Obavijesti

News

Komentari 56

Premijer: Sa stranim bankama mi smo već u bankovnoj uniji

Premijer: Sa stranim bankama mi smo već u bankovnoj uniji
1

Lideri EU počeli su stvarati bankovnu uniju prije 18 mjeseci, kad je kriza zamalo dovela do raspada euro zone. Bankovna unija smišljena je za članice euro zone

VIDEO

Svih 28 zemalja EU uspjelo je, u noći sa srijede na četvrtak, doći do dogovora o najvažnijoj odluci o prijenosu nacionalnog suvereniteta nakon stvaranja eura: o SRM-u, jedinstvenom mehanizmu za sanaciju i likvidaciju banaka, koji bi trebao početi raditi najranije 1. siječnja 2016..

Puni kapacitet od 55 milijardi eura za spašavanje banaka imao bi tek 2025., no već sada se smatra finalnim korakom stvaranja bankovne unije i ključnim za spašavanje eura kao valute. 

Bankovna unija smišljena je za članice euro zone, no otvorena je i članicama EU koje još ne koriste euro, a hrvatski premijer Zoran Milanović je rekao kako se "nećemo ni u što zalijetati".

- Promatramo. I važemo svoje interese. Nećemo se ni u što zalijetati. Hrvatska je snažno izložena euru, 85 posto banaka u Hrvatskoj je u vlasništvu banaka iz Europe, tako da na neki način već jesmo unutra, ali formalno nismo. Razmotrit ćemo najbolje hrvatske interese - rekao je Milanović prilikom ulaska na sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu. 

Najveća novost koju donosi SRM je da odluka o sanaciji ili likvidaciji banaka koje se nađu u problemima više neće biti na nacionalnim regulatorima, već na zajedničkom europskom tijelu. Još jedna velika novost je da će se posrnule banke spašavati novcem samih banaka, a ne poreznih obveznika. Banke će morati uplaćivati posebne doprinose u fond u sklopu SRM-a, ali taj bi fond trebao doseći cilj od 55 milijardi eura tek nakon 10 godina od stvaranja SRM-a.

Kako će se novi mehanizam odraziti na banke u zemljama izvan euro zone koje su u vlasništvu banaka unutar euro zone? Diplomat jedne takve zemlje, koja nije Hrvatska ali je u sličnom položaju, za Večernji list je opisao što je dogovoreno da bi se trebalo događati u takvom scenariju:

- Kad se otvori sanacijski proces u nekoj banci koja ima sjedište u euro zoni i potpada pod SRM, a posluje i u zemljama izvan euro zone koje ne potpadaju pod SRM, onda predstavnik te zemlje, odnosno nacionalnog tijela za sanaciju banaka, biva pozivan na sjednicu odbora SRM-a. Sudjeluje u raspravi o sanaciji ili likvidaciji te banke - rekao je taj izvor, koji je želio ostati anoniman. 

No, ako u takvoj situaciji nema konsenzusa, predstavnik nacionalnog regulatora iz zemlje izvan SRM-a može biti jednostavno preglasan i banka u njegovoj zemlji može biti sanirana ili likvidirana protivno njegovu stavu.

Dogovor je odobren sinoć na sastanku Europskog vijeća, a sada ide u daljnju proceduru u Europski parlament, gdje još može doživjeti manje promjene.

Lideri EU počeli su stvarati bankovnu uniju prije 18 mjeseci, kad je kriza zamalo dovela do raspada euro zone, a dogovor o jedinstvenom mehanizmu sanacije banaka naziva se povijesnim. 

- Ovaj dogovor gotovo je u istoj ravni kao povijesni dogovor o osnivanju monetarne unije - rekao je talijanski ministar financija Fabrizio Saccomani.

Kod postignutog dogovora o bankovnoj uniji značajno je i to što će se sve bez promjene Lisabonskog ugovora, "ustava" EU. U prvim reakcijama svi tu činjenicu vide kao poraz za britanskog premijera Davida Camerona, koji se kladio da će EU zbog stvaranja bankovne unije morati otvoriti proces promjene Lisabonskog ugovora te da će tada on moći ispregovarati nove uvjete članstva za Veliku Britaniju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu