Obavijesti

News

Komentari 435

Z. Milanović: 'HDZ je napravio strahovit zaokret, ali prividan'

Z. Milanović: 'HDZ je napravio strahovit zaokret, ali prividan'
9

Predsjedništvo SDP-a okupilo se oko 10.30 kako bi odlučili o zajedničkom izlasku na izbore s HNS-om, HSS-om i HSU-om. Odluku o tome tijekom dana trebao bi potvrditi i Glavni odbor stranke

VIDEO

Nakon sjednice Glavnog odbora, Zoran Milanović je razgovarao s novinarima te im rekao kako SDP 'nastavlja posao nakon čudnog intermezza od šest mjeseci'. Oko sebe su, rekao je, okupili 'narodnu, veliku, najširu koaliciju u hrvatskoj političkoj povijesti' iz koje će sigurno izostaviti Laburiste koji će morati na izbore 'ili sami, ili s nekim drugim u koaliciji'.

- Sada se radujem što ćemo moći razgovarati o politikama, u tome smo mnogo jači od HDZ-a. Bit će puno mirnije i ne znam kako će to završiti za HDZ. Oni su napravili strahovit zaokret, ali meni se čini da je prividan, rekao je predsjednik SDP-a. 

Kroz nekoliko narednih tjedana, najavio je, sastavit će se liste. Glavni odbor ponovno će se sastati krajem srpnja nakon ćega stranka kreće 'punom snagom u izbore.'

Želi sučeljavanje s Plenkovićem

Na pitanje hoće li prihvatiti poziv Andreja Plenkovića na sučeljavanje, Milanović je rekao kako hoće jer je 'konačno netko na to pristao'. 

- Pravila praćenja kampanje su rigidna. Televizije izbjegavaju jedino relevantno sučeljavanje, a to je lidera ljevice i desnice. U raspravi o potici smo puno jači i iskusniji i, konačno nakon devet godina je netko pristao, rekao je. 

O programu koji je predstavio Plenković nema neko mišljenje. 

HDZ nije mogao bez grube huškačke tenzije, a tog sad nema. Nisam gledao program, to je samo program za predsjednika HDZ-a, dakle, samo HDZ-a. Dobre odnose s SAD-om već imamo. Moraju se izjasniti kada on postane predsjednik, kada slože izborni program, tko su im partneri i koje vrijednosti zastupaju. Mi smo Narodna koalicija, oni nisu, istaknuo.

Šanse za suradnju s Bandićem 'nikakve'

Predsjednik SDP-a za kraj je rekao kako su šanse za suradnju sa strankom Milana Bandića 'teške ili nikakve' te kako ne vjeruje da HDZ može okupiti novu saborsku većinu prije raspuštanja Sabora. 

- Ma ne, nije realno i nećemo se odazvati na inicijative da se sjednica Sabora održi. Sabor se raspušta 15. srrpnja samo zato što je to u interesu Mosta i HDZ-a. Mi smo na izbore mogli i u srpnju. To je bio njihov zadnji zajednički čin. Naš stav je bio da se to prekine, zaključio je. 

SDP-ov Glavni odbor raspustio stranačku organizaciju u Splitu

Glavni odbor SDP-a u subotu je potvrdio prijedlog Predsjedništva stranke o raspuštanju stranačkih organizacija u Splitu, Grubišnom Polju, Poreču, Dugom Selu i Gračacu, doznaje se neslužbeno u toj stranci.

Tijela u Ražancu i Višnjanu raspuštena su još ranije, pa nije bilo potrebe da o tome danas odlučuje Glavni odbor, objašnjavaju u SDP-u. 

Protiv raspuštanja ogranaka na sjednici je, kako se doznaje, govorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je upozorio da su birači uvijek nagrađivali demokratičnost u SDP-u, za razliku od HDZ-a, te pozvao predsjednika da povuče taj prijedlog, no njegove argumente Glavni odbor nije prihvatio.

Odluku o raspuštanju organizacija Predsjedništvo je donijelo još u svibnju, što je u dijelu stranke i javnosti protumačeno kao obračun predsjednika SDP-a Zorana Milanovića s onima koji su na unutarstranačkim izborima stali iza njegova protukandidata Zlatka Komadinu.

Iz vrha SDP-a uzvratili su, međutim, kako se Predsjedništvo vodilo isključivo namjerom da što kvalitetnije stranku pripremi za izbore, a kad je riječ o splitskom ogranku, koji je do tada vodio gradonačelnik Ivo Baldasar, spominjale su se i "vrijednosno-svjetonazorske razlike i nepovratno narušeni međuljudski odnosi".

