Obavijesti

News

Komentari 240

'Imamo još osam slučajeva britanskog soja, vjerojatno je cirkulirao od kraja siječnja'

'Imamo još osam slučajeva britanskog soja, vjerojatno je cirkulirao od kraja siječnja'

Nakon što je objavljeno da imamo tri slučaja britanskog soja korona virusa, objavljeno je da imamo preliminarne pozitivne rezultate za još osam ljudi

VIDEO

U Hrvatsku je stigao britanski soj korona virusa, imamo tri zabilježena slučaja jutros, ali u međuvremenu je potvrđeno još osam slučajeva. Danas se Andrej Plenković sastaje sa Znanstvenim savjetom oko popuštanja mjera, koje su moguće od 15. veljače.

POGLEDAJTE VIDEO Stožer o mutiranom virusu, mjerama i cijepljenju

Na početku presice iznesene su nove brojke za današnji dan. U posljednja 24 sata zabilježeno je 577 novih slučajeva zaraze.

Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić istaknuo je kako nam brojke padaju iz tjedna u tjedan.

- Ovih 577 od danas je manje u odnosu na tjedan prije. Samo su četiri zemlje koje imaju nižu incidenciju od nas. Najnižu 14-dnevnu incidenciju ima Istarska, a najveću Splitsko-dalmatinska županija. Ne može se na temelju toga zaključiti da se neki drže mjera bolje od drugih, ima tu i drugih faktora, od broja testiranja do toga tko se testira - rekao je.

Što se tiče cijepljenja, istaknuo je kako su prijavljene 672 nuspojave, od kojih 655 na Pfizerovo, 17 Modernino. 

- Manje više sve su očekivane, uz 29 alergijskih, ali sve su prošle bez ikakvih posljedica - dodao je.

Ravnateljica klinike Fran Mihaljević, Alemka Markotić, govorila je o britanskom soju koji se pojavio u Hrvatskoj, odnosno tri slučaja. Uzorci su sekvencionirani u njezinoj klinici, a od 20. siječnja sekvenciniran je 61 uzorak - 27 iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba, 16 iz Brodsko-posavske , osam iz Virovitičko-podravske, šest iz Sisačko-moslavačke i četiri iz Bjelovarsko-bilogorske. U tri potvrđena slučaja koji su "pobrali" novi soj, radi se o 50-godišnjem muškarcu, čiji uzorak je došao iz Doma zdravlja, djetetu od 3,5 godina koje se liječilo u klinici Fran Mihaljević te 34-godišnjem muškarcu iz Brodsko-posavske županije. O ova dva muškarca, naglasila je, nemaju nikakve podatke trenutno jer su im u kliniku samo poslani njihovi uzorci na sekvencioniranje.

- Što se tiče djeteta, imalo je simptome visoke temperature, povraćanja i proljeva i oba su roditelja pozitivna. Podaci o ova dva muškarca su poslani epidemiolozima HZJZ-a i u svim slučajevima se provode izvidi oko njihovih kontakata, koji su u samoizolaciji - rekla je.

Obzirom da su se sojevi pojavili u nizu zemalja, pa tako i u našem susjedstvu, Markotić je istaknula da ih pojava novog soja u Hrvatskoj nije iznenadila.

- Rekli smo da je pitanje trenutka. Nastavit će se dalje sekvenciranje, a ovdje su bili odabrani nasumični uzorci. Za sada je ono što je dobro da se ne vidi se nigdje povećanje broja zaraženih koji bi se mogao dovesti u vezu s novim sojem - rekla je Markotić i dodala da su mjere sad jako važne.

- I dalje moramo biti jako oprezni i držati se svih mjera da bismo izbjegli situacije kao što su bile u Irskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, ali kao što su i kod nas bile u Varaždinu i Čakovcu kad je otkriven škotski soj, koji je uzrokovao brzo širenje infekcije - istaknula je.

'Još osam zaraženih s novim sojem, čeka se potvrda'

No, kako se čini, ova tri slučaja nisu jedina. Kolege iz HZJZ-a, dodala je, izvijestile su je da i oni imaju preliminarne podatke za vjerojatno oko 8 bolesnika.

