Obavijesti

News

Komentari 42

'Predsjednica osporava samo dva dijela Ovršnog zakona'

'Predsjednica osporava samo dva dijela Ovršnog zakona'
3

Iz Ministarstva pravosuđa poručili su da su zadovoljni što predsjednica Kolinda Grabar Kitarović smatra da je gotovo cijeli Ovršni zakon u suglasnosti s Ustavom

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila je ocjenu ustavnosti samo dva djela Ovršnoga zakona, poručuju iz Ministarstva pravosuđa gdje su zadovoljni što predsjednica smatra da je gotovo cijeli Ovršni zakon u suglasnosti s Ustavom. 

- Dio osporavanih odredbi, unesen je posljednjim izmjenama i dopunama iz 2014. godine, a odnosi se na ublažavanje ovrhe nad nekretninama, odnosno uvođenje jednogodišnje odgode iseljenja iz prodane nekretnine za one koji ne mogu u kratkom roku naći alternativni smještaj te uz zakonski uvjet da je riječ o jedinoj nekretnini nužnoj za stanovanje i uz najamninu koju odredi sud - kazala je pomoćnica ministra pravosuđa Renata Duka.

Pri podnošenju zahtjeva predsjednica je, kako stoji u priopćenju iz njezinoga Ureda, posebno vodila računa o zaštiti ustavnih vrijednosti poput prava na dom, zabrane diskriminacije, prava na poštivanje privatnog i obiteljskog života te prava vlasništva.

Predsjednica primila predstavnike udruge 'Blokirani'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Grabar Kitarović primila je u srijedu predstavnike 'Blokiranih', a oni su joj zahvalili što je zatražila ocjenu ustavnosti spomenutog Zakona. 

- Predsjednica je pozdravila zalaganje Udruge za socijalno ugrožene, a zajedno su se složili da moraju pronaći rješenja unutar kojih zaduženi građani mogu vraćati svoje dugove, ali i istovremeno dostojanstveno živjeti - piše u priopćenju.

'Obveza mi je štititi institucije i sustav, ali i građane'

- Danima sam sa stručnjacima radila na tom prijedlogu preispitivanja pojedinih stavki Ovršnog zakona. Moja je obveza s jedne strane štititi stabilnost institucija i sustava, a s druge prava građana - kazala je predsjednica Grabar Kitarović u srijedu za Novu TV. 

- Ne može se dogoditi da vam netko može napraviti ovrhu nad vašom jedinom nekretninom - istaknula je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a