Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
19 komentara

Predsjednica Grabar Kitarović u službenom posjetu Portugalu

Vjerujem da će ovaj posjet značiti novu stepenicu u našim odnosima, u zadnjih 25 godina nikada nije bilo niti jednog otvorenog pitanja između Portugala i Hrvatske, rekla je Grabar Kitarović

Foto: Facebook/Kolinda Grabar Kitarović
19 komentara

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se nalazi u dvodnevnom posjetu Portugalu, susrela se u petak s predsjednikom gradske skupštine Lisabona i tom prigodom istaknula kako su odnosi Hrvatske i Portugala odlični.

„Razgovori koje sam danas imala, i koje ću imati, svjedoče o odličnim političkim odnosima naših zemalja“, rekla je Grabar-Kitarović nakon susreta s Fernandom Medinom, predsjednikom skupštine glavnog grada Portugala.
Od kada je Hrvatska stekla samostalnost, a 1992. uspostavljeni diplomatski odnosi dviju zemalja, ona je prvi hrvatski predsjednik države koji je službeno posjetio Portugal i Lisabon.
„Upravo u ovoj gradskoj vijećnici je održana, za Hrvatsku i tadašnji trenutak, posebno važna izložba Frutos do Mal (plodovi zla). Izložbom Damira Fabijanića su prvi put portugalskoj javnosti predstavljena stradanja Dubrovnika za vrijeme agresije na Hrvatsku“, rekla je Grabar-Kitarović.
Prošle godine je ondje obilježeno 40 godina suradnje i prijateljstva između Zagreba i Lisabona. Glavni hrvatski grad je bio prvi strani grad s kojim je Lisabon potpisao takav sporazum nakon obnove demokracije 1974. Riječ je o suradnji u gospodarstvu, inovacijama, urbanizmu, kulturi i turizmu.
„Vjerujem kako će se plodna kulturna suradnja naših zemalja, predvođena prijateljstvom naših glavnih gradova nastaviti i razvijati“, poručila je hrvatska predsjednica. „Intenzivna kulturna suradnja i promocija Hrvatske nastavljena je 2017. kada su odnosi naše dvije zemlje podignuti na najvišu moguću razinu, prvim posjetom jednog portugalskog predsjednika Hrvatskoj“, dodala je.
U svibnju 2017. u državnom posjetu Hrvatskoj boravio je predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa s kojim se Grabar-Kitarović susrela ranije u petak. Ona je upozorila i na rastuću razmjenu turista posljednjih godina, kao i na suradnju u kulturi ali i gospodarstvu.
„Jedan od najštovanijih svetaca u Hrvata je Sveti Ante koji se rodio u Lisabonu i koji je zaštitnik vašeg grada“, zaključila je predsjednica nakon prvog dana posjete Portugalu, domu za 10 milijuna stanovnika na obali Atlantskog oceana.
U subotu će posjetiti marijansko svetište u Fátimi, gradiću udaljenom stotinjak kilometara sjeverno od Lisabona.

Sastanak s predsjednikom

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u petak u Lisabonu s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom tijekom kojeg je  najavila produbljivanje gospodarske i obrazovne suradnje dviju zemalja te istaknula kako će jedan od prioriteta Hrvatske ostati proširenje EU-a na zemlje tzv. Zapadnog Balkana.

"Vjerujem da će ovaj posjet značiti novu stepenicu u našim odnosima, u zadnjih 25 godina nikada nije bilo niti jednog otvorenog pitanja između Portugala i Hrvatske“, rekla je Grabar-Kitarović nakon sastanka.

"Sjećamo se kako je međunarodno priznanje Hrvatske došlo baš u vrijeme portugalskog predsjedanja EU-om“, dodala je.

Interes za jačanje gospodarske suradnje s Portugalom, gdje živi oko 80 hrvatskih državljana, pojačan je nakon što je Hrvatska u ljeto 2013. ušla u Europsku uniju.

Grabar-Kitarović boravi u dvodnevnom posjetu Portugalu nakon što je Rebelo de Sousa u svibnju 2017. bio u državnom posjetu Hrvatskoj.

Vlade dviju zemalja potpisale su sporazum na području jezika, obrazovanja, znanosti, kulture, sporta i mladih za razdoblje od 2018. do 2020.. "Sporazum predstavlja most prema budućnosti“, istaknuo je Rebelo de Sousa.

