Obavijesti

News

Komentari 76

Premijer ima 10 dana da nađe potreban novac za 'kolibriće'

Premijer ima 10 dana da nađe potreban novac za 'kolibriće'

Iz udruge roditelja životno ugrožene djece Klibrići tvrde da će ići u novi prosvjed ako premijer uskoro ne nađe novac za skupi lijek. Traže da se osnuje Fond za inovativne terapije

VIDEO

Našli su novac za povlašetene mirovine, a sada i za nove automobile. Samo za djecu nemaju. Pitala bih ministra, kako se to bori za svoj sektor, rekla je Ana Alapić.

Predsjednica Kolibrića, udruge roditelja životno ugrožene djece, nezadovoljna je modelom fonda kojeg predlaže ministar Kujundžić. Naime, udruga je inzistirala da se osnuje Fond za inovativne terapije, kako bi se bolesna djeca koja trebaju skupocjene ljekove poput Spinraze, mogla liječiti. U Hrvatskoj takve djece ima 40, a jedna doza tog lijeka je oko 600.000 kuna. Roditelji traže da se Fond financira isključivo iz državnog proračuna, odnosno, da većinu novca daje država. Građani bi se, tvrdi Alapić, također mogli uključiti i dati donaciju ako žele.

- Ministar zdravstva očito to nije tako zamislio. Opet nam je poručio da se sami snađemo, da mi budemo ti koji će prikupljati novac, a država samo djelomično. E pa to ne ide tako. Takav način doveo bi do toga da će samo oni koji su sposobniji u prikupljanju donacija moći liječiti svoju djecu. Osim toga, takav način nije u skladu s medicinskim indikacijama. Medicina može reći da 20 djece treba lijek, a mi ćemo na ovakav način za kakav se zalaže ministar, imati možda samo za petero djece. I što onda? - pita se Alapić.

'Naša djeca nemaju vremena'

Dodaje kako joj je nelogično da ministar zagovara francuski model fonda u Hrvatskoj koja nema ni približnu istu razinu zdravstvene skrbi kao Francuska. Stoga, odlučili su u utorak u udruzi, premijeru Plenkoviću ostavljaju još deset dana da ispuni obećanje koje im je nedavno dao, a onda idu u nove prosvjede do ispunjenja zahtjeva.

- Očekujemo da donese konkretna sustavna rješenja za liječenje djece oboljele od spinalne mišićne atrofije, ali i neuroblastoma te svih budućih sličnih slučajeva u Hrvatskoj. Naša djeca nemaju vremena. Bolest je opaka i progresivna i Vlada mora omogućiti lijek našoj djeci. Vjerujemo da će premijer dati prave odgovore u roku kojem je rekao - poručila je predsjednica udruge.

Osnivanje Fonda za inovativne terapije podržavaju i Koalicija udruga u zdravstvu, Centar za mirovne studije, Zaklada solidarna, te Udruga Krijesnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.