Obavijesti

News

Komentari 18

Predrag Štromar: Nije bila greška koalirati s HDZ-om

Predrag Štromar: Nije bila greška koalirati s HDZ-om
1

Tko god pobijedio na izborima - ili plavi ili crveni - više su se bavili ideologijama nego projektima, a mi smo izvukli sve projekte iz ladica i počeli realizirati, kaže novi šef HNS-a

VIDEO

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar i novi predsjednik HNS-a u Prelogu je rekao da "centralna politika nije bila naklonjena sjeveru Hrvatske" sve dok HNS prije tri godine nije ušao u Vladu.

"Tko god pobijedio na izborima - ili plavi ili crveni - više su se bavili ideologijama nego projektima, a mi smo izvukli sve projekte iz ladica i počeli realizirati“, rekao je Štromar i dodao da je mnogo objekata energetski obnovljeno, da su subvencionirani stambeni krediti bili najbolja demografska mjera i da se napokon radilo na reformi obrazovanja.

Štromar je s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom (HDZ) u ponedjeljak bio u Prelogu, gdje će se graditi novi POS-ovi stanovi.

Odgovarajući na pitanja novinara o izborima, Štromar je rekao kako očekuju dovoljan broj mandata da budu ključni u sastavljanju Vlade te da će njihov smjer biti ne vraćati se u '41. nego ići u '21. 

Štromar: Poslije izbora pridružit ćemo se onima koji prihvate naš program

Rekao je i da će se HNS pridružiti onima koji prihvate većinu njihova programa.

Predrag Štromar izabran je za novog predsjednika HNS-a
Predrag Štromar izabran je za novog predsjednika HNS-a

"To mogu biti jedna i druga velika opcija. S njima ne idemo u predizbornu koaliciju, ali poslije ćemo raditi na nastavku svega onoga što smo radili u ove tri godine“, istaknuo je predsjednik HNS-a.

Zamoljen da komentira izjave s lijevoga političkog spektra da je HNS za njih prekrižen jer su koalirali s HDZ-om, Štromar im je postavio protupitanje s kime će oni sastavljati Vladu - sa Škorom, Mostom ili s Hrvatskim suverenistima.

„Mijenjaju se odluke, mijenjaju se predizborne riječi, drugačije se govori poslije. Mi u Saboru nećemo biti oporba, da sjedimo i dobivamo plaće. Ako smo u Saboru, hoćemo utjecati na ključne odluke kao što smo radili protekle tri godine“, rekao je Štromar.

- Sada kad gledam unatrag tri godine nije bila greška ulazak u koaliciju jer smo stvorili jednu stabilnost koja je bila bitno potrebna za razvoj države i odradili smo izuzetno puno posla u našim resorima - rekao je Štromar. 

Naglasio je i kako se HNS najoštrije protivi zabrani rada nedjeljom. 

Ministar Darko Horvat komentirao je predviđanja gospodarskih aktivnosti, ističući da ćemo na kraju godine imati pad na razini od 9 do 9,5 posto.

„Isto tako, analitika, ne samo hrvatska, već i europskih i svjetskih institucija daje nam optimistični rast više od šest posto već 2021., a ono što radimo kao pripremu gospodarskog oporavka je europski novac kojim potičemo investicije“, dodao je.

Horvat je komentirao i zakonski prijedlog neradne nedjelje, pri čemu je ponovio da je u njemu i 14 radnih nedjelja, za koje bi poslodavci sami odlučili koje će to biti.

„Činjenica je da sami poduzetnici, trgovci, sugeriraju da je 14 nedjelja profitabilnih i na prostoru gdje je turistička djelatnost potencirana i potentna. Prihvatili smo tu činjenicu, s takvim modelom ulazimo u javnu raspravu, a na koji način ćemo iz javne i stručne rasprave izaći i kakva će konačna forma zakona biti, vidjet ćemo nakon izbora“, rekao je.

Ako taj zakon dođe na Ustavni sud, ministar gospodarstva siguran je da će proći.

Horvat: Rad nedjeljom ne zabranjujemo, nego reguliramo

„Ovaj model je potpuno drugačiji. Mi u ovom modelu ne zabranjujemo, mi u ovom modelu reguliramo. U razgovoru s pravnom strukom siguran sam da će, ako i dođe na Ustavni sud, ovakav model proći“, zaključio je Horvat.

Ravnatelj Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov komentirao je slučaj bivšeg ravnatelja te agencije Krešimira Žunića, koji je kupio POS-ov stan, i što se poduzelo da se takvo što ne ponovi.

„Što se tiče predmeta gospodina Žunića, on je predan Uskoku i čekamo konačno rješenje", rekao je Hristov i dodao da su promijenili procedure i pravilnik kako se takve stvari više ne bi događale. Činjenicu da Žunić i dalje radi u APN-u komentirao je riječima da radi na ovrhama, odjelu računovodstva, i ima upola manju plaću nego što je imao kao v.d. direktor.

„Ne mogu biti policajac i mijenjati ljude ili smjenjivati. Ne mogu se miješati u političku odgovornost. Ja sam profesionalac koji radi projekte. Uskok će donijeti konačno rješenje i po tome ćemo postupiti“, rekao je Hristov.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.