Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
39 komentara

Predsjednica: Učiteljima treba vratiti dignitet koji zaslužuju

U obraćanju studentima, nastavnicima i djelatnicima Učiteljskoj fakulteta naglasila je važnost te struke, jer su učitelji i odgajatelji, kako je rekla, prve osobe s kojima se djeca susreću izvan svog doma

Ilok: Predsjednica Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici povodom Dana županije
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
39 komentara

Profesiji učitelja nužno je vratiti dignitet koji zaslužuje, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za vrijeme posjeta Učiteljskom fakultetu u Petrinji, koji je obišla u petak tijekom posljednjeg dana boravka u Sisačko-moslovačkoj županiji, gdje je privremeno premjestila svoj Ured.

U Petrinji, gdje ju je dočekao i pozdravio gradonačelnik Darinko Dumbović, predsjednica se najprije na radnom sastanku sastala s gradskim čelništvom, nakon čega je posjetila odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Baćin: Kolinda Grabar-Kitarović položila cvijeće na spomen obilježje poginulim mjeÅ¡tanima DRUGA NAJVEĆA MASOVNA GROBNICA Grabar-Kitarović odala počast žrtvama iz grobnice u Baćinu

 U obraćanju studentima, nastavnicima i djelatnicima fakulteta naglasila je važnost te struke, jer su učitelji i odgajatelji, kako je rekla, prve osobe s kojima se djeca susreću izvan svog doma.

 Napomenula je kako je u Hrvatskoj u vrtiće uključeno tek 75 posto djece, dok je taj prosjek u Europi oko 90 posto. "Ne možemo biti zadovoljni s brojem djece integriranih u predškolski sustav u Hrvatskoj i stoga sam se kao pokroviteljica priključila akciji UNICEF-a 'Vrtić za sve'. Vi najbolje znate koje su prednosti razvoja i stvaranja socijalnih vještina djece koja su pohađala vrtiće", poručila je Grabar-Kitarović.

 Stoga se zauzela da se i u ruralnim sredinama, izvan velikih gradova, ostvaruju uvjeti za uključivanje većeg broja djece u vrtiće.

Učiteljima je nužna potpora cijelog društva

 Naglasila je kako je profesiji učitelja nužno vratiti dignitet koji zaslužuje, pri čemu je učiteljima nužna potpora cijelog društva. "Neka vas pamte po znanju, strpljenju i ljubavi koju ste ponijeli, pa ćete tako biti ispunjeni i sretni", zaključila je predsjednica Republike.

ANKETA: ŠTO MISLITE Profesor je nasrnuo na učenike: Je li to opravdana reakcija?

 S djelovanjem petrinjskog fakulteta, koji ima 545 redovitih i izvanrednih studenata koji se obrazuju za odgajatelje i učitelje, upoznali su je dekan Siniša Opić i prodekan Marko Badrić.

 Na fakultetu u znanstveno-nastavnim zanimanjima radi 140 ljudi. "Mi sigurno nismo trošak, nego najbolja investicija države", rekao je dekan Opić. Kao važan projekt za poboljšanje uvjeta života i rada studenata spomenuli su planiranu izgradnju Studentskog doma.

 Kako bi se održala 156 godina duga tradicija obrazovanja učitelja u Petrinji, župan Ivo Žinić kazao je da županija pomaže fakultetske projekte.

Sisak: U svom izmjeÅ¡tenom uredu predsjednica održala sastanak s predstavnicima udruga PREMJESTILA URED Predsjednica u Sunji: 'Želim vam pomoći koliko god mogu'

 Na rastanku su studenti predsjednici darovali i jedan likovni rad, za kojeg je ona rekla da će će biti u njezinom uredu, među likovnim radovima učenika i studenata.

 Programom posljednjeg dana boravka na području Sisačko-moslavačke županije, predsjednica Grabar-Kitarović posjećuje gradove Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu i Glinu te općine Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd i Topusko.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message