"Dijelimo europske vrijednosti, odnosi su odlični. Nikakvih problema nije bilo u posljednjih 25 godina. Vjerujemo u vrijednosti zajedništva, ljudske solidarnosti i razvoja“, rekao je predsjednik Portugala.

Grabar-Kitarović i Rebelo de Sousa razgovarali su o aktualnim izazovima s kojima se susreće Europska unija te iznijeli zajedničke pozicije.

"Dvije države nalaze se na suprotnim krajevima Europske unije ali rade u cilju integracije EU-a, njezine snažnije kohezije i daljnje demokratizacije procesa te približavanja EU-a i naših vlada prema građanima. To je jedini način na koji se možemo boriti protiv rastućeg populizma i drugih tendencija koje danas primjećujemo u EU a i koje erodiraju europske vrijednosti“, rekla je hrvatska predsjednica.

Najavila je prioritete Hrvatske kada službeni Zagreb u prvoj polovici 2020. preuzme predsjedanje Europskom unijom.

"Kada je riječ o financiranju i europskim fondovima Hrvatska se zalaže za zadržavanje tradicionalnih fondova poput fonda za poljoprivredu i kohezijskog fonda koji omogućuju našim državama dosezanje jednakog razvoja. U konačnici cilj mora biti brisanje granica koje se još vide u Europi kroz životni standard, gospodarski razvoj i izgradnju infrastrukture posebno u našim državama koje nisu uživale demokraciju i tržišno gospodarstvo“, rekla je.

Kao ostale prioritete navela je gospodarski rast i zapošljavanje, napose mladih, povezivanje u području transporta, energetike i sigurnosti te proširenje EU.

"Nastavit ćemo s praksom održavanja summita s državama tzv. Zapadnog Balkana kako bi smo osigurali njihov napredak na putu u članstvo EU-a“, poručila je predsjednica.

U petak je u Lisabonu organiziran i portugalsko-hrvatski gospodarski forum za kojeg vjeruje da će otvoriti prostor za novu suradnju od brodogradnje do visoke tehnologije. Portugal je jedna od rijetkih zemalja s kojom Hrvatska ima trgovinski suficit, odnosno više izvozi nego uvozi.

Grabar-Kitarović će se u petak popodne sastati i s predsjednikom portugalske vlade Antóniom Luísom Santosom da Costom te s predsjednikom parlamenta Eduardom Ferrom Rodriguesom.

Susretom s gradonačelnikom Lisabona Fernandom Medinom te s članovima Gradskog vijeća predsjednica Grabar-Kitarović završit će prvi dan posjeta Portugalu, a u subotu će  posjetiti svetište u Fátimi.

Posjet hrvatske predsjednice započeo je svečanim dočekom na  trgu Praça do Império od kuda su se nekada otiskivali jedrenjaci na prekooceanska putovanja u „novi svijet“. Pored obližnjeg pristaništa više stotina građana na jakom suncu promatralo je rukovanje dvoje predsjednika. Posjet je nastavljen u katedrali polaganjem vijenca na grob pjesnika Luísa de Camõesa, jednog od najvećih portugalskih književnika. Nakon toga je održan bilateralni sastanak službenih izaslanstava Hrvatske i Portugala.

Hrvatske kompanije traže poslove u Lisabonu

U Portugalu, jednoj od rijetkih zemalja u koju Hrvatska više izvozi nego uvozi, održan je u petak portugalsko-hrvatski gospodarski forum na kojem oko stotinjak hrvatskih i portugalskih tvrtki razgovaralo o međusobnoj suradnji i mogućim zajedničkim poslovima u bivšim portugalskim kolonijama.

Gospodarstvenici dviju zemalja sastali su se u Lisabonu tijekom posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović toj državi na obali Atlantskog oceana.

"Hrvatska i Portugal imaju odlične odnose na političkom planu, a cilj ove posjete je da se ta odlična suradnja preslika i na gospodarstvo. S obzirom na nisku robnu razmjenu od nešto više od 85 milijuna eura, jedini smjer u kojemu možemo ići jest prema gore i zato smo danas tu“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), Luka Burilović.

U 2017. je obujam robne razmjene s Portugalom iznosio 85,3 milijuna eura što je 14-postotni rast u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci HGK-a.

Hrvatska je izvezla proizvode za 57,9 milijuna eura a uvezla robe vrijedne 27,4 milijuna eura čime je ta zemlja jedna od rijetkih država s kojom Hrvatska ima trgovinski suficit.

