News

Komentari 0

Pregovori Rusije i Ukrajine snizili cijene nafte na 108 dolara

Pregovori Rusije i Ukrajine snizili cijene nafte na 108 dolara

Cijene nafte rastu još od prošle godine, potaknute snažnim oporavkom potražnje od koronakrize i uglavnom stabilnom proizvodnjom vodećih izvoznika. Snažan poticaj bile su im i sankcije Rusiji

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 108 dolara u očekivanju novog kruga pregovora Ukrajine i Rusije o okončaju sukoba, koji su se poklopili sa zabrinutošću ulagača za potražnju iz Kine zbog novog vala covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža 4,62 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 108,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 5,45 dolara nižoj cijeni, od 103,88 dolara.

Cijene nafte rastu još od prošle godine, potaknute snažnim oporavkom potražnje od koronakrize i uglavnom stabilnom proizvodnjom vodećih izvoznika. Snažan poticaj bile su im i sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Sankcije su bankama otežale plaćanja, a ruski proizvođači teško pronalaze i prijevoz, budući da logističke i trgovinske tvrtke strahuju od sankcija. SAD je uveo embargo na rusku naftu, ali to nije previše uznemirilo tržišta zbog njezinog malog udjela u američkom uvozu energenata.

Na početku tjedna pozornost tržišta usmjeren je na novi krug ukrajinsko-ruskih pregovora. Pregovarači će razgovarati video vezom, a nakon pregovora tijekom vikenda bili su optimistični, sugerirajući da bi se pozitivni rezultati mogli pokazati već za nekoliko dana, navodi Reuters.

Ruska proizvodnja nafte i plinskog kondenzata porasla u ožujku na 11,12 milijuna barela dnevno (bpd), izjavila su za Reuters dva upućena izvora, unatoč sankcijama na rusku naftu.

Rusija je najveći svjetski izvoznik sirove nafte i naftnih proizvoda zajedno i isporučuje oko sedam milijuna barela dnevno, što odgovara sedam posto svjetske ponude, ističe Reuters.

Trgovce je istodobno zabrinuo rast broja novozaraženih covidom 19 u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte i drugom potrošaču, nakon SAD-a. Visokozarazna varijanta omikron širi se u više kineskih gradova, od Šangaja do Shenzhena.

Broj novih slučajeva zaraze tokom jednog dana popeo se na najvišu razinu u posljednje dvije godine, s 1.437 novopotvrđenih slučajeva koronavirusa 13. ožujka.

"Osim zbog novih razgovora Ukrajine i Rusije, pretpostavljam da cijene nafte pale na početku tjedna i zbog novih lockdowna u Kini", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Kočnica cijenama bila je i poruka Indije da će poduzeti "odgovarajuće" korake kako bi obuzdala rast cijena nafte, signaliziravši da bi na tržište ponovo mogla plasirati naftu iz strateških rezervi. Vlada je u studenome prodala pet milijuna barela kako bi ublažila inflatorne pritiske.

Indijska vlada istodobno razmišlja o kupnji ruske nafte i druge robe, po sniženim cijenama, uz plaćanje transakcijama u rupijama i rubljima, izjavila su dva indijska dužnosnika.

"Rusija nudi naftu i drugu robu uz velike popuste. Rado ćemo to prihvatiti. Moramo riješiti neke probleme, kao što su tankeri, osiguranje i (naftna) mješavina. Kada ih riješimo, prihvatit ćemo ponudu s popustom", rekao je jedan dužnosnik indijske vlade.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jutros objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 113,29 dolara, što znači da je pojeftinio 3,94 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.