Nezadovoljstvo raspuštanjem ogranaka Komadina je pokazao i prije sjednice Glavnog odbora.

- Vidimo da je prva točka sjednice okupljanje, a već druga raspuštanje. Okupljamo druge, a raspuštamo sebe, kazao je novinarima.

Ponovio je kako je spreman pomoći stranci na izborima, ali kako to od njega još nitko nije zatražio. Komadina očekuje da će u narednom razdoblju razgovarati s Milanovićem o tome treba li se angažirati kao kandidat na izbornoj listi. 

Glavni odbor imenovao je i koordinatore po izbornim jedinicama u Hrvatskoj, a to su Zoran Milanović, Gordan Maras, Siniša Hajdaš Dončić, Domagoj Hajduković, Zdravko Ronko, Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Željko Jovanović, Ranko Ostojić i Boris Lalovac.

'Okupljamo narodnu koaliciju i idemo vratiti Hrvatsku na siguran smjer'

Predsjedništvo SDP-a okupilo se oko 10.30 na Iblerovu trgu kako bi odlučili o zajedničkom izlasku na izbore s HNS-om, HSS-om i HSU-om. Odluku o tome tijekom dana trebao bi potvrditi i Glavni odbor stranke.

Glavni odbor SDP-a ovlastio je Zorana Milanovića za pregovore i sklapanje koalicije za parlamentarne izbore. Osnovan je Izborni stožer za pripremu za nadolazeće parlamentarne izbore.

Prema neslužbenim informacijama koje doznaje Dnevnik.hrkoordinatori izbornih jedinica bit će 1. Zoran Milanović, 2. Gordan Maras, 3. Siniša Hajdaš Dončić, 4. Domagoj Hajduković, 5. Zdravko Ronko, 6. Mirando Mrsić, 7. Milanka Opačić, 8. Željko Jovanović., 9. Ranko Ostojić i 10. Boris Lalovac.

Zoran Milanović je na početku sjednice kazao kako su htjeli da se Sabor odmah raspusti, ali je Most želio da to bude 15. srpnja i time se priklonio HDZ-u. Također je rekao kako pozdravlja odluku HSS-a.

- Okupljamo široku narodnu koaliciju i idemo vratiti Hrvatsku na siguran smjer - ustvrdio je Milanović.

Milanović je, između ostalog, kazao i kako 'nastavljaju s Kurikularnom reformom'.

- Kurikularna reforma se mora nastaviti i nemam ništa protiv toga da je vodi Boris Jokić.

___________

U stranci neslužbeno potvrđuju da su ključni momenti budućega koalicijskog sporazuma dogovoreni, kao i mjesta na zajedničkim izbornim listama za parlamentarne izbore u rujnu.

Po tom bi dogovoru HNS trebao dobiti dobiti sedam, HSS pet, a HSU dva izgledna mjesta za ulazak u Sabor.

Kad je riječ o resorima koje bi pojedine stranke trebale dobiti u budućoj vladi uspiju li osvojiti vlast, u SDP-u tvrde da detaljan dogovor još uvijek nije postignut, a ističu kako su tvrdnje HSS-ova Stipe Gabrića da su toj stranci obećane "stotine fotelja" daleko od istine.

Postoji mogućnost da jedno izgledno mjesto dobiju i Hrvatski laburisti, no SDP na toj poziciji vidi isključivo bivšu predsjednicu stranke Nansi Tireli, koja bi se kandidirala u VIII. izbornoj jedinici.

Novog čelnika Laburista Tomislava Končevskog ne žele na listi, a zamjeraju mu što su Laburisti nakon promjene vodstva u Saboru istupali bez koordinacije s drugim strankama bivše koalicije Hrvatska raste. Kap koja je prelila čašu bilo je glasovanje protiv prijedloga opoziva vlade Tihomira Oreškovića, o čemu Laburisti također nisu razgovarali sa SDP-om, tumače u toj stranci.

Osim odluke o koaliranju, Glavni odbor SDP-a trebao bi odlučiti i o prijedlogu Predsjedništva da se raspuste stranački ogranci u Splitu, Grubišnom Polju, Poreču, Dugom Selu, Gračacu, Ražancu i Višnjanu.

Utvrdit će program i strategiju stranke za predstojeće parlamentarne izbore te imenovati izborni stožer.

Uoči sastanka Zlatko Komadina kazao je da neće podržati raspuštanje splitskog ogranka SDP-a.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 435
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.