima od 30 minuta. Nakon polaganja vijenaca, predviđene su izjave ispred crkve Sv. Vida. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike RH Zoran Milanović s izaslanstvom položit će vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika u 9.30 sati. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković predvodit će izaslanstvo Hrvatskog sabora i položiti vijenac u 10 sati. Predsjednik Vlade Andrej Plenković položit će vijenac u 10.30 sati. 
  • "Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.
  • Intoniranjem hrvatske himne u 8.55 sati kod spomen-obilježja Kocka vedrine na Trgu dr. Franje Tuđmana počelo je službeno obilježavanje 26. godišnjice akcije Bljesak. Pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO Bljesak. Kadeti MORH-a i MUP-a položili su vijenac na kocke spomen-obilježja.

  • Nekoliko minuta prije 9:30 sati u Okučanima se pojavio predsjednik RH Zoran Milanović. Položio je vijenac i zapalio svijeću. 

- Na današnji dan, sada već prije puno godina, hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije 'Maslenica' '93. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije u kolovozu '95. godine Hrvatska konačno spoji i oslobodi. To je bilo malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Radilo se o stotinama, možda o tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, kadrovskim službama, a ovdje se borio, i na drugim bojištima Hrvatske, mali broj ljudi i njima vječno hvala i slava hrvatskim herojima  - izjavio je.

POGLEDAJTE VIDEO: Državni vrh u Okučanima

Pokretanje videa ...

Okučani: Predsjednik Milanović položio vijenac povodom 26. obljetnice VRO "Bljesak"
  • U Okučane je u 10 sati stigao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sa izaslanstvom te položio vijenac i zapalio svijeću. 

- U ime Hrvatskog sabora sa velikim ponosom i čašću došao sam iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima, koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata, operaciju Bljesak, kojom su ustvari slomili kralježnicu projektu Velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Iskazujem poštovanje prema svima koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, ali naravno posebna zahvalnost onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu i demokraciju i za sve što su učinili da danas živimo u miru i slobodi - rekao je i dodao da ne želi komentirati podjele i sukob između predsjednika RH Milanovića i premijera RH Plenkovića.

Okučani: Povodom 26. obljetnice VRO Bljesak predsjednik Sabora Gordan Jandroković položio vijenac

Naglasio je i da je danas dan kada svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost hrvatskim braniteljima i onima koji su nas doveli do slobode, prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu i svima koji su sudjelovali u ovim bitnim i presudnim trenucima hrvatske povijesti. 

  • U 10:30 sati u Okučane je došao i premijer RH Andrej Plenković sa izaslanstvom te položio vijenac i zapalio svijeću.

- Danas smo ponovno u Okučanima, 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak. Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima. Ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. godine. Želim zahvaliti svima njima, njihovim suborcima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su ranjeni u ovoj operaciji, želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja, Tomi Medvedu, koji je i potaknuo da se ovdje u Okučanima napravi ovako doličan i lijep spomenik na spomen onih koji su dali svoj život za Hrvatsku. Naša je Vlada donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, odlučili smo popuniti određene praznine koje su postojale, ispraviti određene stvari koje do tada nisu bile dobre. To činimo zbog toga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj Hrvatske države, da je sloboda koju su Hrvatima dali hrvatski branitelji najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu. Stoga ćemo i u budućnosti učiniti sve za dignitet Domovinskog rada, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu - izjavio je premijer.

Okučani: Premijer Plenković položio vijenac povodom 26. obljetnice VRO "Bljesak"

Dodao je da neće komentirati sukob sa Zoranom Milanovićem jer danas nije trenutak da se o tome govori.

Okučani: Premijer Plenković položio vijenac povodom 26. obljetnice VRO "Bljesak"

- Bitno je da smo danas ipak svi tu, za razliku od lani - zaključio je na kraju.