Obavijesti

News

Komentari 1

Predsjednica KoHOM-a: 'Svjesni smo da nedostaje antibiotika, a najviše nam fali penicilina'

Predsjednica KoHOM-a: 'Svjesni smo da nedostaje antibiotika, a najviše nam fali penicilina'

Nitko od liječnika nije protiv sistematskih pregleda, iako mi od u ovom trenutku ne vidimo od njih posebnu korist, Nataša Ban Toskić komentirala je i nacionalne preventivne preglede koji 'ne postižu dobar odaziv'

VIDEO

 Mi u ovom trenutku znamo da postoji radna skupina u ministarstvu koja osmišljava pilot projekt sistematskih preglada, međutim ne smatramo to bitnom promjenom ni stavkom u nazovi reformi zdravstvenog sustava. Radi se o skretanju javnost s pravih problema sustava, a ne nečemu što će stvarno pridonijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti i učinkovitijem zdravstvenom sustavu - komentirala je Beroševu reformu zdrvastva predsjednica KoHOM-a (koordinacija hrvatske obiteljske medicine) Nataša Ban Toskić za N1

Dodala je i kako obiteljski liječnici nemaju ni jednu pravu informaciju osim onih koje dobiju od medija.

'Nacionalni preventivni pregledi ne postižu dobar odaziv'

- U Hrvatskoj desetljećima postoje sistematski pregledi u različitim oblicima i formama. Sistematski pregledi u školama, fakultetima, branitelja, kod poslodavaca, pri dobivanju vozačke dozvole. Također obiteljski liječnici po samoj definiciji svog posla provode preventivne preglede. Opisala je postupak kako liječnici to svakodnevno rade u ordinaciji s pacijenatima. Zbog kadrovskog propadanja i velike preopterećenosti administrativnim poslovima radimo takve preglede sve manje kvalitetno i redovno. Ono što bi doista pridonijelo pravoj preventivi, to je omogućavanje obiteljskim liječnicima da rade svoj medicinski posao, revizija nacionalnih preventivnih programa i razloga zašto oni nisu učinkoviti - objasnila je Ban Toskić pa dodala kako nacionalni preventivni pregledi ne postižu dobar odaziv, kao ni da obiteljski liječnici nisu strukrurirano uključeni u te programe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nitko od liječnika nije protiv sistematskih pregleda, iako mi od u ovom trenutku ne vidimo od njih posebnu korist - kazala je pa dodala da nitko iz zdravstvene administracije nije prezentirao temeljem kojih analiza i što se očekuje od tih pregleda.

- Mi bismo ih mogli prihvatiti u struktuiranom radnom vremenu koje vam se ne dozvoljava i ministar bi morao biti svjestan i izaći s time u javnost da jedan dan u tjednu će biti isključivo za sistematske preglede i u tom danu nećemo biti dostupni. A samo u prošloj godini u našim odrinacijama bilo je 50 milijuna usluga, a obiteljskih liječnika je sve manje, posla sve više i posljedično kvaliteta obavljanja pregleda sve manja - rekla Ban Toskić za N1

'Osnivanjem radnih komisija zadovoljava se forma, a sadržaja nema'

Isto tako, podsjetila je kako je ministar u više navrata obećavao administrativna rasterećenja osnivao radne skupine, obećavao administratore koji su trebali taj dio posla preuzeti od liječnika i kako se ništa nije dogodilo.

- Naša administracija buja i dalje - dodala je Ban Toskić koja smatra da ministar osnivanjem radnih komisija zadovoljava formu, dok sadržaja nema jer se prijedlozi struke ne uvažavaju.

Ban Toskić smatra kako se političkom voljom može sva adminsitracija koju obiteljski liječnici obavljaju za druge mogu maknuti. Dala je primjer putnih naloga koji stvaraju konflikte s pacijentima i oduzimaju vrijeme liječnicima. Smatra da njih treba preuzeti osiguravatelj.

- Ministar je obećao da će to riješiti, a ništa se nije riješilo. Ako nam ne možete omogućiti administratora za rješavanje tuđe administracije, onda nam bar odmah maknite tuđu administraciju - rekla je Ban Toskić pa dodala da bi dobar drugi potez bio da se povećaju plaće u obiteljskoj medicini.

Podsjetila je da je njihov koeficijent najniži u cijelom sustavu te da liječnici obiteljska medicine imaju 30 posto manje plaće od svojih kolega u bolnicama i hitnoj medicini.

Isto tako, kazala je da od početka mandata Vili Beroš vrijeđa doktore obiteljske medicine za koje smatra da obiteljsku medicinu po kazni trebaju specijalizirati loši pacijenti.

“Time nas je strašno uvrijedio, ali barem smo konretno čuli što o nama misli”, kaže Ban Toskić i dodaje da ministar nije napravio ni konkretne poteze kako će riješiti katastrofalno stanje u obiteljskoj medicini.

Haraju respiratorne bolesti, nedostaje lijekova i cjepiva protiv gripe

Rekla je kako je siječanj najgori za akutne respiratorne bolesti i da su navale na ordinacije velike.

- Problem je to što je to ogromno radno preopterećenje za jednog liječnika i jednu medicinsku sestru - rekla je Ban Toskić pa dodala i da su liječnici samo ljudi koji obolijevaju, imaju djecu koja obolijevaju i da njihove koege koji preuzmu njihove pacijente imaju veliko preopterećenje.

Kazala je i da svi pacijenti koji dolaze kod liječnika su pregledani te da se imaju pravo ljutiti ako dugo čekaju, ali da kod liječnika obiteljske medicine nema liste čekanja već su pregledani taj dan.

Ujedno je i komentirala je nedostatak lijekova u ljekarnama i ordinacijama i nedostatak cijepiva protiv gripe.

- Svjesni smo da nedostaje nekih antibiotika, a ono što nam najviše fali je penicilin kojeg nema i koji nam sad u sezoni streptokoka najviše fali - rekla je ban Toskić za N1.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora