Obavijesti

News

Komentari 6

Predsjednica Grabar Kitarović otvorila Advent u vili Prekrižje

Predsjednica Grabar Kitarović otvorila Advent u vili Prekrižje
3

Građani vilu Prekrižje mogu posjetiti ekskluzivno tijekom Adventa u Zagrebu svakog petka i subote od 16 do 20 sati, vidjeti njezino tradicijsko i blagdansko izdanje te uživati u prigodnim glazbenim programima

VIDEO

Adventu u Zagrebu pridružio se i Ured predsjednice Republike, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je po treći put otvorila manifestaciju "Advent na Prekrižju" u okviru koje zainteresirani građani mogu posjetiti vilu na Prekrižju i vidjeti izvorne narodne običaje iz cijele Hrvatske. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:07

"Naša je želja pridonijeti raznovrsnosti ponude ovog programa kroz predstavljanje božićnih običaja naše domovine, jer svaki dio Hrvatske obiluje svojim posebnostima koji se prenose generacijama", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović na svečanom otvaranju.
Adventom na Prekrižju želimo djeci i mladima predstaviti bogatstvo narodnoga blaga, kako bi upoznali i zavoljeli tradiciju priprema za Božić, starije podsjetiti na običaje iz djetinjstva, a turistima pružiti uvid u tradiciju, istaknula je. 
 Nakon što su dvije protekle godine predstavljeni običaji i ukrasi Slavonije i Hrvatskoga zagorja, ove se predstavljaju izvorni narodni božićni običaji iz cijele Hrvatske. Tako su vila i dvorište ukrašeni tradicijskim motivima poput božićnih drvca, lustera i jaslica, drvenih igračaka, ukrasa od slame, papira, kokica i oraha, licitarskih srca te tradicionalnih krušnih proizvoda. 
Predsjednica je izrazila nadu da će posjetitelji s Prekrižja ponijeti nadahnuće za ukrašavanje vlastita doma.
"Božić je blagdan koji donosi veselje, radost života, zajedništva u dijeljenju dobra. Otvorimo mu srca, posvetimo se jedni drugima, posebno potrebitima, bolesnima i nemoćnima. Ispunimo nečije srce kao najljepši božićni poklon", istaknula je Grabar-Kitarović. 
Manifestacija se održava u suradnji s Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom Grada i Etnografskim muzejom, koji ove godine slavi 100 godina postojanja.

U prigodnom programu otvaranja Adventa na Prekrižju nastupili su zbor Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, Ansambl Lado i ansambl Strauss.

Građani vilu Prekrižje mogu posjetiti ekskluzivno tijekom Adventa u Zagrebu svakog petka i subote od 16 do 20 sati, vidjeti njezino tradicijsko i blagdansko izdanje te uživati u prigodnim glazbenim programima.

Do vile vozi izvanredna autobusna linija ZET-a Kaptol-Prekrižje. Ulaz se ne naplaćuje i nije potrebna prethodna najava, međutim svi posjetitelji trebaju proći sigurnosni pregled prilikom ulaska. 

Vila Prekrižje izgrađena je kao novi gradski ljetnikovac 1942. godine prema projektu arhitekta Ivana Zemljaka, a danas se ljetnikovac koristi za protokolarne potrebe i radne aktivnosti Ureda predsjednice.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.