Hrvatska uglavnom izvozi proizvode od kože, čarape, lijekove i strojeve za obradu gume i plastike, a glavni uvozni proizvodi iz Portugala su nepremazani papir i karton, gume te svinjsko meso.

"Naše dvije zemlje nemaju dovoljno razvijene gospodarske odnose. No, uz postojeće potencijale možemo biti komplementarni, međusobno se nadopunjavati i surađivati na trećim tržištima. Primjerice Portugal za Hrvatsku može biti vrata prema zemljama portugalskog govornog područja, a Hrvatska za Portugal vrata u jugoistočnu Europu“, poručila je Grabar-Kitarović.

Portugal i Hrvatska, koje je posljednjih godina pogodila gospodarska kriza, u vrhu su EU-a po stopi nezaposlenosti zajedno s Grčkom, Španjolskom i Ciprom.

Branimir Ružojčić iz pulske tvrtke Tema koja se specijalizirala za električni pogon brodova kaže kako oni već godinama posluju na globalnom pa tako i portugalskom tržištu.

"Portugalski poslovni partneri traže korektnost i profesionalnost, vrlo su otvoreni, imaju taj primorski mentalitet, ali su vrlo korektni po pitanju narudžbi i plaćanja. Obrazovani su i tehnički potkovani, tako da nikakvih problema u uspostavljanju poslovnih odnosa nismo imali. Naš prvi kontakt s kupcem u Portugalu je bio prije tri godine, a u zadnjih godinu dana smo realizirali isporuku četiri sustava što je dosta značajno jer se radi o putničkim brodovima od preko dvadeset metara“, izjavio je Ružojčić.

Dario Marenić iz tvrtke Elda, proizvođača tekućina za električne cigarete, naglasio je kako su na portugalskom tržištu prisutni preko pet godina i da očekuju povećanje udjela na njemu. "Cilj nam je iskoristiti dobre veze naših portugalskih partnera sa njihovim bivšim kolonijama, uključujući i Brazil, kako bi se dodatno izvozno proširili“, kaže je Marenić.

Iz HGK-a poručuju da potencijal za jačanje suradnje postoji na području trgovine sirovinama, poluproizvodima i proizvodima u drvnoj industriji, petrokemiji i elektroindustriji.

"Portugal je zainteresiran za ulaganja u hrvatski turizam i turistički marketing, izgradnju golf terena i turističke infrastrukture. Graditeljstvo, izgradnja sustava za korištenje prirodnih izvora energije i sektor zaštite okoliša također su od interesa za ulaganja u Hrvatsku, a valja spomenuti i mogućnosti suradnje u joint venture projektima u području graditeljstva i infrastrukturnih projekata u bivšim portugalskim afričkim kolonijama i jugoistočnoj Europi“, priopćio je HGK.

Srđan Javorčić iz splitske tvrtke CiO Nekretnine kaže da je poslovni forum bio vrlo uspješan, s velikim brojem portugalskih tvrtki koje su pokazale interes za hrvatsko tržište. "Mi smo fokusirani na ulaganje u nekretnine u Hrvatskoj, u izradu novih turističkih kompleksa, pretežito hotelijerstvo. Od portugalskih kompanija smo dobili jako pozitivne reakcije, pozvali smo ih kod nas i nadam se da ćemo u sljedećem razdoblju zaključiti i neke konkretne dogovore“, dodao je.

U agenciji Alan, pak, nadaju se prodaji oružja Portugalcima. "S obzirom da je ovo naš prvi ovakav nastup, iznimno sam zadovoljan. Predstavili smo hrvatsku obrambenu industriju i naše proizvode. S obzirom da su obje zemlje u NATO-u i EU-u, očekivanja su nam vrlo velika. Portugalcima su najzanimljivije naše jurišne puške, pištolji, kacige i druga zaštitna oprema. Vrlo sam optimističan po pitanju buduće suradnje“, kazao je Milan Knežević, član uprave agencije Alan.

Gospodarska delegacija je u sklopu službenog posjeta predsjednice Grabar-Kitarović posjetila luku Lisabon, jednu od najprometnijih kontejnerskih luka na europskoj atlantskoj obali, poduzetnički inkubator StartUp Portugal, vinariju Bacalhôa – Vinhos de Portugal te tvrtku Navigator, najvećeg svjetskog proizvođača papira.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message