Obavijesti

News

Komentari 3

Pred izbore u Švedskoj stranke lijevog centra su u prednosti

Pred izbore u Švedskoj stranke lijevog centra su u prednosti
1

Sve vodeće stranke obećale su iz formiranja vlade isključiti Švedske demokrate (SD), stranku poznatu po krajnje desničarskim stavovima koja prema anketama ima oko 16 do 18 posto podrške

VIDEO

Ankete su pokazale kako su švedske stranke lijevog centra ostvarile malu, ali stabilnu prednost nad strankama desnog bloka ususret izborima koji se održavaju u nedjelju, ali bi formiranje vlade nakon izbora moglo biti teško.

Prema anketi agencije Kantar SIFO, koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Lijeve stranke u prednosti je pred strankama desnog bloka za oko 4 posto. 

Sve vodeće stranke obećale su iz formiranja vlade isključiti Švedske demokrate (SD), stranku poznatu po krajnje desničarskim stavovima koja prema anketama ima oko 16 do 18 posto podrške glasača. S druge strane, iz SD-a su se obvezali srušiti svaku vladu koja im ne dopusti sudjelovanje u donošenju imigracijskih politika.

"Vlast će najvjerojatnije osvojiti jednostranačka vlada sa Socijaldemokratima na čelu", smatra politolog sa sveučilišta Soderton Nick Aylott.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trenutni premijer Stefan Lofven nada se kako će na vlasti ostati ako uvjeri stranke desnog centra da, umjesto koaliranjem s Demokratima, podrže njegovu vladu lijevog centra.

"Naš je blok veći od desnog centra, no svejedno ćemo tražiti neku vrstu suradnje s tom stranom", rekao je Lofven za Reuters.

Naglasio je kako to podrazumijeva organizirano djelovanje u parlamentu ili druge oblike suradnje.

Za stranku Centra i Liberale, vlada Socijaldemokrata mogla bi biti prihvatljivija nego formiranje vlastite koalicijske vlade manje od lijevog centra i koju bi podržavali Švedski demokrati. Iz najveće stranke koalicije desnog centra, Stranke umjerenih, poručuju kako će nakon izbora glasovanjem parlamentu pokušati svrgnuti Lofvena.

Međutim, stranka je u opasnosti da ostvari najlošije rezultate u posljednjih 18 godina. Ukoliko popularnost stranke nastavi padati, mogli bi ostvariti najgore rezultate od 1970-ih. Takav bi ishod umanjio mogućnost njihovom čelniku Ulfu Kristerssonu dolazak na poziciju premijera, a stranka bi se također morala osloniti na podršku Švedskih demokrata. 

Nakon burnog perioda vlade, Zelena bi stranka mogla odlučiti napustiti vladajuću koaliciju. Stranka je već 2015., nakon postroženja migracijskih politika, gotovo napustila koaliciju sa Socijaldemokratima koji ne odustaju od strožih pravila za tražitelje azila. 

U posljednje su dvije ankete Socijaldemokrati ostvarili oko 26 posto podrške, dok je Stranka umjerenih dobila oko 17 posto, jednako kao i SD. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag