Obavijesti

News

Komentari 281

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji

VIDEO

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović održao je izvanrednu sjednicu vezanu uz nadzor nad ustavnošću i zakonitošću parlamentarnih izbora. Nakon sjednice, u 13.45 sati održavaju konferenciju za medije na kojoj će otkriti detalje. Kako doznajemo, raspravljalo se o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji. Podsjetimo, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić ranije je rekao rekao da nije bilo potrebe za posebnim intervencijama zbog Milanovićeva istupa u u kampanji kao SDP-ov kandidat za premijera. Na kandidacijskim listama nije bio.

PRATITE UŽIVO:

Šeparovića su upitali što ako Milanović da ostavku, a istaknuo je da tada Ustavni sud odlučuje o poništenju takve odluke.

- Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar. Mi smo rekli stav, on se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju o tome voditi računa. A po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku. On je sada i predsjednik, ali i da je, kako je sam naveo, mandatar. Prema ustavu, predsjednik povjerava mandat onome tko na temelju obavljenih konzultacija, to je bitno, donese potpise. On ne može istodobno sudjelovati u konzultacijama u kojima bi bio i predsjednik i budući mandatar - rekao je Šeparović.

U slučaju da zastupnici donesu 76 potpisa s željom da Milanović bude mandatar, Ustavni sud takvu odluku mogao poništiti, otkrio je Šeparović. Ustavni sud tako je odlučio - i u slučaju da da ostavku, Milanović ne može biti mandatar.

Šeparović je dodao da mogu poništiti odluku o dodjeli mandata Milanoviću. 

- Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti. Ja ne kažem da će se to dogoditi ,nego da bi se to moglo dogoditi. On nije bio na listi, ali je istupao kao budući premijer. Govorio je da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Prezentirao je program i članove buduće vlade. Imamo nepobitne javno dostupne izvore. Nije bitno samo što je govorio, nego je i svojim ponašanjem tako postupao. On nije dao ostavku nakon upozorenja Ustavnog suda, a nastavio je ponašati se kao sudionik u izborima. To je ključno - kazao je.

Milanović ostaje na vlasti, ali plan nije uspio: Odluka da ne podnese ostavku bila je spas
Milanović ostaje na vlasti, ali plan nije uspio: Odluka da ne podnese ostavku bila je spas

- SDP je postupao sukladno upozorenju. Mi o njima zasad nemamo nikakve primjedbe. Ovo je stanje s jučerašnjim danom. Sve je jasno napisano u upozorenju i svi su se dužni tako ponašati. Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne. U slučaju potrebe, Ustavni sud će donijeti posebnu odluku - rekao je šef Ustavnog suda te dodao da se prije izbora nisu htjeli oglašavati kako ne bi utjecali na volju birača. - Mi smo svoje rekli, upozorenje je bilo, nije bilo potrebe da se svaki dan javljamo - istaknuo je.

Šeparović je dodao da dobro znaju da će nakon ovog upozorenja i priopćenja biti izvrgnuti. - Ali mi ne sudjelujemo u reality showu. Mi čuvamo Ustav. Predsjednikove izjave o nama su nebitne, mi nismo reagirali zato što smo se naljutili, to nije utjecalo na našu odluku - kazao je pa dodao da je "ovo toliko jasno kršenje Ustava da ovo sud nije mogao prešutjeti". - Ovo je kršenje Ustava. O odnosu predsjednika i premijera neću govoriti, kao predsjednik Ustava suda ne podržavam takav odnos - dodao je. 

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Šeparović je podsjetio kako su Milanoviću odmah rekli da mora podnijeti ostavku i onda može biti kandidat. - Mi smo tada upozorili na moguće posljedice, rekli smo da možemo poništiti izbore. Naravno da je Milanović utjecao na rezultate izbora, ali ne u tolikoj mjeri da bi ih trebalo poništiti - dodao je.

Istaknuo je kako ovo nije nikakav državni udar. - Ma, kakav državni udar, to su preteške riječi. Ovo je svođenje nečega u ustavne okvire. Ne može Ustavni sud raditi državni udar jer netko nije poštivao ustav niti upozorenja - rekao je.

Novinari su ga upitali i na koji način su izmjerili da Milanović nije puno utjecao na izborni rezultat. 

- Izmjerili smo tako što smo upozorili na posljedice. Prije izbora se nismo željeli javljati da ne bismo utjecali na volju birača. Reagirali smo nakon izbora jer je volja birača već izrečena - kaže.

- Sjednice i rad su više nego javni. Ovo je jedan od najtransparentnijih sudova u Europi. Vi mene ovdje možete pitati o svemu, objavljujemo odluke, sažetke... Maksimalno smo otvoreni. Mediji mogu, ali ne moraju biti na sjednicama. Nijedan sud ne dopušta medijima da budu nazočni na sjednicama na kojima se vijeća i glasuje. To sam objasnio deset puta. To je radi toga da se ustavni suci sačuvaju od mogućih pritisaka - rekao je Šeparović na pitanje o tome zašto sjednica nije bila javna.

Pitali su ga je li Sud dodao gorivo na vatru.

 - Nikakav kaos ne može nastati, nema potrebe za kaosom. Uloga Ustavnog suda je da neustavne situacije vrati u krug Ustava. Apsolutno smo svjesni bili odgovornosti koju uzimamo za donošenje ove odluke - kaže Šeparović.

- Bili smo svjesni da ćemo biti iozloženi uvredama, klevetama...", rekao je. "Po cijenu da nas se zatvori, mi moramo čuvati Ustav", kaže.

- Onaj tko bude stvarao kaos bit će za njega odgovoran. Ustavni sud to sigurno nije - rekao je.

Zašto stvari ranije nisu vraćane u okvire Ustava, upitali su Šeparovića. 

- A kako? Da se svaki dan javljamo - kazao je.

- Ovo je danas zadnji dan kad je Ustavni sud reagirao. Ili danas ili nikako. Mi smo rekli sve u upozorenju. Ne možemo svaki dan nastupati, ovo možeš ovo ne možeš. Mi nismo htjeli utjecati na volju birača da na bilo koji način utječemo. Sve smo rekli u onom upozorenju - rekao je.

Šeparović ističe da ova odluka vrijedi samo za ove izbore.


U nastavku pročitajte upozorenje i priopćenje Ustavnog suda:

 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 281
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...