Što je britanski soj i zašto se puno brže širi među ljudima?
Što je britanski soj i zašto se puno brže širi među ljudima?

Kaić je pojasnio kako su iz HZJZ-a poslali 28 nasumičnih uzoraka u španjolski laboratorij na sekvenciranje i da su jučer dobili preliminarne rezultate za osam pacijenata da su i oni zaraženi britanskim sojem, ali da još čekaju potvrdu. Ti novi slučajevi su iz Zagreba, Siska, Vukovarsko-srijemske županije...

- Još ne znam epidemiološke podatke o njima. Sada se radi na prikupljanju podataka o tim ljudima. Jedno što za sada znamo da su ti uzorci bili uzeti u drugoj polovici siječnja, znači da je već tada britanski soj cirkulirao kod nas i to nam samo govori koliko je važno identificirati kontakte oboljelih i staviti ih u karantenu da se maksimalno smanji širenje te nove varijante u populaciji - rekao je.

Obzirom da su i roditelji djeteta kod kojeg je utvrđen novi soj pozitivni, vjerojatno imamo još i ta dva slučaja

No, obzirom da su i roditelji djeteta pozitivni, vjerojatno je da imamo i još dva slučaja novog soja.

- Tek smo sve skupa dobili, trebat će još koji dan da se stvari analiziraju. Što se tiče roditelja, epidemiolozi će odraditi kontakte. Mi smo pokušali naći u svojoj bazi uzoraka njihove, ali nismo našli, čini se da su se oni testirali negdje drugdje, ali to ćemo još provjeriti tako da njihovi uzorci još nisu u procesu sekvenciranja. Ljudi znaju da su pozitivni, u izolaciji su, tako da, ako su se držali izolacije, ne bi trebalo biti dodatne ugroze s njihove strane - rekla je Markotić.

Na pitanje zašto su ovih 20-ak uzoraka iz HZJZ-a slali baš u španjolski laboratorij, Kaić je istaknuo zato što su bili najjeftiniji od ostalih na tržištu. 

- Baš tih 28 uzoraka je nasumično uzeto da vidimo da li imamo naznaka cirkulacije novih varijanti - rekao je.

30-ak uzoraka, među kojima su i ova tri, poslali su u Europski centar za prevenciju i širenje bolesti, među kojima su i uzorci i iz jedne osnovne škole u Dubrovniku i dječjeg vrtića u Zagrebu.

'Epidemiolozi će sada pokušati saznati od kud je soj uvezen'

Na pitanje kako je novi soj ušao u Hrvatsku i prijeti li nam treći val, Markotić je istaknula da je ušao migracijom ljudi. 

- Soj je ušao kao i svaki drugi. Ovi potvrđeni su otkriveni jučer i epidemiolozi će pokušati saznati od kud je uvezen. Virusi ne priznaju administrativne granice i oni migriraju zajedno s ljudima. Njihov potencijal ne bi bio toliki da nema migracija, iako su smanjene, migracije se ne mogu u potpunosti zaustaviti. Ono što je bitno je da budemo svjesni je da je to soj koji se brže širi i moramo se držati mjera da bi spriječili eksplozivno širenje koje se dogodilo u Britaniji i Irskoj. Cijeli svijet je u strahu od brzog širenja i nije nužno da uzrokuje veliku smrtnost, ali kad se zdravstveni sustav optereti s velikim brojem pacijenata onda to nije dobro. Potrebna je visoka doza opreza. Ne mislim da treba biti u velikom strahu, ali treba se držati svih mjera - poručila je.

Što ovo znači za popuštanje mjera?

To je vrlo kompleksno pitanje, naglasio je čelnik Stožera Davor Božinović.

- Stanje i situacija se analizira svaki dan. Nismo mogli govoriti o novim varijantama virusa dok nisu otkrivene, ali cijelo vrijeme smo ukazivali da ta mogućnost postoji i da je to nešto što moramo uzeti u obzir. Bilo je pitanje vremena kad će se novi soj pojaviti - rekao je naglasivši kako ovaj novi moment moraju primiti ozbiljno, ali kako to ne znači razlog za bilo kakvu vrstu panike.

- Moramo pratiti razvoj situacije i u zemljama oko nas. Zemlje su različito reagirale, neke s još čvršćim zatvaranjem. Dodatna otegotna okolnost je da se sve događa u uvjetima kada se cijepljenje ne održava dinamikom koju smo planirali. Ono što moramo uzeti u obzir je i meteorološka prognoza, koja najavljuje da će sljedeći tjedan sigurno, a vjerojatno i do kraja mjeseca, temperature biti vrlo niske, manje od prosjeka od ovog doba godine. Sve to ćemo uzeti u obzir, ali ni prije nismo primjenjivali metodu "copy-paste", svaka država je specifična. Prema našim informacijama, ovaj novi virus se vjerojatno pojavio negdje 20. siječnja i dobro je što ni otada brojke ne rastu već padaju - rekao je dodavši kako će se o mjerama raspravljati na današnjem Znanstvenom savjetu, ali i sastancima do kraja tjedna. 

- Kako bismo donijeli odluku koja će s jedne strane zaštiti ljude od novih zaraza, a s druge strane koja mora biti u svakom njezinom smislu racionalna i kad je u pitanju zaštita zdravlja, ali i ekonomske aktivnosti. Znam da biste željeli puno konkretnije odgovore, ali u ovom trenutku ih nitko ne može dati, ali nije još puno dana do isteka aktualne odluke pa se nadam da ćemo svi dati doprinos da ta nova odluka od 15. veljače bude  primjerena našem aktualnom stanju - naglasio je.

Kako će se dalje detektirati britanski soj?

Testiramo nasumično. Zagovarali smo i princip da čim primijetimo da je netko došao iz inozemstva ili da ima više hospitaliziranih na nekom području ili ima više zaraženih. Treba oko dva tjedan da se cijeli proces provede kod sekvenciranja i analize tih uzoraka i tako radi većina zemalja. Zemlje s velikim pogonima mogu to malo brže obaviti, ali ih je malo. To se ne radi kao s običnim PCR testom, gdje vi ubacite pa ćemo imati sutra rezultat, proces je malo kompliciraniji - rekla je Markotić dodavši kako obzirom na velike potrebe se uključuju veći broj institucija

- To je skupa djelatnost i nije rijetkost da se uzroci šalju u druge laboratorije van. Nekad je jeftinije poslati ih van nego sekvencirati sam. Zato nekad nešto šaljemo van, a nekad radimo sami - rekla je pri tom pojasnivši zašto su neki uzorci poslani u španjolski laboratorij.

Kaić je rekao kako će sad i ciljano sekvencirati.

Cijepljenje preko reda

Na pitanje o cijepljenju rektora Damira Borasa, koji je prebolio koronu u studenom, a našao se kod zubara u vrijeme cijepljenja, pa su i on i supruga cijepljeni da se višak doza ne baci, i što se radi kada ostane doza viška, odnosno postoje li prioriteti kome se daju da se ne bace, ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako je dobio informaciju o cijepljenju Borasa i tražio očitovanje.

- I osuđujem i samu sumnju na cijepljenje preko reda. Vlada je donijela plan cijepljenja. Oduzimanje prava najugroženijima na cijepljenje nije prihvatljivo i krajnje je moralno upitno. Moram provjeriti još sve informacije. Apeliram na sve da se cijepljenje provodi isključivo prema planu i programu cijepljenja, koji je vrlo jasno definiran. Upozoravam liječnike da je sve vrlo jasno navedeno u planu koji su dobili i javno je objavljeno. Ugroženi imaju apsolutnu prednost pri cijepljenju - rekao je Beroš.

Kaić je naglasio kako nekakvog pisanog protokola što raditi kad ostane višak doza, a moraju se potrošiti jer ne mogu stajati otvorene više od šest sati, nema.

