Obavijesti

News

Preminuo je Mirko Grbešić, bio je vlasnik niza hrvatskih tvrtki

Preminuo je Mirko Grbešić, bio je vlasnik niza hrvatskih tvrtki

Rodio se 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu. Osnovao je tvrtku Mepas d.o.o., a u Mostaru otvorio i najveći trgovački centar u BiH - Mepas Mall.

VIDEO

U 62. godini preminuo je Mirko Grbešić, poznati poduzetnik iz BiH i Hrvatske, koji je bio vlasnik Saponije, Kandita i Koestlina. 

Grbešić je u ponedjeljak prebačen u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru nakon što mu se stanje pogoršalo, a u utorak je preminuo, potvrdili su iz te zdravstvene ustanove.

Rodio se 11. kolovoza 1960. u Širokom Brijegu. Osnovao je tvrtku Mepas d.o.o., a u Mostaru otvorio i najveći trgovački centar u BiH - Mepas Mall. 

Osječku Saponiju je kupio 1998. za 20 milijuna maraka, a potom je kupio i Koestlin te osječki Kandit i Marasku koju je lani prodao Stanić grupi.

Mepas je 2000. kupio tvrtku metalne proizvodnje i ugradnje Metalac, a bio je vlasnik i Brodomerkura. 

- Poslovna politika koju vodimo na svim tržištima je jasna, legalna i transparenta, tako da ne dajemo povoda za bilo kakve špekulacije - govorio je svojedobno o svom poslovanju. Večernji piše kako je za njegove poslovne pothvate bila karakteristika stalan, ali ne prebrzi rast. 

Procjenjivalo se da mu je bogatstvo oko 133 milijuna kuna. Bio je poznat kao humanitarac i podupirao je brojne sportske klubove u BiH i Hrvatskoj.

Plenković: Prerani odlazak Grbešića veliki je gubitak za njegova poduzeća i radnike

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji Mirka Grbešića, jednog od najvećih hrvatskih poduzetnika i vlasnika niza poznatih hrvatskih tvrtki.

Njegov prerani odlazak veliki je gubitak za njegova poduzeća i radnike, ali i za gospodarstvo Hrvatske i BiH, ocijenio je premijer dodavši da će nedostajati svima koji su s njim surađivali.

"Pamtit ćemo ga kao uspješnog poslovnog čovjeka koji je svojim poduzetničkim duhom, znanjem i profesionalnošću unaprijedio poslovanje tvrtki kojima je bio na čelu i koje su pod njegovim vodstvom bilježile stalan rast."

"U ovim teškim trenucima primite izraze iskrene sućuti i poštovanja uime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno”, napisao je Plenković.

Jandroković izrazio sućut u povodu smrti poduzetnika Grbešića 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković izrazio je sućut obitelji, prijateljima i kolegama Mirka Grbešića koji je umro u utorak u 62. godini života, istaknuvši kako će ga javnost pamtiti kao jednog od najistaknutijih poduzetnika u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Svojim bogatim poslovnim iskustvom, znanjem i sposobnošću uspješno je vodio i unaprijedio neke od vodećih tvrtki na tržištu koje zapošljavaju velik broj ljudi. Iako poslovno uspješan i prepoznatljiv, ostao je samozatajna i nenametljiva osoba koja nije zaboravljala širu zajednicu rado pomažući različite društvene, športske i humanitarne aktivnosti", rekao je Jandroković.

Odlaskom Grbešića hrvatska poslovna zajednica ostala je bez jednog od svojih najvažnijih ljudi. Stoga još jednom izražavam iskrenu sućut svim prijateljima, kolegama i suradnicima, a ponajprije obitelji kojoj će zasigurno najviše nedostajati, istaknuo je Jandroković u svoje osobno i u ime Sabora. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...