News

Komentari 0

Predsjednik Portugala uložio je veto na zakon o eutanaziji: Želi pojašnjenje oko nekih stavki

Predsjednik Portugala uložio je veto na zakon o eutanaziji: Želi pojašnjenje oko nekih stavki

Predsjednik želi da zastupnici točno navedu bi li se primjena medicinski potpomognute smrti mogla odobriti u slučaju "smrtne" i "neizlječive bolesti" ili tek "teške" bolesti

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa uložio je veto na zakon kojim se depenalizira eutanazija a koji je parlament izmijenio, nakon sumnji koje je izrazio Ustavni sud, priopćeno je iz predsjedničkog ureda.

Ova odluka donesena je pošto je predsjednik već objavio odluku o raspuštanju parlamenta i o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora 30. siječnja, što označava kraj zakonodavnog procesa započetog u veljači 2020.

Da parlament raspolaže svojim punim ovlastima, lijeva većina koja ga kontrolira mogla bi poništiti predsjednički veto i ponovo glasovati o tekstu.

"Predsjednik Republike vraća parlamentu nepotpisan tekst zakona o medicinski potpomognutoj smrti koja obuhvaća eutanaziju i medicinski potpomognuto samoubojstvo", navodi se u priopćenju predsjedničkog ureda objavljenom u ponedjeljak navečer.

Predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa, praktičan katolik i profesor prava, obrazložio je odluku zatraživši pojašnjenje u vezi s pitanjima "koja se pojavljuju samo u ovoj drugoj inačici zakona".

Konkretno, predsjednik želi da zastupnici točno navedu bi li se primjena medicinski potpomognute smrti mogla odobriti u slučaju "smrtne" i "neizlječive bolesti" ili tek "teške" bolesti, jer su ti pojmovi navedeni u tekstu koji mu je poslan.

Prva inačica zakona prihvaćena je velikom većinom u parlamentu u siječnju 2021., ali se predsjednik Rebelo de Sousa obratio Ustavnom sudu koji je ocijenio da se tekst temelji na nejasnim pojmovima, premda se u načelu nije usprotivio potpomognutoj smrti.

Izmijenjeni tekst je donesen početkom studenog, dan nakon odluke o raspuštanju parlamenta zbog odbijanja prijedloga državnog proračuna za 2022. manjinske socijalističke vlade koja je na vlasti od kraja 2015. zahvaljujući potpori radikalne ljevice.

Eutanaziju su u Europi legalizirali Španjolska i zemlje Beneluksa.

Najčitaniji članci