- Zdravorazumski protokol je cijepiti onda nekog drugog tko je zainteresiran jer je manja šteta cijepiti bilo koga nego baciti cjepivo, pogotovo u situaciji kada cjepiva nemamo dovoljno - rekao je.

O cijepljenju preko reda, jer navodno postoji još slučajeva poznatih Hrvata koji su to iskoristili pa čak navodno i na Klinici Fran Mihaljević, Markotić je poručila kako je njezina Klinika ponudila da svi raspoloživi resursi budu raspoloživi za cijepljenje.

- Imali smo puno upita kakve su naše mogućnosti nakon što pocijepimo naše djelatnike i izrazili smo spremnost da bi Klinika cijepila i izvan svojih djelatnika ljude, po prioritetima i po količinama koje dobijemo. S time se kratko vrijeme započelo s nekoliko ljudi, svi su bili iz rizičnih skupina, ali brzo je došla situacija da neće biti dovoljno cjepiva, da je isporuka spora, i to smo zaustavili dok ne bude dovoljno cjepiva - rekla je Markotić i dodala da je interes za cijepljenje velik.

Ministar Beroš dodao je kako je čuo određene glasine oko toga i ponovno osudio ako se to događalo.

- O tome sam razgovarao s ravnateljem HZJZ-a i dogovorili smo se da bi trebalo upozoriti koordinatore cijepljenja da se poštuje prioritet. Tim glasinama nisam previše vjerovao jer se sve vodi transparentno, postoji jedinstveni registar cijepljenja pa se nadam da takvih slučajeva nema ili da ih barem nema previše. Koliko mi je poznato, sve ide prema planu, a ne znam ima li iznimaka. U slučaju sumnje napravit ću da sve da se to provjeri jer oduzimanje prava nekome nije primjereno - dodao je Beroš.

U izvješću HZJZ-a od prošlog tjedna stoje kategorije cijepljenih - zdravstveni djelatnici, Domovi za stariji, žurne službe civili i ostali. Upitan tko su ti ostali, kojih je cijepljeno prema tom izvještaju 3,1 posto, Kaić je iskreno rekao da ne zna. 

- Nisam pisao to izvješće. Tu spadaju i druge neke službe koje su se cijepile organizirano, a valjda nisu uračunate u žurne službe, a dio tih ostalih moram priznati da ne znam tko su. Bilo je i cijepljenje i saborskih zastupnika, oni nisu ni civili ni žurne službe, možda su oni u toj kategoriji, ali ne znam tko je sve u njoj - rekao je.

Slovenski infektolog o novim sojevima korone: 'Nove verzije koronavirusa će se brže širiti'
Slovenski infektolog o novim sojevima korone: 'Nove verzije koronavirusa će se brže širiti'

'Nitko nema pravo spriječiti građane da cijepe i da se tako zaštite'

Počelo je cijepljenje i AstraZenecinim cjepivom, no neki liječnici jučer njime nisu htjeli cijepiti starije od 65 godina, unatoč preporuci da ih se cijepi. Što u tim slučajevima i što je s doktoricom sa Šolte koja uopće ne želi cijepiti pacijente pozivajući se na priziv savjesti? Kada će se promijeniti propisi vezano za priziv savjesti?

- Poznato mi je što su pojedini liječnici jučer izjavljivali, no to nije naš stav. Kontaktirali smo i ravnatelje da vidimo je li to nekakva njihova interna informacija. Naš stav oko AstraZenece je potpuno jasan, s njime se trebaju cijepiti i stariji građani. To cjepivo štiti od teških bolesti.  Ograđujem se od pojedinačnih izjava, ne znam koji je povod, u svakom slučaju to ćemo ispraviti - rekao je. 

Što se tiče priziva savjesti, on postoji, istaknuo je, ali dodao kako on pravno regulira potpuno druge aspekte, a ne i samo cijepljenje.

- Nitko nema pravo spriječiti građane da cijepe i da se tako zaštite, to nije u redu i mislim da je slučaj već dan liječničkoj komori, koja će donijeti svoj pravorijek o postupanju navedene liječnice - rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 240
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa