News

Komentari 137

Da li bismo imali više cijepljenih da smo naručili odmah više doza Pfizera? Teoretski, da

Da li bismo imali više cijepljenih da smo naručili odmah više doza Pfizera? Teoretski, da

Premijer je odbacio tezu predsjednika Republike da smo AstraZenece naručili najviše jer je bilo najjeftinije cjepivo i iz političkih razloga. Bilo je najizglednije da će ono biti prvo, naglasio je Plenković

AstraZeneca je bila prva s kojom je EK krenula u razgovore o narudžbi doza i prva koja je nama bila ponuđena na kraju ljeta. Od njih smo uzeli najviše jer smo htjeli najbrže, oni su bili najdalje u kliničkim ispitivanjima. Naručite ono što dolazi prvo, smatralo se tada da će AstraZeneca imati prva cjepivo. Dogodili su se problemi u proizvodnji i isporuci i to na način da će oni isporučiti samo trećinu onog što je obećano u prvih šest mjeseci. Ta činjenica nama koji smo od njih naručili najviše, stvara problem na koji nismo mogli utjecati. Jesmo li naručili puno više nego nam treba? Jesmo. I sad razgovaramo da se pokuša nadomjestiti taj iznos doza od strane Pfizera, poručio je premijer Andrej Plenković odbacivši tezu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se AstraZenece naručilo najviše jer je najjeftinije i iz političkih razloga. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Naglasio je kako je procjena naših epidemiologa krajem ljeta bila da trebamo naručiti dva puta više cjepiva nego što imamo stanovnika.

- I mi smo to napravili. Tada oni nisu znali za ovakav scenarij - rekao je. 

Kako je ministar zdravstva Vili Beroš ranije istaknuo, ugovor za kupnju AstraZenecinog cjepiva potpisali smo 27. kolovoza, potom 21. listopada za kupnju Johnson&Johnsona, tek 20. studenog za Pfizerove doze i 4. prosinca za nabavku Moderne. Plenković ne smatra da je došlo do propusta što se već u studenom nije naručilo više doza Pfizera. 

- Nije to bio propust, to je bila stručna procjena stručnih službi - HZJZ-a i Ministarstva zdravstva. Imali smo tad 2,7 milijuna AstraZenece, milijun Pfizera, milijun Moderne, milijun Johnson&Johnsona, nakon toga povećavamo još nekoliko puta da bismo došli sada na 2,7 milijuna doza Pfizera i tražimo još - rekao je.

Ali priznaje da bi danas ipak bilo više procijepljenih Hrvata da smo odmah u startu naručili više doza Pfizera. 

- Teoretski da - rekao je. 

A s obzirom da AstraZeneca krši potpisane ugovore i isporučuje manje doza od dogovorenog, Plenković je poručio i kako je moguća tužba protiv tog proizvođača. 

- Da, to je već jasno rečeno. Ne od strane nas, nego Europske komisije koja je sklapala ugovore - rekao je. 

Na pitanje hoće li se to pokretati uskoro, Plenković je podsjetio na njegov nedavni odlazak u Bruxelles istaknuvši kako nije išao bez veze. 

- Ja sam tamo išao s razlogom jer sam shvatio da imamo problem dinamičkog karaktera i da ga moramo riješiti - rekao je. 

Najčitaniji članci