Obavijesti

News

Komentari 2

Predsjednički izbori obilježeni nasiljem, 7 mrtvih u napadima

Predsjednički izbori obilježeni nasiljem, 7 mrtvih u napadima
3

Prvi izborni rezultati očekuju se u noći s nedjelje na ponedjeljak, a velika favoritkinja je Keiko Fujimori, kći bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija

VIDEO

Sedam osoba ubijeno je u Peruu i još sedam je ranjeno u dva napada na vojsku, koje vlasti pripisuju bivšim članovima maoističke gerile, neposredno uoči prvog kruga predsjedničkih izbora koji se održavaju u nedjelju, objavile su vlasti.

Prvi izborni rezultati očekuju se u noći s nedjelje na ponedjeljak, a velika favoritkinja je Keiko Fujimori, kći bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija (1990.-2000.) koji je gotovo svladao marksističku gerilu tijekom svojih mandata.

Pobunjenici su izveli napade u središnjoj regiji Hunin na vojnike koji su vodili osobe u nadzor izbora u okrugu Santo Domingo de Acobamba. "Sedam osoba je ubijeno i pet ranjeno", rekao je državni odvjetnik Pablo Sanchez novinarima. Prema uredu državnog odvjetnika većina žrtava su vojnici.

Peruanski predsjednik Ollanta Humala je na konferenciji za novinare osudio te napade. "Terorizam i oni koji mu se priklanjaju nemaju nikakvog mjesta u našem društvu i našoj obitelji", rekao je.

Mairano Cucho, šef državnog ureda za nadzor izbora je izjavio da "ti napadi nisu okaljali izbore" u nedjelju.

Oko 23 milijuna Peruanaca je bilo pozvano u nedjelju na prvi krug predsjedničkih izbora i obnovu jednodomnog parlamenta.

Najviše izgleda za pobjedu u prvome krugu ima Keiko Fujimori kojoj su posljednje ankete davale od 31 do 35 posto glasova, unatoč kontroverznom naslijeđu njezina oca Alberta koji služi kaznu 25-godišnjeg zatvora zbog korupcije i zločina protiv čovječnosti. Ekonomist Pedro Pablo Kuczynski koji je zbog svog naglaska prozvan El Gringo (stranac), daleko je iza nje, sa 14 do 17 posto glasova i izjednačen je s mladom parlamentarnom zastupnicom s ljevice Veronikom Mendozom (13 do 16 posto). Ta je 35-godišnja psihologinja zabilježila velik napredak u zadnjim danima kampanje sustigavši 77-godišnjeg bivšeg bankara Wall Streeta u pokušaju da uđe u drugi krug.

Pobjednik izbora koji će dužnost preuzeti 28. srpnja morat će se sučeliti s brojnim izazovima. Uz nagli porast nesigurnosti i gospodarstvo ovisno o rudnom bogatstvu, ribarstvu i poljodjelstvu, zemlja doživljava i jasno usporavanje gospodarstva koje bi u 2016. trebalo rasti 3 posto, što je daleko ispod 6,9 posto iz 2011.

Peru koji ima 31 milijun stanovnika, i dalje obilježava siromaštvo, premda je ono u padu (58,7 posto u 2004. a 22,7 posto u 2014.), raširenost sive ekonomije (60 posto aktivnog stanovništva) te društvene, etničke i zemljopisne razlike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Srbin i Hrvat ranili jedan drugog u ratu. Godinama kasnije našli se u kafani: Znao sam da si to ti
POSTALI PRIJATELJI

Srbin i Hrvat ranili jedan drugog u ratu. Godinama kasnije našli se u kafani: Znao sam da si to ti

O priči Perice Voćkića i Matana Šimića snimljen je i dokumentarni film 'Preobraženje'. U njemu pričaju kako su se godinama nakon rata prepoznali u jednoj kafani i postali dobri prijatelji
VIDEO Oluja je jučer potopila Karlovac, grom zapalio kuću, za sutra najavili novo nevrijeme!
STIŽE NOVO POGORŠANJE

VIDEO Oluja je jučer potopila Karlovac, grom zapalio kuću, za sutra najavili novo nevrijeme!

Žuti alarm zbog mogućeg grmljavinskog nevremena DHMZ je za sutra označio za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju