News

Komentari 103

Vijence u Okučanima položili Zoran Milanović, Jandroković i premijer Andrej Plenković

Vijence u Okučanima položili Zoran Milanović, Jandroković i premijer Andrej Plenković

U Okučanima je na obljetnici Bljeska prvo vijenac položio predsjednik RH Zoran Milanović, a nakon njega su isto učinili Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković. Nitko nije htio govoriti o političkim sukobima

Pratite uživo, obljetnica Bljeska:

- Na današnji dan, sada već prije puno godina, hrvatski junaci su odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije 'Maslenica' '93. godine omogućili da se nekoliko mjeseci kasnije u kolovozu '95. godine Hrvatska konačno spoji i oslobodi. To je bilo malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Radilo se o stotinama, možda o tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, kadrovskim službama, a ovdje se borio, i na drugim bojištima Hrvatske, mali broj ljudi i njima vječno hvala i slava hrvatskim herojima  - izjavio je.

POGLEDAJTE VIDEO: Državni vrh u Okučanima

- U ime Hrvatskog sabora sa velikim ponosom i čašću došao sam iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima, koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata, operaciju Bljesak, kojom su ustvari slomili kralježnicu projektu Velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Iskazujem poštovanje prema svima koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, ali naravno posebna zahvalnost onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu i demokraciju i za sve što su učinili da danas živimo u miru i slobodi - rekao je i dodao da ne želi komentirati podjele i sukob između predsjednika RH Milanovića i premijera RH Plenkovića.

Naglasio je i da je danas dan kada svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost hrvatskim braniteljima i onima koji su nas doveli do slobode, prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu i svima koji su sudjelovali u ovim bitnim i presudnim trenucima hrvatske povijesti. 

- Danas smo ponovno u Okučanima, 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Bljesak. Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima. Ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. godine. Želim zahvaliti svima njima, njihovim suborcima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su ranjeni u ovoj operaciji, želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja, Tomi Medvedu, koji je i potaknuo da se ovdje u Okučanima napravi ovako doličan i lijep spomenik na spomen onih koji su dali svoj život za Hrvatsku. Naša je Vlada donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, odlučili smo popuniti određene praznine koje su postojale, ispraviti određene stvari koje do tada nisu bile dobre. To činimo zbog toga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj Hrvatske države, da je sloboda koju su Hrvatima dali hrvatski branitelji najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu. Stoga ćemo i u budućnosti učiniti sve za dignitet Domovinskog rada, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu - izjavio je premijer.

Dodao je da neće komentirati sukob sa Zoranom Milanovićem jer danas nije trenutak da se o tome govori.

- Bitno je da smo danas ipak svi tu, za razliku od lani - zaključio je na kraju.

Najčitaniji članci