Obavijesti

News

Komentari 14

Premijer Milanović obišao je županijski CGO u Marišćini

Premijer Milanović obišao je županijski  CGO u Marišćini
7

ŽCGO Marišćina, vrijedan 277 milijuna eura, od kojih je 71 posto sufinancirano iz EU fondova, s pokusnim radom počeo je u srpnju. Iduće godine će biti otvoren

VIDEO

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u pratnji ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, pri današnjoj posjeti Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, sjeverozapadno od Rijeke, izrazio je zadovoljstvo.

ŽCGO Marišćina, u vrijednosti 277 milijuna eura, od kojih je 71 posto sufinancirano iz EU fondova, s pokusnim radom počeo je u srpnju. Svečano otvaranje očekuje se početkom iduće godine nakon što se dokaže ispravnost opreme i postrojenja.

- Rezultati ove Vlade su da se prva dva centra, uz Marišćinu i Kaštijun u Istri, otvaraju ove godine, a četiri centra, za Zadarsku, Šibensko-kninsku i Karlovačku županiju te za četiri županije na sjeverozapadu Hrvatsku raspisani su natječaji za izvođenje radova. Nastavljamo s planiranim, kako bismo ostvarili cilj za 2018. godinu - istakao je pri posjetu ministar Zmajlović.

Nel Pavletić/PIXSELL

Od početka pokusnog rada do sad na obradu je primljeno više od 4000 tona miješanog komunalnog otpada, od čega je dio u fazi obrade, a dio već obrađen dok je ostatak odložen u zatvoreni sustav kazeta.

Na upit da komentira tvrdnje da se u Marišćini koristi zastarjela metoda,  Zmajlović je istaknuo da više od 400 postrojenja u Europi funkcionira na takav način te da se takav koncept temelji na europskoj koncepciji i hijerarhiji postupanja s otpadom, što znači smanjivanje nastanka otpada, potom ponovna upotreba, reciklaža i tek tada odlaganje.

Na pitanje o otporu prema spalionici otpada u Zagrebu, kazao je da su spalionice jedan od stupova sustava te da je plan da se u velikim gradovima poput Zagreba, na razini studije izvedivosti dokaže koja su tehnologija i koncept idealni s ekonomskog i ekološkog gledišta. 

Nel Pavletić/PIXSELL

Osvrnuo se i na problem otpada u Varaždinu te rekao kako mu je žao što zbog nesposobnosti gradske uprave novac koji je osiguran u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije realiziran i bale nisu uklonjene. 

- Inzistiramo na jasnom, transparentnom, čistom i poštenom javnom natječaju. To je jedini uvjet da se iz Fonda Varaždinu isplati 70 milijuna kuna. Tko ne misli tako, nego da sa sumnjivim ugovorima može tražiti javni novac, nema što tražiti u Fondu - zaključio je Zmajlović.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...